avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... radiere auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

radiere auto

Tatal meu a vandut in urma cu 4 ani o autoutilitara Aro. Nu a facut radierea deoarece noul proprietar l-a rugat sa o amane pana la expirarea vericarii RAR, dar a fost facuta o imputernicire pentru folosirea masinii la un birou notarial.
In urmatorul an i-a cerut copia contractului de vanzare cumparare, sub pretextul ca el o pierduse si are nevoie de ea pentru radiere, si reinmatriculare.
In urma ca cateva luni a primit o recomandata prin care era anuntat ca i se face poprire pe pensie pentru datoria pe care o are la primarie, respectiv impozitul pe Aro.
Deoarece tatal meu e bolnav am luat legatura cu persoana caruia i vanduse masina, care m-a informat ca el a revandut masina si ca persoana careia i-a vandut-o a dezmembrat-o, dar a refuzat sa ma puna in legatura cu persoana respectiva, promitandu-mi ca imi va aduce hartia necesara pentru radiere.
In urma cu cateva zile ne-a trimis un nr de inmatriculare si actele masinii printr-o cunostinta.
De la primarie nu ma lamureste nimeni ce am de facut, iar impozitul creste cu fiecare luna de tergivesare... va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat....mi-e teama ca primaria ar putea face executare silita pe casa parintilor mei penru ca suma e mare....si nu au cum sa o plateasca....

Cel mai recent răspuns: UDRESCU , utilizator 15:05, 13 Decembrie 2012
Mergeti la politie la sectia inmatriculari auto si de acolo puteti obtine o dovada/o adeverinta din care sa rezulte data la care s-a instrainat masina in primul rand de la dumneavoastra la cumparatorul dumneavoastra si apoi de la cumparator la noul proprietar de acum. Aceasta o puteti obtine in general ca urmare a unei adrese din partea dumneavoastra catre Serviciul Inmatriculari de la domiciliul dumneavoastra. Daca domiciliul dumneavoastra nu corespunde cu cel al masinii (adica daca s-a produs o schimbare de domiciliu si nu s-a modificat si adresa pe certificatul de inmatriculare ) este un pic mai complicat dar va pot explica daca aveti acest caz. Dupa ce obtineti aceasta dovada de la politie mergeti la serviciul/directia impozite si taxe locale acolo de unde ati ptimit instiintarea de porire pe pensie ( In mod normal trebuia sa primiti intai o somatie insotita de un titlu executoriu, sau daca nu ati fost acasa trebuia sa vi se fi trimis prin posta). Deci revin: la dovada de la politie se anexeaza copie a contractului de vanzare-cumparare initial intre dumneavoastra si cumparatorul dumneavoastra, copie a CI/BI valabil iar la sediul primariei respective se completeaza "Declaratia pentru scoaterea din evidenta a mijloacelor de transport" - ITL 027 model 2009 - pe care o puteti lista de pe internet si completa acasa ca sa ii fie tatalui mai usor. Trebuie sa mearga tatal dumneavoastra daca nu aveti dumneavoastra o imputernicire notariala ca il reprezentati. Acum, daca primul cumparator al masinii a fost de buna credinta si a radierea s-a facut la data contractului de vanzare-cumparare masina se va radia din evidentele fiscale cu data respectiva (care ar trebui sa se vada si in dovada aceea de la politie), daca nu, tatal dumneavoastra este bun de plata pana la data inregistrarii acestui contract. Ar fi mai multe variante, in functie de ceea ce s-a intamplat de la data vanzarii. Mai exista varianta ca functionarii sa fie foarte zelosi, depinde peste cine dati, si sa nu va ia in calcul actele din urma, dar mai putem discuta pe aceasta problema daca intampinati greutati.
Va urez sa aveti bafta de functionari corecti (si la politie si la primarie)
Din pacate, primul cumpararator nu a fost de buna credinta si nu a facut radierea la politie, iar masina figureaza inca pe numele tatalui meu. Ulterior acestei vanzari, parintii mei i-au cedat casa fratelui meu si s-au mutat la tara iar ei nemaiavand de platit impozit in localitatea unde au locuit si unde era inmatriculata masina, nu au verificat daca au impozit de platit find convinsi ca primul cumparator al masinii a fost de buna credinta si a radiat masina. tatal meu e bolnav, avand o hemipareza e mai greu de transportat....
Foarte complicat! In sensul ca va trebui sa platiti din urma toate obligatiile daca nu puteti sa va intelegeti cu cumparatorul sa va dea o parte din bani (ar trebui sa plateasca el tot) Nu mi-ati spus cum figureaza la politie masina, pe ce nume. Exista oare posibilitatea ca acest cumparator sa fi schimbat certificatul de inmatriculare la politie si sa nu fi inregistrat la primarie? Ma indoiesc! Mai exista urmatoarele posibilitati:
1. Daca cel de-al doilea cumparator a dezmembrat masina ar putea obtine (dar numai pe numele dumneavoastra) o adeverinta de la un centru specializat in dezmembrari auto? si cu aceasta sa mergeti la primarie si apoi obligatoriu la politie pentru radiere daca masina nu a fost radiata de pe numele dumneavoastra.
2. Daca nu stiti sigur ce s-a intamplat cu masina puteti sa cereti radierea la cerere de la politie dar cu aceasta nu veti fi scazuti de la impozitare dar daca masina inca merge pe drumurile publice il puteti constrange oarecum pe cumparator sa faceti actele si sa achite el obligatiile de la data contractuluide vanzare-cumparare.
3. Printr-o declaratie pe propria raspundere data la notarul public (numai tatal in persoana poate sau va face notarul cu aceasta ocazie si imputernicire de reprezentare a tatalui dumneavoastra) prin care sa declarati ca masina a fost data la fier vechi si nu mai detineti documentele de predare.
o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vandut o masina !si vreau sa o radiez slefuitoru slefuitoru am vandut o masina si nu pot sa o radiez din cauza persoanei care nu vrea sa-si treaca masina pe numele lui?ce pot sa fac sa nu mai platesc impozit pt altu?am ... (vezi toată discuția)
Radiere masini Hamarsold1234 Hamarsold1234 Eu am doua masini mostenite, una de la unchiul fabricata in 1972, si a inmatriculat-o unchiul meu in 1979, dupa aceea nu a mai inmatricalt-o. A ramas cu numar ... (vezi toată discuția)
Radiere masina catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema caci nu mai inteleg nimic. Am vandut acum cateva luni un autoturism catre cineva. Am facut ... (vezi toată discuția)