avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Activitate Lupu C

Activitate Lupu C

Va multumesc pentru explicatii si pentru timpul acordat.
La cererea nr 2: Textul contestatiei era pregatit, dar inca netrimis.Am asteptat parerea unui specialist.Intre timp am incercat sa citesc prin legislatie.Asa e, la Art 107 nu scrie clar ca se acorda retroactiv, dar mentioneaza despre ,,sumele rezultate in urma recalcularii''..., care se aplica incepand cu luna urmatoare...asa ca fiind folosit pluralul, am interpretat...
Voi solicita Anexa, fara contestatie.
La cererea nr. 1:

Ma intereseaza trei aspecte:
-ce intelegeti prin "spor de grupa"? Aceasta sintagma exista numai in Ordinul nr. 340/2001, in prezent abrogat.
-daca tatalui dvs. i s-a emis decizie de recalculare conform OUG nr. 4/2005 si ce alte decizii i s-au emis ulterior anului 2005;
-daca, impreuna cu cererea, ati depus adeverinte care atesta activitatea lucrata in grupele I si II de munca, ori aceasta rezulta din carnetul de munca sau alte acte care se aflau deja in dosarul de pensie. Daca se aflau deja in dosarul de pensie, va rog sa-mi spuneti cand au fost depuse (carnetul de munca nu a fost depus la casa de pensii in 1994 intrucat atunci angajatorii comunicau fise de pensie).

raspuns:

-1: este vorba de sporurile pt recunoastere grupe de munca, (crestere a punctajelor anuale cu : 50 %, 25 %...) aplicate mai recent, stabilite pe perioade de aplicare, nu stiu exact reglementarea. nu era obligatoriu depunere cerere, dar am facut-o in luna iunie.mama mea (pensionata in 1997 limita de varsta) a primit deja modificarea (marire punctaj+retro), din februarie a.c., fara cerere depusa.
-2: cu ceva ani in urma, i s-a emis o decizie, tot la cerere, pentru adaugare sporuri diverse...ore de noapte, etc, pe baza de adeverinta de la locul de munca.dar nu la acestea ma refer acum.aici a fost ok.
- 3: nu am depus alta adeverinta.Copia cartii de munca (in care sunt precizate si perioadele de grupa) este deja la Casa de pensii.In iunie a.c. nu gaseam originalul, de aceea am verificat la casa de pensii.Fusese depusa acolo cu ani in urma, cand am dus si copia pentru sporurile de la pct 2.Cu ocazia recuperarii originalului cartii ni s-a indicat sa facem cererea nr. 1, ref la recalculare datorita grupei (scuze daca nu folosesc termenii corecti, nu sunt in domeniu, dimpotriva am studii tehnice...).
Am raspuns evaziv, nu am informatiile aproape.daca aveti nelamuriri, va rog sa ma intrebati.
.ma gandesc acum sa formulez o adresa de revenire la prima cerere, deja am renuntat la ideea de contestatie.Multumesc si astept sa ma ajutati cu raspuns
Buna ziua,
Tatal meu este pensionar din 1994, pensie pertru limita de varsta (cod pensie V10), stagiu de cotizare 44 ani, 3 luni,17 zile.
Anul acesta, in iunie, 27.06, verificand la Casa Judeteana de Pensii, am observat ca nu i s-au adaugat sporurile de grupa I si II, am depus in acest sens o cerere(nr 1) la care nu am primit nici la data de azi raspuns.
Tot anul acesta, in luna august, am depus o alta cerere(nr 2) pentru recalculare pensie, in sensul de operare si alte sporuri de lucru pe santier, nevalorificate la data pensionarii, cu adeverinta doveditoare in regula, de la firma la care a lucrat in perioada 1965-1969.
A primit Decizie din 09.11, prin posta, in care se precizeaza ca se admite cererea nr 2, ca drepturile au fost stabilite cu data 01.09.2011, in baza legii 263/2010. S-au adaugat la pensia initiala cca 30 lei, se mentioneaza ca anexa cu calculul detaliat face parte din decizie (dar aceasta anexa nu era in plicul cu decizia!).Nu se precizeaza nimic despre plata drepturilor retro, incepand cu data pensionarii, adica pe parcursul a cca 16 ani...
Am studiat normele legii, adica HG 257/2011, art 123 + 127 + Anexa 15 referitor la sporuri santier pentru perioada anterioara si nu mi-a fost prea clar ce scrie in Anexa15 referitor la sporul de santier aplicat persoanelor nelocalnice...la care li s-a calculat dosarul dupa legislatia din perioada de dinainte de 2001...
Apoi am vazut in lege 263 ca:

