avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare,mostenire,ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare,mostenire,ajutor

buna seara vo rog mult mai dati-mi si mie niste lamuriri
mama mea in urma succesiunii dupa bunicul meu detine1/2 casa si 25 arii teren extravilan,cealalta parte din casa o are bunica .mama isi poate face intabulare doar pe partea ei ?
terenul din intravilan pe care este si casa apartine bunicii si celor 4 copii inclusiv mama ,mama poate face intabularea pentru partea ei sau trebuie facuta pentru tot terenul?(ternul este de 37arii intravilan)
bunica poate face intabularea pentru partea ei de casa si dupa aceea sa o vanda mamei?la fel si terenul intravilan?
trebuie sa fie prezenti toti mostenitori?
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 00:13, 24 Decembrie 2009
Pentru a face intabularea drepturilor de proprietate asupra unor "parti" dintr-o succesiune, trebuie ca, ulterior obtinerii si pe baza cetificatului de mostenitor sa se solicite iesirea din indiviziune. Cotele parti stabilite sunt ideale si nu pot determina identificarea si individualizarea bunului si implicit a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil determinat.
Acest lucru este valabil si pentru casa si pentru teren.
Bunica, daca vrea sa vanda mamei, poate vinde dreptul ei asupra cotei parti detinute, iar ulterior, mama dvs., in baza acestui act de vanzare, va primi, la iesirea din indiviziune acea parte determinata din bun corespunzatoare cotei parti si o va putea apoi intabula.
Sunt de acord cu cele spuse de dl Zaharia dar vin cu niste completari!
Se poate intabula proprietatea chiar si in indiviziune fiind , dar aceasta presupune ca sa fie efectuat cadastrul pe intreg imobilul si sa fie depuse certificatele de mostenitor in copii legalizate din care sa rezulte cotele parti din proprietate corespunzatoare fiecarui mostenitor!
Bunica va poate vinde in indiviziune (dvs sau mamei) , nefiind nici un fel de problema juridica in acest sens.
Nu trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii , dar in mod cert trebuie sa contribuie proportional cu bani la realizarea cadastrului si intabularea proprietatilor mostenite!
Succes!
=D>
Daca doamna respectiva este deja proprietara pe 1/2 parti acsa si 25 arii teren, iar pe restul este bunica, despre ce intabulare mai vorbim? Ori este in acte deja asa (cea ce presupune ca imobilul casa si teren este intabulat)... ori nu este intabulat si apoi se pune problema in ce fel de acte apar aceste cote, aceasta impartire?
Daca intabularea exista in urma certificatului de mostenitor, bunica poate da tot cat are la cine vrea.
Daca nu este intabulat imobilul, exista doar titlu de proprietate de ex., ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate iulianbastan iulianbastan Salut! Am si eu o nelamurire si va implor sa ma ajutati. Bunicii mei (decedati ambii)au 3 copii: mama, o matusa si un frate. Ca avere a ramas un teren ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune geany_n geany_n Detin o cota indiviza dintr-un imobil (300mp+casa). Celalalt coindivizar (bunicul meu)a facut un act de donatie si ulterior un contract de v-c pentru cota sa ... (vezi toată discuția)
Solicitare de cadastru si intabulare DW DW Buna ziua, Detin in co-proprietate un teren intravilan impreuna cu alti 5 mostenitori. Terenul are 500 mp; mie imi revine 1/4. Terenul nu are cadastru si nu ... (vezi toată discuția)