In continuarea discutiei de aici de pe forum intitulata "Situatie Incomoda" intre timp sa mai schimbat lucrurile deoarece tatal meu a decedat in 28.04.2010. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.
Mai nou sunt alte probleme despre care nu stiu exact cum sa procedez:
1. Fratele meu e inca la scoala si am inteles ca poate beneicia de pensie de urmas pana la maxim 26 de ani daca figureaza in vre-o forma de invatamant. Nu stiu exact cum poate beneficia de aceasta, ce acte sunt necesare la dosar pentru inscriere, in cat timp trebe depus dosarul si la care casa de pensie ???
2. Succesiunea, cine este indreptatit sa-l deschida, in ce termen si ce se intampla daca nu se deschide deloc in termenul stabilit de lege ??? Ce e de facut in domeniu ???
3. Tatal meu avea dreptul la pensionare dar nu si-a facut niciodata dosarul pentru ca a fost plecat dn tara, nu a avut nici pensie si nici nu era inscris in campul muncii la data decesului. Influenteaza in vre-un fel acest lucru dreptul fratelui meu la pensie sau actele necesare la dosar ??? Pensia care i-i era cuvenita dar nu a ridicat-o timp de 6 ani se mai acorda retroactiv si intra la succesiune sau dispare si ramane la stat ???
Daca nu poate vorbi si e paralizat complet i- i se poate da surorii lui copie dupa sentinta de la arhiva tribunalului?ca sa ne lase odata in pace multumesc din suflet pentru raspunsurile primite
nu s a inteles bine
eu nu vreau nimik si nici fratele meu vreau doar sa nu mai stiu de ei
Fratele meu e inca in facultate iar eu am terminat acum 2 ani inca nu suntem pe picioarele noastre.Dumneavoastra spuneti ca daca sora lui inainteaza proces ne poate obliga sa l intretinem?vii se pare normal dupa ce el nu a avut grija de noi ne a abandonat si nu ne cautat 20 si ceva de ani?Acum ca am crescut asa cu greutati cineva sa ma oblige sa l grijesc?
Mentionez ca nu are casa nu are unde sa stea iar eu si fratele meu nici atat
Mama are viata ei de mici ne a crescut un alt tata pe care eu il consider adevaratul meu tata si nu pe cel care m a facut.
Buna ziua .
O sa relatez pe scurt problema mea. Inca de la varsta de 3 ani parintii mei au divortat.Eu si fratiorul care avea atunci un anisor am ramas conform sentintei judecatoresti in grija mamei.Tata nu ne a mai cautat niciodata .Timp de 12 ani din momentul divortului am primit si eu si fratele meu pensie alimentara conform legii.Dupa aceasta perioada nu a mai fost de gasit deoarece a parasit tara si conform legii trebuia sa ne mai plateasca pensie alimentara pana la incheierea studiilor respectiv inca 8 ani mie si 10 ani fratelui meu. Acum 4 ani, de curiozitate, eu si fratele meu l-am cautat sa vedem ce fel de om este. Am dat de el, se recasatorise si avea o fata care este sora noastra vitrega. Si de aceasta sotie divortase cu vre-o 10 ani in urma. Am stat de vorba cu el, am vazut ce om e si cam atat. Foarte recent, anul trecut prin noiembrie,a revenit in tara si a suferit un atac cerebral, a fost in coma de doua ori, acum este in scaun cu rotile paralizat complet si cu functii cerebrale minore (nu vorbeste, nu intelege nimic, se uita doar in gol). I-mi pare rau pentru el dar acum e la una dintre surorile lui adica la o fosta matusa care are grija de el si vrea sa ne dezmosteneasca pentru ca nu avem noi grija de el. Ne-a sunat fosta matusa si a spus ca ne cheama in instanta pentru dezmostenire deoarece dansa se ocupa de el la batranete. Personal nu cred ca are ce sa ne faca deoarece tatal meu nu mai e in deplinatatea facultatilor mintale.
Totusi, intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. Avem noi doi si sora cea vitrega ceva parte din ce are el ? Si daca da, poate sa ne dezmosteneasca sora tatalui meu ?
2. Suntem cumva obligati sa avem grija de dansu desi acesta ne-a parasit la varste fragede ?
3. Putem cere plata retroactiva a pensiei alimentare pe anii in care nu si-a facut datoria fata de noi ? Si daca da, atunci cum si cine va plati ?
4. Mama noastra a fost rugata de catre fosta matusa, sa-i trimita copie dupa sentinta de divort. La ce poate sa-i foloseasca ? La dezmostenire cumva ? Mentionez ca nu am trimis nimic si se pare ca tatal meu nu mai detine copia actului de divort nici de la mama si nici de la cealalta sotie.
5. Cum ar fi ideal sa procedez in situatia mea ? Nu vreau sa am deaface cu tatal meu si cu familia acestuia, cum a fost in toti acesti ani.