ART. 107
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plãţii drepturilor de pensie, se constatã diferenţe între sumele stabilite şi/sau plãtite şi cele legal cuvenite, casa teritorialã de pensii, respectiv casa de pensii sectorialã opereazã, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificãrile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicãrii prevederilor alin. (1) se acordã sau se recupereazã, dupã caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatãrii diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculatã prin adãugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevãzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(5) Sumele rezultate în urma aplicãrii prevederilor alin. (3) şi (4) se acordã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost înregistratã solicitarea.


La pct (2) +(5) scrie ca ,,sumele rezultate in urma modificarii '' se acorda in termenul de prescriptie calculat incepand cu luna urmatoare deciziei, adica timp de 3 ani...
Eu inteleg de aici ca ar trebui sa primeasca si plata retroactiva a drepturilor cuvenite + modificarea punctajului de la luna 09.2011.

Va rog sa-mi precizati daca se poate contesta decizia, in termen de 30 zile, pentru ca :
-nu e precizat nimic despre cererea nr 1,
-lipseste anexa cu detaliile
-nu se precizeaza nimic despre plata retroactiv
-alte obs...
Mentionez ca tata a aflat de la 2 fosti colegi de munca despre posibilitatea introducerii si a sporurilor din cererea nr 2, iar acestia au primit si retroactiv c/valoarea drepturilor (ei au depus cererea inainte de 2011).
Rog opinia dvs si ajutor cum sa procedam sa se obtina aceste drepturi aplicate retroactiv.Multumesc mult.
ok, va multumesc pentru lamuriri. inainte de a va intreba am studiat Legea 36/2005 actualizata, respectiv Art 86, dar nu eram pe deplin convinsa deoarece am citit ca ..
se poate modifica, in situatii prevazute de lege
.... acum mi-e clar ca in cazul parintilor mei nu mai e loc de schimbat nimic, chiar daca fratii tatalui au aceste idei proaste.va doresc toate cele bune!
Buna seara,
In anul 2003, conform Certificat de mostenitor al parintilor defuncti si Titluri de proprietate, s-a impartit masa succesorala la cei cinci copii.S-a procedat amiabil, cu acordul si semnatura copartajantilor.S-a emis Act de partaj voluntar pentru fiecare,autentificat de notar.
Unul dintre copii a primit casa parintilor suportand singur contravaloarea taxelor aferente acest fapt fiind agreat de celelalte parti.
1. Daca un mostenitor (dintre cei cinci frati) ar ridica acum in 2010 problema reimpartirii acelorasi bunuri (dar in alte proportii) cuprinse in Actul de partaj, respectiv casa si parcele de pamant, se poate face redeschiderea succesiunii? in ce conditii ?
2. in cazul in care patru frati agreeaza acum reimpartirea bunurilor dorind redeschiderea succesiunii si cel de-al cincilea nu este de acord cu aceasta, pe motiv ca el considera ca a fost o data rezolvata si autentificata in 2003, ce riscuri sunt pentru acesta din urma sa piarda cota parte deja alocata initial, in caz de refuz /neprezentare? Este posibila in acest caz redeschiderea succesiunii, daca ea este deja ok, cu acordul tuturor (citez: ,,noi partile contractante declaram ca am citit continutul prezentului act pe care il semnam, fiind de acord cu aceasta ceea ce reprezinta vointa noastra libera si neviciata.,,…? Mentionez ca nu sunt erori sau omisiuni de bunuri la prima copartajare.
3. care este cea mai sigura forma legala pentru un tata (este inca in viata), care are aceste bunuri dobandite in regula prin Act de partaj de la parintii sai, de a le lasa mostenire singurului sau copil ?
4. se poate deschidere procedura de succesiune bunuri de la parinti la copil in timpul vietii lor?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Lupu C.