avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Activitate eduardvl

Activitate eduardvl

Răspuns la discuția Calcul indemnizatie de hrana
Mulţumesc frumos, dar nu se aplică prevederile mai favorabile angajaţilor?
Calcul indemnizatie de hrana

Buna dimineata,
Am o intrebare cu privire la calculul indemnizatiei de hrana, pentru personalul contractual, nivel studii superioare, incadrat intr-o autoritate publica care este platit conform prevederilor Legii 153/2017.

Astfel, conform prevederilor Art. 18 alin. 1 Legea 153/2017:
Indemnizația de hrană
(1) Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Dar incepand cu 1.01.2019 erau stipulate doua salarii de baza minime pe tara - astfel ca HG 937/7.12.2018, cea care reglementa salariul de baza minim pe tara stipuleaza la: ([ link extern ] ) -
Articolul 1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.

In concluzie cu care din cele doua salarii se va calcula indemnizatia de hrana (cu valoarea de 2080 lei sau cu valoare de 2350 lei?) sau se va calcula diferit - pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare cu valoarea de 2350 lei iar pentru pentrup ersonalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii medii cu valoarea de 2080 lei?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc pentru răspuns, dar in legislație nu se spune nimic despre faptul că dacă șeful nu este de acord - se poate considera absent nemotivat. Care este temeiul legal pentru a-l trece absent nemotivat, când salariatul trimite de fiecare data informare. În general solicită o învoire de 1 - 2 ore dar care, de obicei, se transformă în toată ziua de lucru?

Cornel Vasile a scris:

pentru prima data, poate fi trecut invoit , apoi absent nemotivat.

Prima dată DA. După aceea nu a mai fost de acord!
Bună ziua,
Având în vedere prevederile Codului Muncii, care stipulează că (singurul caz): salariatul poate fi trecut absent nemotivat la locul de muncă dacă nu se prezintă la program și nu își anunță superiorul direct despre acest lucru.
Se dă următoarea speţă:
Salariatul transmite mesaj pe Whatsapp, sefului direct, că întârzie până la ora 12:00, pentru că are o problemă de rezolvat. La ora 12:30 revine cu un mesaj că ajunge la ora 14:30 pentru că a mai intervenit o problemă, iar la ora 15:00 trimite un alt mesaj că ajunge la birou la ora 16:00 şi că stă peste program să recupereze. Salariatul nu vine la birou în ziua respectivă sau vine la birou, cu 30 min. înainte de finalizarea programului de lucru şi lucrează 2 - 3 ore.
Salariatul respectiv nu mai are zile de CO, CCM etc. şi deşi nu se prezintă la birou - una dintre condiţii a fost îndeplinită (şi-a anunţat şeful direct). Acest lucru se întâmplă lunar, de cel puţin 2 - 3 ori/săptămână - absenţele de la birou nefiind consecutive. Nu aduce nici Concediu Medical pentru zilele în care lipseşte şi nici nu vrea să semneze pentru cerere(ri) de concediu fără plată!
Cum se poate proceda în acest caz - având în vedere că nu poate fi trecut absent nemotivat? Cum se pontează, respectivul salariat, pentru respectivele zile - în care anunţă că întârzie la birou dar "uită" să mai ajungă sau dacă ajunge stă doar 1 - 3 ore? Salariatul este angajat la stat.
Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri prompte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi-am deschis un cont la banca la care are si asociatia contul bancar si platesc prin mobile banking!
Constituie abatere disciplinară în sensul prevederilor art.247 alin.2 din Codul muncii, comportamentul necorespunzator al salariatului?

CURTEA DE APEL BUCUREȘTI prin Decizia 566/04.02.2006 arata:
Potrivit art.247 (1) Codul muncii ”Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare salariaților săi ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.
2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinelor și dispozițiilor legale ale conducătorilor ierarhici” .

Sintetic, abaterea disciplinară poate fi definită ca o încălcare de către salariat a normelor de disciplină a muncii săvârșită numai în legătură cu munca sa.

În cauza așa cum rezultă din probele administrate se reține ca abatere disciplinară comportamentul necorespunzător al intimatului-reclamant...
Ori, această faptă reținută în sarcina intimatului, nu constituie o faptă în legătură cu munca sa respectiv cu natura obligațiilor sale de serviciu așa cum impune art.247 alin.2 Codul muncii, ..., în consecință nu constituie o abatere disciplinară care să atragă răspunderea disciplinară.

Se poate incadra comportamentul necorespunzator al salariatului la etica?
Se da urmatoarea speta:
Directorul General al unei institutii publice, avand salariati contractuali, sesizeaza Comisia de Disciplina, reclamantul fiind chiar domnia sa. Intrebarea este - avand in vedere ca aplicarea sancţiunii disciplinare se efectuează, de regulă, de către conducătorul angajatorului, respectiv Directorul General (in cazul de fata), cine ar trebui sa stabileasca sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat? Tot Directorul General al institutiei?
Răspuns la discuția Sporuri pentru telemunca
Chiar exista! :D

In Regulamentul-Cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporurilor pentru conditii de munca, precum si conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Administratie" din administratia publica centrala, aprobat prin HG 917/2017, se stipuleaza la Art. 5:
"La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:
a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă;
f) existența unor condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului;
g) existența factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică;
h) intensitatea de acțiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică."


Pentru acestea se fac expertizari ale locurilor de munca, unde sunt identificati factorii de risc mai susmentionati.
Clasificarea factorilor de risc se face din punct de vedere al intensitatii de actiune pentru sanatatea salariatilor si dintre acestia putem enumera:
* suprasolicitarea neuropsihica si vizuala
* solicitarea aparatului osteo-musculo-articular (pozitii statice prelungite, miscari repetitive in articulatiile interfalagiene si metacarpofalangiene)
* microclimat cu disconfort
* expunere la agenti fizici
* expunere la radiatii electromagnetice
* risc de infectare prin contact cu agenti biologici gr. I si II etc.


Răspuns la discuția Sporuri pentru telemunca
Cu scuzele de rigoare - este vorba de munca la domiciliu!