avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie incomoda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie incomoda

Buna ziua .
O sa relatez pe scurt problema mea. Inca de la varsta de 3 ani parintii mei au divortat.Eu si fratiorul care avea atunci un anisor am ramas conform sentintei judecatoresti in grija mamei.Tata nu ne a mai cautat niciodata .Timp de 12 ani din momentul divortului am primit si eu si fratele meu pensie alimentara conform legii.Dupa aceasta perioada nu a mai fost de gasit deoarece a parasit tara si conform legii trebuia sa ne mai plateasca pensie alimentara pana la incheierea studiilor respectiv inca 8 ani mie si 10 ani fratelui meu. Acum 4 ani, de curiozitate, eu si fratele meu l-am cautat sa vedem ce fel de om este. Am dat de el, se recasatorise si avea o fata care este sora noastra vitrega. Si de aceasta sotie divortase cu vre-o 10 ani in urma. Am stat de vorba cu el, am vazut ce om e si cam atat. Foarte recent, anul trecut prin noiembrie,a revenit in tara si a suferit un atac cerebral, a fost in coma de doua ori, acum este in scaun cu rotile paralizat complet si cu functii cerebrale minore (nu vorbeste, nu intelege nimic, se uita doar in gol). I-mi pare rau pentru el dar acum e la una dintre surorile lui adica la o fosta matusa care are grija de el si vrea sa ne dezmosteneasca pentru ca nu avem noi grija de el. Ne-a sunat fosta matusa si a spus ca ne cheama in instanta pentru dezmostenire deoarece dansa se ocupa de el la batranete. Personal nu cred ca are ce sa ne faca deoarece tatal meu nu mai e in deplinatatea facultatilor mintale.

Totusi, intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. Avem noi doi si sora cea vitrega ceva parte din ce are el ? Si daca da, poate sa ne dezmosteneasca sora tatalui meu ?
2. Suntem cumva obligati sa avem grija de dansu desi acesta ne-a parasit la varste fragede ?
3. Putem cere plata retroactiva a pensiei alimentare pe anii in care nu si-a facut datoria fata de noi ? Si daca da, atunci cum si cine va plati ?
4. Mama noastra a fost rugata de catre fosta matusa, sa-i trimita copie dupa sentinta de divort. La ce poate sa-i foloseasca ? La dezmostenire cumva ? Mentionez ca nu am trimis nimic si se pare ca tatal meu nu mai detine copia actului de divort nici de la mama si nici de la cealalta sotie.
5. Cum ar fi ideal sa procedez in situatia mea ? Nu vreau sa am deaface cu tatal meu si cu familia acestuia, cum a fost in toti acesti ani.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:10, 22 Aprilie 2010
nu, nu are dreptul sa va dezmosteneasca.. trebuie ca mama dvs sa angajeze un avocat care sa va reprezinte interesele in procesul intentat de matusa dvs.. e imoral un astfel de proces
Toti copiii au drept de urmas.. cand va fi cazul, sau pot sa refuze succesiunea.
Sora tatatului dvs. nu poate face nici un demers pentru dezmostenire.
Intretinerea unui parinte este o obligatie morala in primul rand, dar in cazul de fata...
E prea tarziu pentru a face plangere impotriva tatalui pentru abandon.. Ea se face la doua luni consecutive de neplata a obligatiei de intretinere, iar daca dvs nu ati solicitat atunci.. cand erati in continuarea studiilor...
Matusa dvs. poate doreste sa aiba dovada ca este singura care ar putea avea grije de fratele sau, pentru obtinerea unor drepturi (pentru persoane cu dizabilitati) sau pentru internarea intr/un centru.
O copie a sentintei se poate cere la arhiva instantei care a desfacut casatoria.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
1- in calitate de copii, aveti dreptul la toata averea tatalui,mai ales ca acesta nu mai este casatorit si dvs. cu fratele si sora vitrega.
2-parintii beneficiaza de obligatie de intretinere de la copii, iar daca are mai multi copii, el poate in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia din ei, iar acesta ii poate acorda intretinere proportional cu mijloacele de intretinere pe care le are, indreptandu-se apoi impotriva fratilor sai pentru partea fiecaruia.
3-puteti cere plata pensiei doar pentru ultimii 3 ani, restul fiind prescris.
4-in dicat este ca mama dvs. sa nu trimita niciun fel de act.
5-nu vreti sa aveti de-a face cu tatal dvs. insa v-ar interesa partea din mostenire dupa el.(fara rautate). In mod normal ar trebui sa-i acordati dvs. intretinere ...asa cum spune legea, insa acest lucru trebuie cerut de el.Din moment ce el nu mai poate ...actiunea poate fi pornita de matusa care are grija de el.Nu poate formula ins matusa o actiune prin care sa va dezmosteneasca, neavand aceasta calitate.
mult succes.
av.M.Hornea
nu s a inteles bine
eu nu vreau nimik si nici fratele meu vreau doar sa nu mai stiu de ei
Fratele meu e inca in facultate iar eu am terminat acum 2 ani inca nu suntem pe picioarele noastre.Dumneavoastra spuneti ca daca sora lui inainteaza proces ne poate obliga sa l intretinem?vii se pare normal dupa ce el nu a avut grija de noi ne a abandonat si nu ne cautat 20 si ceva de ani?Acum ca am crescut asa cu greutati cineva sa ma oblige sa l grijesc?
Mentionez ca nu are casa nu are unde sa stea iar eu si fratele meu nici atat
Mama are viata ei de mici ne a crescut un alt tata pe care eu il consider adevaratul meu tata si nu pe cel care m a facut.
oricum matusa nu avea dreptul sa va dea in judecata.. raman la opinia mea ca este necesar sa aveti un avocat care sa stinga inca de la bun inceput procesul pornit impotriva dvs

Alte discuții în legătură

Pot fi dezmostenit? Sorinasandru Sorinasandru Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere in cazul unui frate cu handicap jewelled jewelled Sora mea (de tata) este o persoana adulta cu handicap mintal. Dupa decesul mamei vitrege (sotia tatalui meu), fiind singura ruda in viata ramasa in tara am ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)