avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Activitate gentilom

Activitate gentilom

Daca in cadrul unui serviciu din administratia publica locala este nevoie de anumite functii specifice pentru a desfasura activitatea, trebuie aplicat art. 28 ?
Aceste functii nu se gasesc in nomenclator dar sunt prezente in anexele legii 153/2017, mai exact la unitati de navigatie. Ma refer la nomenclatorul functiilor din administratia publica locala.
Daca aceste functii nu exista in nomenclator, cum poate fi platit un angajat in baza functiei pe care o detine?
Personal consider ca trebuia aplicat art.28 impreuna cu art.39 din legea 153/2017, legat de modalitatea de plata a unor functii pentru care nu exista functie similara in plata.
In acest fel,modalitatea de calcul a salariilor ar fi fost aplicata la fel pentru toti angajatii serviciului si nu ar fi existat discriminari prin aplicarea legii in mod diferit.
Exemplu.....in 2018 salariul unor salariati a fost acordat la maximul prevazut de lege iar pentru altii a fost efectiv micsorat pe net. Pentru ca s-a majorat cu 25% si au fost eliminate sporuri de 20%. Si nu s-au luat in calcul nici transele de vechime.
Cum considerati ca trebuia aplicata legea in acest caz?
Răspuns la discuția decizie a angajatorului
Decizia de modificare a salariului incepand cu 01.06.2007 a fost inregistrata la ITM pe 23.03.2010. Are stampila ITM-ului dar nu si a unui inspector de acolo.Eu am vazut aceasta decizie pe 12.05.2010. In locul semnaturii mele este scris acord telefonic si semnatura sefei de personal.
Buna ziua!
La 01.06.2007 am fost anuntat telefonic ca o sa-mi fie redus salariul(tuturor angajatilor).Nu am fost de acord cu aceasta decizie dar am fost linistit ca este doar o situatie temporara. Au trecut 3 ani si situatia a ramas neschimbata desi am avut discutii cu conducerea firmei pe aceasta tema.De curand am facut o solicitare in scris conducerii privitor la incalcarea contractului individual de munca si acestia mi-au spus ca exista o decizie privitoare la reducerea salariului. Aceasta decizie nu mi-a fost adusa la cunostinta in scris pana acum...mai mult cred ca aceasta decizie este inregistrata la ITM dupa data de 15.04.2010,adica dupa data contestatiei mele privitoare la reducerea salariului.Pe acea decizie conform spuselor lor este trecut in dreptul salariatului acord telefonic si semnatura sefei de personal.
Este corecta aceasta decizie?
Mai pot sa o contest in acest moment?
Cum poate fi inregistrata dupa 3 ani la ITM o decizie care are ca data de punere in aplicare 01.06.2007 si fara a avea semnatura angajatului?
Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta problema si va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
Eu intreb si tot eu raspund. In conformitate cu dispozitiile art. 241 alin. 1 lit. c din Codul muncii si ale art. 11 alin.1 lit. c din Legea 130/1996, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel,indiferent daca angajatorul respectiv a participat sau nu direct ori prin reprezentarea sa de catre o federatie sau confederatie patronala la negocierea si incheierea unor asemenea contracte colective.
Uffff....am lamurit in sfarsit problema asta:dance3:
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
freeelis a scris:

In CCM la nivel de ramura transporturi se stipuleaza in art.123 ca, prezentul contract colectiv de muncă unic la nivelul ramurii transporturi produce efecte după cum urmează:
1. în toate unităţile nominalizate în Anexa 5;
2. în toate unităţile din ramura transporturi şi activităţi conexe, conform art. 11 (1) c) din Legea 130/1996;

Deci situatia este clara...ABSOLUT TOATE UNITATILE CARE AU CA OBIECT DE ACTIVITATE TRANSPORTUL TREBUIE SA RESPECTE CCM LA NIVEL DE RAMURA TRANSPORTURI.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
Legea 130/96 ART. 11
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toti salariatii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii încadrati în unitătile care fac parte din grupul de unităti pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toti salariatii încadrati în toate unitătile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toti salariatii încadrati în toate unitătile din tară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel national.
ART.241 CM
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Sunt doua articole din legi diferite care spun acelasi lucru...de fapt se intaresc una prin alta(parerea mea)....nu am gasit nici o lege in care sa se stipuleze ca aceste prevederi se aplica doar semnatarilor. Dupa parerea mea anexa 5 arata doar UNITATILE LA CARE SE APLICA CONTRACTUL COLECTIV
DE MUNCA UNIC LA NIVELUL RAMURII TRANSPORTURI ÎN CARE
ORGANIZAŢIILE SINDICALE SEMNATARE AU MEMBRI.......deci cred ca legea este destul de clara. In anexa 5 se arata doar unitatile in care organizatiile sindicale au membri....asta nu scuteste restul firmelor(mici) care nu am membri de sindicat sa iasa de sub incidenta CCM la nivel ramura transporturi.
Acesta este felul meu de a privi lucrurile(poate sunt subiectiv) dar astept si alte pareri.
Va multumesc!
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
freeelis a scris:

Federatia Operatorilor Români în Transporturi si Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.


Confederaţia Naţională a Patronatului Român,
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.....probabil la acestea va referiti. Aceste doua patronate sunt cele care au semnat CCM la nivel ramura transporturi. Si totutusi....exista firme cu obiect de activitate transportul si sa nu intre sub incidenta CCM la nivel de ramura?
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
Se pare ca acum un an am fost mintit de catre director care mi-a spus ca sunt doua tipuri de patronate si la ei nu se aplica CCM la nivel ramura transporturi. A auzit cineva de doua tipuri de patronate?
Răspuns la discuția CCM nivel ramura
In CCM nivel ramura transporturi se specifica: Art.3 - Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte
pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.
De ce trebuie sa mai semneze firma CCM la nivel de ramura si cum pot verifica daca a semnat?
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele fluviale si acestea la randul lor sunt scoase din exploatare din lipsa de contracte...ce CCM se aplica? Obiectul de activitate al firmei a ramas neschimbat( transportul pe apa).