avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate marina.dinu

Activitate marina.dinu

Potrivit art. 40 lit. c) din Codul Muncii, angajatorul are dreptul "sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor".
Cum se interpreteaza aceasta? Se poate prin aceasta ca angajatorul sa umfle abuziv sfera de atributii ale angajatului, incalcand fisa postului anexa la CIM?
Răspuns la discuția sporul de vechime
Foarte de bun-simt si clara expunerea dumneavoastra! In momentul acesta n-am niciun contraargument.
Sunt, totusi, curioasa ce se intampla in situatia in care ma duc si ma angajez la stat acum, dupa 6 ani petrecuti la privat: imi acorda statul spor de vechime?
Multumesc!
Răspuns la discuția sporul de vechime
Stiam de existenta acestui spor, dar nu stiam in ce conditii se acorda. De-abia depasisem trei ani vechime in cartea de munca si, la vremea aceea, credeam ca ar trebui sa am mult mai multa.
In plus, habar n-am avut pana de curand ca acest Contract Colectiv la Nivel National se aplica tuturor celor implicati in relatii de munca: "Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;"
Faptul ca n-am luat mai demult la cunostinta de existenta unor drepturi pe care le am prin lege, nu inseamna ca acum nu mai am dreptul sa le reclam.
Oricum, multumesc frumos pentru opinie!
Răspuns la discuția sporul de vechime
Cred ca este vorba despre art. 41 (2) din Contractul Colectiv la Nivel National.
Inteleg ce vreti sa spuneti, dar, repet, nu am discutat cu angajatorul ca sporul de vechime este inclus in salariu. Am negociat doar retributia pentru munca prestata.
Sa vina acum si sa-mi spuna ca acest spor este inclus in salariu mi se pare abuziv. Presupunerea ca salariul, ca suma, il poate cuprinde pentru ca depaseste limita prevazuta de lege si, de aceea, nu e nevoie sa mi-l mai acorde, este o explicatie care, din punctul meu de vedere, inseamna rea-credinta. Inseamna ca sunt retribuita pentru munca prestata mai putin decat am convenit.
Cum imi dovedeste angajatorul ca imi acorda sporul de vechime, daca nu a fost pus niciodata in discutie? Stiu sigur ca, la angajare, angajatorul n-avea habar de existenta acestui drept.
Răspuns la discuția sporul de vechime
Oricum, salariul e mai mare si decat spuneti dumneavoastra.
Dar am nevoie de un raspuns clar in privinta interpretarii date de jurist.
Răspuns la discuția sporul de vechime
Revin, pentru ca sunt nelamurita.
Nu mi s-a spus la angajare si nici la maririle ulterioare de salariu, ca sporul de vechime ar fi inclus in salariu. Si nici nu e specificat ca atare in CIM.
Am descoperit recent ca am dreptul la spor de vechime si cand am cerut sa mi se dea, cf. art. 41 din contractul la nivel national, mi s-a pus in fata interpetarea juristului.
Citez din jurist: "daca nu s-a stabilit initial in contractul individual de munca sporuri iar salariul negociat este mai mare decat salariul minm pe (economie+% vechime) atunci se considera ca sporurile sunt incluse in salariu". Dupa care imi arata coeficientii de multiplicare in functie de studii si interpreteaza, citez: "conf codul muncii art 238 al 2 si 3 contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca. In contractele colective de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariale au caracter minimal
deci daca in contractul individual nu este specificat pe langa salariu ca se acorda spor, iar salariul trecut in contract este mai mare decat cel care l-am calculat mai sus ptr categoria de studii, poti sa subintelegi fara probleme ca in salariul negociat sunt cuprinse si sporurile de vechime."
Asadar, am studii superioare de lunga durata, vechime in munca de aproape 6 ani si un salariu mai mare decat ecuatia sal. min.(600 lei) x 2 x 1,05(=1260).
Pana la urma, e corecta interpretarea juristului sau am dreptul sa cer sa mi se acorde spor de vechime ca atare?
Va multumesc!
Va rog frumos, cine stie, spuneti-mi daca urmatoarea interpretare este corecta: "daca nu s-a stabilit initial, in contractul individual de munca, sporul de vechime, iar salariul negociat este mai mare decat salariul min. pe economie + %vechime, atunci se considera ca sporul este inclus in salariu."