avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Activitate anemonica

Activitate anemonica

In ianuarie am fost disponibilizata si am depus o cerere pentru a primi salariul compensatoriu. (".......... va rog sa dispuneti intocmirea documentelor pentru plata compensatiei ce mi se cuvine la incetarea contractului individual de munca, potrivit Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 (art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996 si art. 241 alin. (1) din Codul muncii).") .
De la ITM mi s-a spus ca am dreptul la minim un salariu.

Angajatorul ne-a raspuns in felul urmator:

"Referitor la cererea dumneavoastra pentru acordarea salariilor compensatorii va aducem la cunostinta urmatoarele:

Contractul colectiv de munca la nivel national produce efectele pentru toti salariatii, dar singurii care sint obligati sa-l respecte sint partile semnatare (sindicatele si patronatele), angajatorii terti nu sint obligati.
Cei care sint obligati sa ofere aceste drepturi tuturor salariatilor sint angajatorii
care au semnat sau care au fost reprezentati de catre patronate (CCMUN este un contract si in favoarea tertilor).

art. 241 din Codul Muncii:
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
[...]
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional

art. 243 din Codul Muncii:
Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi

Art. 14 Din legea 130/1996
Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează: [...]
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;

In cazul CCMUN partile care se obliga sa ofere aceste drepturi sint asociatiile patronale (si cei reprezentati de acestia: membrii lor), cei care trebuie sa primeasca drepturile prevazute in CCMUN sint toti salaritatii din Romania insa nu obliga si angajatorii terti (si nici nu are cum devreme ce nu sunt legal reprezentati).

In opinia noastra, devreme ce nu suntem in vreo asociatie patronala, noi , suntem "Terti" vis-a-vis de CCMUN, iar in acesta, in Anexa 7 se stipuleaza clar cine sunt semnatarii si nimeni nu ne poate reprezenta fara acord (adica, nu suntem nici reprezentati in vreo asociatie patronala si nici , daca ar exista, sindicatul nu e afiliat la o alta organizatie sindicala).
De asemeni devreme ce nu a existat si nici nu exista un sindicat in firma dupa cum nu exista nici contract colectiv de munca (legea te obliga doar cand depasesti 21 de angajati), nici macar nu am avea cum sa cadem sub incidenta acelui contract.
"
Intrebarea este: Avem dreptul la salariul compensatoriu? Si daca raspunsul este afirmativ atunci ce trebuie sa facem?

Multumesc anticipat.
Buna seara

In ianuarie am fost disponibilizata si mi-am depus dosarul pentru indemnizatia de somaj. Recent am fost anuntata de AJOFM ca fost firma a depus declaratiile precum ca mi-au platit doar pentru 6 luni cotizatia. Intrebarea mea este: Eu ce pot face acum daca firma nu va plati (sau declara ca a platit) pentru inca 6 luni? De la AJOFM mi s-a spus ca imi vor respinge dosarul de somaj (desi eu am lucrat mai mult de un an dupa cum este trecut si in carnetul de munca).

Multumesc anticipat