avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010

Buna,
Am aflat ca angajatorii trebuie sa dea conform legislatiei muncii mai exact articolul 51 litera c) din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010
"un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;"
Am intrebat directorul de la firma unde lucrez si mi-a raspuns ca : "noi nu facem parte din grupurile semnatare ". Precizez ca am contract individual de munca.
Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la acest salariu mediu pe unitate tinand cont de faptul ca am nascut in decembrie 2007.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: camelia77 , utilizator 10:40, 14 Februarie 2008
Asta e tare! CCMUN se aplica tuturor angajatorilor si angajatilor din tara, chiar daca nu au participat la negociere si semnare. Asa zice Legea 130/1996, da-i cu ea in cap directorului!
Da, aveti acest drept. CCMN se aplica tuturor salariatilor încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional (art.3 alin.1 lit.a din CCMN pe anii 2007 / 2010) In acest sens prevede si art.11 alin.1 lit.c din Legea nr.130/1996 - republicata.
Depuneti o cerere anagajatorului in acest sens. In caz de raspuns negativ, va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de Munca.
Va multumesc mult pentru ajutor.
numai bine.
Va multumesc pentru raspunsul de pe forum iata ce raspuns am primit de la firma la care lucrez in baza caror articole din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA nu pot primi acest salariu mediu:
Art. 1. - (1) Partile contractante, reprezentate conform anexei nr. 7, recunosc si accepta pe deplin ca sunt egale si libere in negocierea Contractului colectiv de munca unic la nivel national si se obliga sa respecte in totalitate prevederile acestuia.
(2) Angajatorul recunoaste libera exercitare a dreptului sindical, conform conventiilor internationale pe care Romania Ie-a ratificat, Constitutiei Romaniei si legislatiei nationale, precum si libertatea de opinie a fiecarui salariat.
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
PARTILE SEMNATARE
ORGANIZAtIILE PATRONALE
Confederatia Patronala
din Industria Romaniei - CONPIROM
Confederatia Nationala
a Patronatului Roman - C.N.P.R.
Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii - C.N.I.P.M.M.R.
Uniunea Generala
a Industriasilor din Romania - U.G.I.R.
Uniunea Generala
a Industriasilor din Romania - U.G.I.R. 1903
Consiliul National
al Patronilor din Romania - Co.N.P.R.
Patronatul National Roman - P.N.R.
Federatia "Patronatul Roman" - P.R.
Asociatia Romana
a Antreprenorilor de Constructii - A.R.A.C.O.
Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului - C.P.I.S.C.
Uniunea Nationala a Patronatelor
cu Capital Privat din Romania - U.N.P.C.P.R.
INSTITUTIILE BUGETARE
Ministerul Sanatatii Publice
Ministerul Educatiei si Cercetarii
Ministerul Culturii si Cultelor
ORGANIZATIILE SINDICALE
C.N.S.LR. FRATIA
C.N.S. "Cartel ALFA"
Blocul National Sindical - B.N.S.
Confederatia Sindicatelor Democratice - C.S.D.R.
Confederatia Sindicala Nationala "Meridian"
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
camelia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate pentru mama camelia77 camelia77 Buna ziua, Am cerut la firma la care lucrez acest salariu mediu pe unitate conform CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010 art 51 ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus pentru nasterea unui copil petree petree Buna ziua. Am cateva nelamuriri la adresa acestui subiect. Situatia mea este urmatoarea: - sunt angajata de 4 ani la o unitate avand ca obiect de ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate la nastere - cand se aplica?? RRosca RRosca Buna ziua, urmeaza sa nasc in februarie 2011, motiv pt care m-am interesat la ITM Sibiu cu privire la art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la ... (vezi toată discuția)