avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de mostenitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de mostenitor

Buna ziua, eu am un copil provenit dintr-o relatie anterioara. Tatal copilului a murit recent, Dumnezeu sa-l odihneasca. In timpul vietii, el nu a contribuit la cresterea minorului, am avut custodie exclusivista.Acum as intreba, daca membrii familiei lui, nu ne-au acceptat, nu cred ca imi v-or da certificatul de deces sa pot obtine pensie de mostenitor, in cazut in care statul da asa ceva unui minor de 8 ani. Unde as putea sa ma adresez si ce as putea face ca sa obtin drepturi lui.
Revin cu intrebari si de mostenire. Se discuta de 2 copii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:18, 28 Decembrie 2014
1. E vorba de pensie de urmas care se acorda copiilor la dcesul unui parinte.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

3. Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul sa va dea lista cu actele necesare.

4. - Puteti sa mergeti la Oficiul starii civile, unde este inregsitrata decesul tatalui copiilor si sa cereti, in numele copilului, un duplicat dupa certificatul de deces.
- Veti avea nevoie si de alte acte de la rudele fostului sot asa ca ar fi bine sa luati legatura cu un mediator sau un avocat sa va ajute.

5. Pentru problema mostenirii postati mesajul pe sectiunea de forum "Drept civil... ".

Duplicate de pe actele de stare civilă se pot elibera în caz de pierdere, furt sau distrugere. Se mai pot elibera şi în cazul deteriorării acestora sau dacă au fost greşit completate.

Refuzul de a da o copie de pe certificatull de deces nu este un motiv pentru a se elibera un duplicat de pe certificatul de deces.
Deci sa inteleg, ca tre sa fiu mai explicita. Eu mama 36 ani, tata decedat 57 ani, copil de nici 8 ani, din relatia noastra si un fiu major din fosta casatorie.Tata muncea in Italia, iar de aproape 2 ani ne-am localizat si noi tot in Italia.Vroiam sa spun ca nu era pensionar, ci mai avea pan la pensie. Cred ca ar fi mai bine sa obtin un duplicat, ca pana face copilul 18 sau 26 ani, cine stie la ce imi mai poate folosi certificatul de deces. Iar daca copilul meu face scoala pe teritoriul Italiei, vom beneficia de pensie de urmas?
1. Daca tatal copilului nu era pensionar cand a decedat i se va calcula o pensie de invaliditate de gr. I din care se va stabili pensia de urmas.

2. Copilul beneficiaza de pensie de urmas indiferent unde locuieste daca indeplineste conditiile legale (pe care vi le-am aratat in primul meu raspuns).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmaș copil minor CarmenCorina CarmenCorina Buna ziua.Rog lămuriri. Doresc un articol de lege din care sa reiasă ca un minor are dreptul la pensie de urmaș indiferent daca tatăl a lucrat 1 zi,1 an ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas studenta BABALIC FLORENTINA BABALIC FLORENTINA Buna ziua, as dori sa va intreb daca fiica mea, studenta la medicina are dreptul la o pensie (ajutor) dupa moartea fostului meu sot. Se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas milan72 milan72 un copil minor are dreptul la pensia de urmas daca unul din parinti a decedat si a cotizat vreo 15 ani la pensii? (vezi toată discuția)