Din data de 27.04 am fost disponibilizat conform art.65,lit.1 ,si am facut o cerere prin care solicitam angajatorului sa-mi plateasca si un salar compensator conform CCMUN 200-2010,fapt care nu s-a intamplat.mentionez ca societatea are 105 angajati,dar nu are CCM.astazi am fost la ITM sa fac o sesizare,iar angajatii de acolo mi-au spus ca de fapt angajatorul nu este obligat sa imi acorde nici un salar compensator,ca aceasta ramane la latitudinea angajatorului.in toate topicurile de pe aici am vazut ca se spune ca acest salar este obligatoriu,indiferent ca firma are CCM sau nu.eu ce sa mai cred?si ce sa mai fac?
in primul rand orice societate care are peste 21 angajati, este obligata sa aiba Contract colectiv de munca la nivel de unitate. In alta ordine de idei, cei care nu au CCM, trebuie sa respecte prevederile CCM la nivel national care specifica :"ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi."
sa inteleg atunci ca cei de la ITM dezinformeaza?sa imi cer drepturile in instanta?"tovarasa"director a spus ca ei nu sunt afiliati la nici o organizatie patronala,si deci nu are nici o obligatie
Cei de la ITM au dreptate si nu nu prea (mai bine zis, de loc) sa faceti.
Incheierea unui contract colectiv de munca la nivel de unitate era obligatorie si era, mai mult, in favoarea salariatilor, care trebuiau sa aiba initiativa incheierii lui. Nici un patron nu va avea initiativa, sa zica: Haideti bre, sa incheiem un CCM prin care sa va dau drepturi banesti suplimentare si alte facilitati.
1. Am mai intalnit pe acest forum cazuri in care userii ne spun de raspunsurile gresite ale functionarilor de la ITM. Nu or fi toti asa nepriceputi dar sunt destui si nu inteleg cine ii tine acolo pe post unde sunt platiti din banii nostri pentru a ne lamuri si a ne rezolva problemele.
2. S-ar putea sa fie si dezinformare dar cred ca mai mult este necunoasterea legilor si prostie multa.
3. Singura solutie este sa va adresati Tribunalului din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Chiar daca nu sunt afiliati la nici o organizatie patronala, nu pot incalca prevederile CCMUNN, care este o lege speciala comparativ cu Codul Muncii, care este legea generala in domeniu.
Reiterati actiune in instanta. Este un litigiu de munca, instanta competenta este tribunalul de la domiciliul reclamantului, actiune scutita de taxa de timbru.
Hotararea este definitiva si irevocabila si executorie de drept.
Succes.
Drepturi
marianelena
Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)