Tatal meu este pensionar din 1994, pensie pertru limita de varsta (cod pensie V10),(...)
Anul acesta, in iunie, 27.06, verificand la Casa Judeteana de Pensii, am observat ca nu i s-au adaugat sporurile de grupa I si II, am depus in acest sens o cerere(nr 1) la care nu am primit nici la data de azi raspuns.
(...) se mentioneaza ca anexa cu calculul detaliat face parte din decizie (dar aceasta anexa nu era in plicul cu decizia!).
Va rog sa-mi precizati daca se poate contesta decizia, in termen de 30 zile, pentru ca :
-nu e precizat nimic despre cererea nr 1,
Tot anul acesta, in luna august, am depus o alta cerere(nr 2) pentru recalculare pensie, in sensul de operare si alte sporuri de lucru pe santier, nevalorificate la data pensionarii, cu adeverinta doveditoare in regula, de la firma la care a lucrat in perioada 1965-1969.
La pct (2) +(5) scrie ca ,,sumele rezultate in urma modificarii '' se acorda in termenul de prescriptie calculat incepand cu luna urmatoare deciziei, adica timp de 3 ani...
Eu inteleg de aici ca ar trebui sa primeasca si plata retroactiva a drepturilor cuvenite + modificarea punctajului de la luna 09.2011.
Ma intereseaza trei aspecte:
-ce intelegeti prin "spor de grupa"? Aceasta sintagma exista numai in Ordinul nr. 340/2001, in prezent abrogat.
-daca tatalui dvs. i s-a emis decizie de recalculare conform OUG nr. 4/2005 si ce alte decizii i s-au emis ulterior anului 2005;
-daca, impreuna cu cererea, ati depus adeverinte care atesta activitatea lucrata in grupele I si II de munca, ori aceasta rezulta din carnetul de munca sau alte acte care se aflau deja in dosarul de pensie. Daca se aflau deja in dosarul de pensie, va rog sa-mi spuneti cand au fost depuse (carnetul de munca nu a fost depus la casa de pensii in 1994 intrucat atunci angajatorii comunicau fise de pensie).
Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
-1: este vorba de sporurile pt recunoastere grupe de munca, (crestere a punctajelor anuale cu : 50 %, 25 %...) aplicate mai recent(...)
~ final discuție ~