avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas caz special
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas caz special

In continuarea discutiei de aici de pe forum intitulata "Situatie Incomoda" intre timp sa mai schimbat lucrurile deoarece tatal meu a decedat in 28.04.2010. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

Mai nou sunt alte probleme despre care nu stiu exact cum sa procedez:
1. Fratele meu e inca la scoala si am inteles ca poate beneicia de pensie de urmas pana la maxim 26 de ani daca figureaza in vre-o forma de invatamant. Nu stiu exact cum poate beneficia de aceasta, ce acte sunt necesare la dosar pentru inscriere, in cat timp trebe depus dosarul si la care casa de pensie ???
2. Succesiunea, cine este indreptatit sa-l deschida, in ce termen si ce se intampla daca nu se deschide deloc in termenul stabilit de lege ??? Ce e de facut in domeniu ???
3. Tatal meu avea dreptul la pensionare dar nu si-a facut niciodata dosarul pentru ca a fost plecat dn tara, nu a avut nici pensie si nici nu era inscris in campul muncii la data decesului. Influenteaza in vre-un fel acest lucru dreptul fratelui meu la pensie sau actele necesare la dosar ??? Pensia care i-i era cuvenita dar nu a ridicat-o timp de 6 ani se mai acorda retroactiv si intra la succesiune sau dispare si ramane la stat ???

Va multumesc anticipat tuturor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:03, 3 Mai 2010
Intre pensia de urmas si dezbaterea succesiunii nu exista nicio legatura. Despre succesiune va rog sa discutati in topicul pe care l-ati deschis in forumul "drept civil".

Au dreptul la pensie de urmas copii si sotul supravietuitor daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. La pct. 3 spuneti ca sustinatorul decedat indeplinea aceste conditii, prin urmare fratele dvs. are dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acesteia, fara a depasi 26 de ani.

In cazul fratelui dvs., drepturile de pensie de urmas se acorda de la data depunerii cererii, conform art. 85, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 19/2000. Aceste drepturi nu pot fi acordate retroactiv, intrucat nu le-a solicitat nimeni. Ele se acorda, ca orice drepturi de pensie, la cerere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de mostenitor elenna9 elenna9 Buna ziua, eu am un copil provenit dintr-o relatie anterioara. Tatal copilului a murit recent, Dumnezeu sa-l odihneasca. In timpul vietii, el nu a contribuit ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copil cu handicap dennys dennys Intrebare In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil ... (vezi toată discuția)
Autoritatea tutelara andonie maria andonie maria Buna ziua.Ma numesc Andrei, am varsta de 18 ani, sunt elev in cls. a-IX-a, invatamant de zi si va rog sa ma lamuriti in doua probleme: 1. In anul 2004 am ... (vezi toată discuția)