avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare mostenire

Buna ziua,
Am calitatea de mostenitor al cotei de ½ dintr-un imobil (mostenire dezbatuta la notariat acum 10 ani, am Certificat de mostenitor).
Vreau sa-mi vind (donez,cesionez) partea mea de mostenire unei terte persoane. Imobilul NU are cadastrul facut.
a) Imi pot vinde cota de ½ fara acceptul celuilalt mostenitor?
b) Este obligatoriu sa fac eu cadastrul si intabularea intregului imobil INAINTE de vinzare, sau de acest aspect se va ocupa ulterior cumparatorul ? Celalalt mostenitor este dezinteresat in a face (plati) efectuarea cadastrului.
Va rog mult un raspuns urgent
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragos2010 , utilizator 10:53, 27 Iunie 2013
fara cadastru nu puteti incheia actul de vanzare cumparate.
puteti vinde cotitatea, daca cumparatorul accepta.
normal este sa iesiti din indiviziune , sa faceti cadastra dupa care sa vindeti.
Multumesc foarte mult pentru operativitatea raspunsului!

Dar daca fac donatie? Exista vreo modalitate de a instraina fara a face cadastrul,intabularea si iesirea din indiviziune? Toate acestea necesita mult timp plus cheltuieli deoarece imobilul se afla intr-o localitate indepartata si nu as vrea sa le fac. Cealalta cota de 1/2 este impartita intre mai multi mostenitori,10 la numar... care nici ei nu au timp si bani,sint persoane in virsta,din localitati diferite. Eu pot face cadastrul si iesirea din indiviziune fara participarea lor? Imobilul respectiv este format dintr-o casa batraneasca demolabila si curte, intr-un sat indepartat, valoarea de piata este foarte foarte mica, de aceea nu se intentioneaza executarea tuturor acestor operatiuni, al caror cost si timp nu justifica efortul. Doresc sa ies din aceasta mostenire total nerentabila pentru mine,care mai mult ma incurca si ma va incurca si in viitor, nu o mai vreau (stiu ca as fi putut sa nu o accept initial,dar asta e situatia). Am vreo posibilitate? Poate ca donatia este mai simpla. Cel catre care intentionez sa instrainez este de acord cu situatia,o cunoaste foarte bine,este o alta ruda. Ma gindeam ca donez (vind,cesionez etc) doar DREPTUL ASUPRA SUCCESIUNII, dreptul asupra cotei de 1/2 din Certificatul de mostenitor. Cumparatorul nu vrea sa foloseasca concret aceasta parte pe care ar dobindi-o, dar pur si simplu este de aord si se multumeste sa dobindeasca DREPTUL ASUPRA COTEI-PARTI care-mi revine. Ar exista vreo rezolvare mai simpla in acest sens?
Cu multe multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Intabulare,mostenire,ajutor cristache paula cristache paula buna seara vo rog mult mai dati-mi si mie niste lamuriri mama mea in urma succesiunii dupa bunicul meu detine1/2 casa si 25 arii teren extravilan,cealalta ... (vezi toată discuția)