Da.
Incepand cu 01.01.2016.
Vezi art. 456, alin. 1), lit a) din Legea 227/2015 coroborat cu pct.22, lit. a) din HG 1/2016.
Vezi si exemplele de la pct 19 din HG 1/2016.
Buna seara. Indiferent ca este vorba de o primarie de oras sau de comuna, functia de referent este pentru angajatii cu studii medii nu superioare. Exista posibilitatea ca primaria respectiva sa nu aiba alte functii vacante, sa va fi propus aceasta incadrarea si in viitor, cand o sa apara alta functie vacanta sa puteti fi promovata pe aceasta. Pentru studii superioare denumirea este de inspector, consilier sau expert, iar dumneavoastra va numiti debutant, daca sunteti angajata pe o functie publica. In acest sens puteti citi Legea 188/1999 privind statutul functionarului public. si va redau mai jos art. 9 si respecti 11 din legea respectiva. Cu privire la salarizare, salariile intr-o primarie sunt foarte mici fata de atributiile de serviciu, insa poate o sa va placa ceea ce o sa faceti.
Iata deci art. 9:
Functiile publice se impart in 3 clase, definite in raport cu nivelul studiilor necesare ocuparii functiei publice, dupa cum urmeaza:
a) clasa I cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta;
b) clasa a II-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma;
c) clasa a III-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diploma de bacalaureat.
si art. 11
(1) Functionarii publici sunt debutanti sau definitivi.
(2) Pot fi numite functionari publici debutanti persoanele care au promovat concursul pentru ocuparea unei functii publice de grad profesional debutant.
(3) Pot fi numiti functionari publici definitivi:
a) functionarii publici debutanti care au efectuat perioada de stagiu prevazuta de lege si au obtinut rezultat corespunzator la evaluare;
b) persoanele care intra in corpul functionarilor publici prin concurs si care au vechimea in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei publice de minimum 12 luni, 8 luni si, respectiv, 6 luni, in functie de nivelul studiilor absolvite.
Dupa aceea puteti citi si Legea cadru a salarizarii unitare, nr. 284/2010 cu modificarile ulterioare si abia apoi veti vedea daca sunteti bine incadrata la salariul respectiv. De obicei nu se greseste la stabilirea salariului care se stabileste in functie de incadrare, deci ne intoarcem la prima lege si la Dispozitia Primarului de incadrarea adumneavoastra si veti vedea acolo pe ce functie sunteti.
Foarte complicat! In sensul ca va trebui sa platiti din urma toate obligatiile daca nu puteti sa va intelegeti cu cumparatorul sa va dea o parte din bani (ar trebui sa plateasca el tot) Nu mi-ati spus cum figureaza la politie masina, pe ce nume. Exista oare posibilitatea ca acest cumparator sa fi schimbat certificatul de inmatriculare la politie si sa nu fi inregistrat la primarie? Ma indoiesc! Mai exista urmatoarele posibilitati:
1. Daca cel de-al doilea cumparator a dezmembrat masina ar putea obtine (dar numai pe numele dumneavoastra) o adeverinta de la un centru specializat in dezmembrari auto? si cu aceasta sa mergeti la primarie si apoi obligatoriu la politie pentru radiere daca masina nu a fost radiata de pe numele dumneavoastra.
2. Daca nu stiti sigur ce s-a intamplat cu masina puteti sa cereti radierea la cerere de la politie dar cu aceasta nu veti fi scazuti de la impozitare dar daca masina inca merge pe drumurile publice il puteti constrange oarecum pe cumparator sa faceti actele si sa achite el obligatiile de la data contractuluide vanzare-cumparare.
3. Printr-o declaratie pe propria raspundere data la notarul public (numai tatal in persoana poate sau va face notarul cu aceasta ocazie si imputernicire de reprezentare a tatalui dumneavoastra) prin care sa declarati ca masina a fost data la fier vechi si nu mai detineti documentele de predare.
o zi buna!
Mergeti la politie la sectia inmatriculari auto si de acolo puteti obtine o dovada/o adeverinta din care sa rezulte data la care s-a instrainat masina in primul rand de la dumneavoastra la cumparatorul dumneavoastra si apoi de la cumparator la noul proprietar de acum. Aceasta o puteti obtine in general ca urmare a unei adrese din partea dumneavoastra catre Serviciul Inmatriculari de la domiciliul dumneavoastra. Daca domiciliul dumneavoastra nu corespunde cu cel al masinii (adica daca s-a produs o schimbare de domiciliu si nu s-a modificat si adresa pe certificatul de inmatriculare ) este un pic mai complicat dar va pot explica daca aveti acest caz. Dupa ce obtineti aceasta dovada de la politie mergeti la serviciul/directia impozite si taxe locale acolo de unde ati ptimit instiintarea de porire pe pensie ( In mod normal trebuia sa primiti intai o somatie insotita de un titlu executoriu, sau daca nu ati fost acasa trebuia sa vi se fi trimis prin posta). Deci revin: la dovada de la politie se anexeaza copie a contractului de vanzare-cumparare initial intre dumneavoastra si cumparatorul dumneavoastra, copie a CI/BI valabil iar la sediul primariei respective se completeaza "Declaratia pentru scoaterea din evidenta a mijloacelor de transport" - ITL 027 model 2009 - pe care o puteti lista de pe internet si completa acasa ca sa ii fie tatalui mai usor. Trebuie sa mearga tatal dumneavoastra daca nu aveti dumneavoastra o imputernicire notariala ca il reprezentati. Acum, daca primul cumparator al masinii a fost de buna credinta si a radierea s-a facut la data contractului de vanzare-cumparare masina se va radia din evidentele fiscale cu data respectiva (care ar trebui sa se vada si in dovada aceea de la politie), daca nu, tatal dumneavoastra este bun de plata pana la data inregistrarii acestui contract. Ar fi mai multe variante, in functie de ceea ce s-a intamplat de la data vanzarii. Mai exista varianta ca functionarii sa fie foarte zelosi, depinde peste cine dati, si sa nu va ia in calcul actele din urma, dar mai putem discuta pe aceasta problema daca intampinati greutati.
Va urez sa aveti bafta de functionari corecti (si la politie si la primarie)
Un functionar public are voie sa fie asociat (fara alta functie) intr-o societate comerciala. Imi doresc un raspuns nu doar o trimitere la articolele din lege. Va multumesc tare mult.