avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu bonus pentru nasterea unui copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu bonus pentru nasterea unui copil

Buna ziua.
Am cateva nelamuriri la adresa acestui subiect.
Situatia mea este urmatoarea:
- sunt angajata de 4 ani la o unitate avand ca obiect de activitatea Invatamantul superior privat ( Institutie fara scop patrimonial). Institutia avea in luna octombrie 2007 cca. 61 de angajati;
- am nascut in luna octombrie 2007 si actualmente sunt in perioada de Crestere si ingrijire copil (pana la implinirea varstei de 2 ania bebelusului);
- am inaintat luna trecuta o cerere pentru acordarea salariului bonus pentru nasterea unui copil (desi nimeni pana in acest moment nu a facut asemenea demers - lipsa de cunostinta, sa nu deranjeze conducerea etc.) Cererea mea suna astfel:

Domnule ________,
Subsemnata _______domiciliată în _______, angajată a _______, în funcţie de ______, din data de _____, va rog să-mi acordaţi plata unui salariu mediu pe unitate, pentru naşterea unui copil, conform prevederilor legale în vigoare:

- art.2 ,art.3, art.51 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional. pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006, publicat în Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007, încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2895/29.11.2006

- art.236, art.238, art.239 art.240 şi art.241 din Codul Muncii

- art. 3, art 8, art.11, art.24 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă publicată în Monitorul Oficial nr. 184 din 19 mai 1998

În cazul în care se refuză prezenta cerere, vă rog a-mi preciza în scris temeiul legal (lege, ordonanţă, contract etc.) în mod explicit în baza căruia se argumentează acel răspuns de refuz şi persoana care îşi asumă prin semnătură această decizie.

Anexez:
- copie după certificatul de naştere a copilului
- articolele menţionate, extrase din legile respective.

Cu respect ,
Data Semnătura

Anexa
Extras din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional. pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006, publicat în Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007, încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2895/29.11.2006
Art.2

- (1) Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor*) şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare precum şi cele convenite în procesul de negociere.
- (2) În ceea ce priveşte condiţiile specifice de muncă, stabilite conform legii, drepturile şi obligaţiile părţilor se vor stabili prin contractele colective de muncă şi, după caz, prin acorduri privind relaţiile de serviciu, la nivel de ramură, grup de unităţi*), unităţi şi instituţii.
*) În sensul prezentului contract:
- termenul „angajator" desemnează pe cel care angajează - persoana juridică sau fizică autorizată potrivit legii, care administrează, utilizează capital, indiferent de natura acestuia, şi care foloseşte forţa de muncă salariată;
- termenul „unitate" desemnează societăţile comerciale, alte organizaţii cu scop lucrativ, instituţiile publice şi orice persoană juridică ce angajează salariaţi;
- companiile naţionale şi regiile autonome sunt definite prin lege grupuri de unităţi;
- termenul de „acorduri privind relaţiile de serviciu" desemnează actele încheiate în baza negocierilor derulate intre reprezentanţii instituţiilor publice şi reprezentanţii funcţionarilor publici.
Art. 3
- (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau străin/mixt).
- (2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
- (3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 51
- În afara de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Extras din Codul Muncii legea nr.53/24 ian. 2003 publicata în Monitorul Oficial nr.72/5 feb.2003 şi actualizat prin Legea nr. 480/2003; Legea nr. 541/2003; O.U.G. nr. 65/2005; Legea nr. 241/2005 ;Legea nr. 371/2005 ;O.U.G. nr. 55/2006 ;Legea nr. 94/2007.
Art. 236.
- (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiata în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
- (2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
- (3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
- (4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea parţilor.
Art. 238
- (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
- (2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
- (3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 239
- Prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la o organizaţie sindicală.
Art. 240
- (1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
- (2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.
Art. 241
- (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
- (2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la art. 240 se încheie un singur contract colectiv de muncă.

Extras din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă publicată în Monitorul Oficial nr. 184 din 19 mai 1998
Art. 3
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;........."
Art. 8.
- (1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
- (2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
- (4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Art. 11.
- (1)Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Art. 24
- (1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate


Dupa o luna primesc raspuns de la contabilitatea ca s-a spus sa mi se dea 400 lei desi media salariului pe unitatea in luna oct.2007 se ridica la cca.1.000 lei (cunosc foarte bine situatia pentru ca am lucrat in contabilitatea la calculul salariilor pana la 30 sep. 2007).
Nu stiam daca am dreptul la acest bonus avand in vedere ca lucrez intr-o institutie de invatamant privat (nu am cunostinta de existenta contractelor colective la nivel de institutie si marturisesc ca nici exemplarul contractului meu de munca nu l-am primit nici in ziua de azi ca sa vad ce scrie in el). Insa faptul ca au decis sa-mi dea acesti bani inseamna ca am dreptul legal sa primesc acest salariu bonus si ca nu pot sa-mi dea un raspuns in scris negand acest drept (nu au temei legal pentru neplata lui). dar in acelas timp vor sa-mi inchida gura cu o suma mai mica de bani.
Ce trebuie sa fac?
As vrea sa-mi cer intreg dreptul. Cum procedez. Pot lua acesti bani si apoi sa ma adresez altor foruri (as vrea sa stiu si cui - Avocat? Directia Muncii?)? Sau daca accept aceasta suma nu mai pot face nimic altceva ulterior?

Multumesc anticipat pentru ajutor!


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 7 Iulie 2010
directia muncii
Nu acceptati nicio suma inainte.
CCMN produce efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Pentru nerespecatrea CCMN va puteti adresa Inspectoratului Teritorial de munca in a carei circumscriptie isi are sediul social angajatorul.
Intrebarea e: Pot sa ridic suma pe care mi-o da acum si apoi sa adresez o sesizare, sau nu mai pot face sesizare dupa ce ridic bani?
Daca ridicati suma oferita inainte, in sesizare trebuie sa specificati ca salariul mediu pe unitate este de 1000 lei, iar suma bonus oferita pentru nasterea copilului a fost de 400 lei.
Sesizare o puteti face in ambele situatii (ridicare sau neridicare a banilor respectivi).
si eu am primit o suma mica in contul acelui salariu , am primit-o si am facut sesizare la itm .
mi-au raspuns sa ma adresez instantei in termen de 3 ani.


am si eu o intrebare : salariu mediu brut tb sa primesc sau se mai aplica impozite?

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil dana.1610 dana.1610 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti, am nascut in 2007 luna noiembrie si am primit in urma cererii mele in 2009 un salariu mediu pe ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere anonim1607 anonim1607 Buna ziua,sunt angajator,medic de familie aflat in contract cu Casa Nationala de Asigurari(persoana fizica autorizata).Am,angajat acum 5 ani o asistenta,care ... (vezi toată discuția)