avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj

Buna seara

In ianuarie am fost disponibilizata si mi-am depus dosarul pentru indemnizatia de somaj. Recent am fost anuntata de AJOFM ca fost firma a depus declaratiile precum ca mi-au platit doar pentru 6 luni cotizatia. Intrebarea mea este: Eu ce pot face acum daca firma nu va plati (sau declara ca a platit) pentru inca 6 luni? De la AJOFM mi s-a spus ca imi vor respinge dosarul de somaj (desi eu am lucrat mai mult de un an dupa cum este trecut si in carnetul de munca).

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 23:04, 20 Martie 2010
In cazul acesta m cei de la societatea care v-a disponibilizat trebuie sa va plateasca cotizatia de somaj pentru Dmv.In caz contrar il puteti actiona in instanta.
Mult succes,
Nu aveti in ultimele 24 de luni 12 luni in care s-a achitat contributiile?

Legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.

Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

Dumneavoastra aveti dreptul la indemnizatia de somaj, recuperarea datoriilor de la angajator este in responsabilitatea institutiei satului si au cai legale de executare. Dv. nu puteti controla si sanctiona angajatorul dar puteti acuza institutia statului ca, prin nerealizarea obligatiilor sale de urmarire si recuperare a contributiilor datorate de angajator, va lipseste de dreptul la protectie sociala, drept constitutional.

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 41:
(2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc
securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al
tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamânal,
concediul de odihna platit, prestarea muncii în conditii deosebite sau
speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege.

Asta inseamna ca institutia statului trebuie eventual obligata in instanta sa va acorde dreptul la protectie sociala si desbagubiri pentru problemele create din vina lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Ce infractiuni savarseste...... chitoiu chitoiu o societate comerciala , prin faptul ca nu plateste drepturile salariale si diurna angajatilor , bineanteles nici impozitele si asigurarile sociale ? Fatai ... (vezi toată discuția)