avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate Dragos2010

Activitate Dragos2010

Răspuns la discuția Vanzare mostenire
Multumesc foarte mult pentru operativitatea raspunsului!

Dar daca fac donatie? Exista vreo modalitate de a instraina fara a face cadastrul,intabularea si iesirea din indiviziune? Toate acestea necesita mult timp plus cheltuieli deoarece imobilul se afla intr-o localitate indepartata si nu as vrea sa le fac. Cealalta cota de 1/2 este impartita intre mai multi mostenitori,10 la numar... care nici ei nu au timp si bani,sint persoane in virsta,din localitati diferite. Eu pot face cadastrul si iesirea din indiviziune fara participarea lor? Imobilul respectiv este format dintr-o casa batraneasca demolabila si curte, intr-un sat indepartat, valoarea de piata este foarte foarte mica, de aceea nu se intentioneaza executarea tuturor acestor operatiuni, al caror cost si timp nu justifica efortul. Doresc sa ies din aceasta mostenire total nerentabila pentru mine,care mai mult ma incurca si ma va incurca si in viitor, nu o mai vreau (stiu ca as fi putut sa nu o accept initial,dar asta e situatia). Am vreo posibilitate? Poate ca donatia este mai simpla. Cel catre care intentionez sa instrainez este de acord cu situatia,o cunoaste foarte bine,este o alta ruda. Ma gindeam ca donez (vind,cesionez etc) doar DREPTUL ASUPRA SUCCESIUNII, dreptul asupra cotei de 1/2 din Certificatul de mostenitor. Cumparatorul nu vrea sa foloseasca concret aceasta parte pe care ar dobindi-o, dar pur si simplu este de aord si se multumeste sa dobindeasca DREPTUL ASUPRA COTEI-PARTI care-mi revine. Ar exista vreo rezolvare mai simpla in acest sens?
Cu multe multumiri
Buna ziua,
Am calitatea de mostenitor al cotei de ½ dintr-un imobil (mostenire dezbatuta la notariat acum 10 ani, am Certificat de mostenitor).
Vreau sa-mi vind (donez,cesionez) partea mea de mostenire unei terte persoane. Imobilul NU are cadastrul facut.
a) Imi pot vinde cota de ½ fara acceptul celuilalt mostenitor?
b) Este obligatoriu sa fac eu cadastrul si intabularea intregului imobil INAINTE de vinzare, sau de acest aspect se va ocupa ulterior cumparatorul ? Celalalt mostenitor este dezinteresat in a face (plati) efectuarea cadastrului.
Va rog mult un raspuns urgent
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat,intr-o problema al carei raspuns nu l-am putut gasi inca la institutiile unde am intrebat pina acum. Doresc sa desfasor o activitate comerciala foarte modesta,aceea de a vinde carti vechi (anticariat) ocazional,fara a avea un punct de lucru permanent si fara a avea angajati,deci fara a fi nevoit sa infiintez o societate comerciala sau peroana fizica (in ambele situatii fiind necesare contabilitate,casa de marcat,sediu social,punct de lucru etc,adica demersuri care nu justifica o activitate absolut ocazionala,cu periodicitate rara si cu profit redus). As dori sa platesc din buzunar o suma fixa anuala la Sectia Financiara,sint absolut de acord ca trebuie platit un impozit la bugetul de stat, doar ca in Codul CAEN nu am gasit o categorie la care sa ma pot incadra. Repet, vinzarea cartilor ar putea avea loc doar de citeva ori pe an,timp de citeva zile, de exemplu cu ocazia organizarii unor tirguri unde vine multa lume,unde sa pot ocupa un stand,o taraba,un chiosc,o masa plianta etc... Mentionez ca in acest domeniu preturile sint negociabile la fata locului,in functie de cantitate,etc,deci nu pot fi afisate nici preturi prestabilite. Mai simplu: sa presupunem ca am doua sacose cu carti vechi,pe care doresc sa le vind timp de 3 zile intr-un loc public, de ce fel de acte si autorizatie am nevoie pentru a fi in legalitate? La ce sanctiuni ma expun daca nu am o autorizatie,firma etc? Mi s-a sugerat ca ce vreau eu nu se poate,ca trebuie sa am firma sau PF,ca in acest caz legislatia este incompleta. Pe de alta parte,ar fi o complicatie inutila si paguboasa sa infiintez S.C. sau P.F. ca sa vind ocazional citeva zeci de carti second-hand de citeva ori pe an. Deci,activitatea nu are caracter permanent,nu am un punct de lucru,dar vreau sa fiu in legalitate. De exemplu,cei care vind martisoare la piata,platesc o suma fixa anuala la Sectia Financiara. Pentru vinzarea ocazionala de carti nu exista o astfel de posibilitate.Va multumesc anticipat pentru sfat si imi cer scuze pentru naivitatea,poate,a intrebarii,stiu ca la piata nici un vinzator de la taraba nu da bon sau chitanta,acolo functioneaza alte legi,nescrise,dar eu toata viata am respectat legile scrise si nu as vrea,acum,la batrinete,sa fac ceva nepermis,nu ma pricep si nici nu vreau. Doar ca nu stiu daca exista cadrul legal pentru desfasurarea acestei mici activitati,care m-ar ajuta sa subzist. Cu deosebit respect, Dragos