avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul la salariu compensatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul la salariu compensatoriu?

In ianuarie am fost disponibilizata si am depus o cerere pentru a primi salariul compensatoriu. (".......... va rog sa dispuneti intocmirea documentelor pentru plata compensatiei ce mi se cuvine la incetarea contractului individual de munca, potrivit Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 (art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996 si art. 241 alin. (1) din Codul muncii).") .
De la ITM mi s-a spus ca am dreptul la minim un salariu.

Angajatorul ne-a raspuns in felul urmator:

"Referitor la cererea dumneavoastra pentru acordarea salariilor compensatorii va aducem la cunostinta urmatoarele:

Contractul colectiv de munca la nivel national produce efectele pentru toti salariatii, dar singurii care sint obligati sa-l respecte sint partile semnatare (sindicatele si patronatele), angajatorii terti nu sint obligati.
Cei care sint obligati sa ofere aceste drepturi tuturor salariatilor sint angajatorii
care au semnat sau care au fost reprezentati de catre patronate (CCMUN este un contract si in favoarea tertilor).

art. 241 din Codul Muncii:
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
[...]
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional

art. 243 din Codul Muncii:
Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi

Art. 14 Din legea 130/1996
Părţile contractului colectiv de muncă sunt patronul şi salariaţii, reprezentate după cum urmează: [...]
- la nivel de grup de unităţi, de ramură şi la nivel naţional, de către asociaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit prezentei legi;

In cazul CCMUN partile care se obliga sa ofere aceste drepturi sint asociatiile patronale (si cei reprezentati de acestia: membrii lor), cei care trebuie sa primeasca drepturile prevazute in CCMUN sint toti salaritatii din Romania insa nu obliga si angajatorii terti (si nici nu are cum devreme ce nu sunt legal reprezentati).

In opinia noastra, devreme ce nu suntem in vreo asociatie patronala, noi , suntem "Terti" vis-a-vis de CCMUN, iar in acesta, in Anexa 7 se stipuleaza clar cine sunt semnatarii si nimeni nu ne poate reprezenta fara acord (adica, nu suntem nici reprezentati in vreo asociatie patronala si nici , daca ar exista, sindicatul nu e afiliat la o alta organizatie sindicala).
De asemeni devreme ce nu a existat si nici nu exista un sindicat in firma dupa cum nu exista nici contract colectiv de munca (legea te obliga doar cand depasesti 21 de angajati), nici macar nu am avea cum sa cadem sub incidenta acelui contract.
"
Intrebarea este: Avem dreptul la salariul compensatoriu? Si daca raspunsul este afirmativ atunci ce trebuie sa facem?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 21 Martie 2010
Da, actiune in instanta pentru recuperarea dreptului. Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru. Dovediti prin cererea catre angajator si raspunsul acestuia ca ati incercat pe cale amiabila sa rezolvati litigiu dar angajatorul refuza.
1. Cei de la ITM care v-au dat un asemenea raspuns sunt neprofesionisti si incompetentipe postul pe care il ocupa.
2. Nici angajatorul nu are dreptate, in raspunsul pe care il da.
3. Il dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
4. Din ce stiu eu,toti salariatii au castigat, in instanta, salariile compensatorii.

5. Raspunsul dela pct.1 nu este corect. Mea culpa! ITM are dreptate.
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
anemonica a scris:

.............
De la ITM mi s-a spus ca am dreptul la minim un salariu.
....................

tudorvaleriu a scris:

1. Cei de la ITM care v-au dat un asemenea raspuns sunt neprofesionisti si incompetentipe postul pe care il ocupa.
..

Cred ca cel care a dat un raspuns total eronat este angajatorul ...

O mica completare :)
Art.247 C.mun. prevede ca, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
In speta, este aplicabil CCMN.
freeelis:
Scuze, m-am pripit, ca fata mare la maritat! Intelesesem ca de la ITMi s-a spus ca nu are dreptul.
tudorvaleriu a scris:

freeelis:
Scuze, m-am pripit, ca fata mare la maritat! Intelesesem ca de la ITMi s-a spus ca nu are dreptul.

Intr-un fel ai perfecta dreptate referitor la afirmatia ta ... padure fara uscaturi nu exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog lamuriti-ma! maryus75 maryus75 Din data de 27.04 am fost disponibilizat conform art.65,lit.1 ,si am facut o cerere prin care solicitam angajatorului sa-mi plateasca si un salar compensator ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 camelia77 camelia77 Buna, Am aflat ca angajatorii trebuie sa dea conform legislatiei muncii mai exact articolul 51 litera c) din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu Pupicia Pupicia O fosta angajata a cerut un salar compensatoriu deoarece nu i s-a acordat la concediere. In CCM la nivel de unitate nu avem stipulat ca am acorda salarii ... (vezi toată discuția)