avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot fi dezmostenit?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot fi dezmostenit?

Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e bolnava,sora mea a avut grija de ea,eu sustinand-o financiar in fiecare luna si am si venit in tara atunci cand starea ei de sanatate s-a agravat.Luna aceasta sora mea m-a anuntat ca a facut dosar cum ca eu nu am grija de mama mea , ea dorind sa ramana cu toata mostenirea. Intrebarea mea este,: este posibil asa ceva? Pot fi dezmostenit? Exista dovezi ca am trimis bani strict pentru ingrijirea mamei mele,am facut si imbunatatiri pe casa aia din banii proprii..acest lucru vine cumva in beneficiul meu? Ce se poate face? Multumesc anticipat..
nu puteti fi dezmostenit. Cand va deceda mama dvs,se va dezbate succesiunea intre dvs si sora dvs.
Puteti fi dezmostenit doar daca mama dvs ii face sorei dvs un testament in care ii lasa ei toata mostenirea,sau mama dvs ii face contract de vanzare-cumparare,contract cu clauza de intretinere

Sora dvs v-a spus ca a facut un dosar. Puteti sa spuneti ce contine dosarul si unde il depune sora dvs?
Tare sunt curios sa vad la ce modalitate a recurs sora dvs.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
Tarzan2012, utilizator
Ideea e ca eu sunt fiica respectivului,din cate am inteles ar exista o ordonanta de urgenta prin care in cazul in care unul dintre fii nu se ocupa de mama lor poate fi dezmostenit.si s-a apelat la aceasta.Nu stiu ce ar putea contine exact acel dosar,ma gandesc ca o reclamatie...Problema e ca in aceste 5 luni de cand s-a mai agravat starea de sanatate a bunicii mele ,tatal meu a trimis lunar in jur de 150-200 de e,pentru ingrijirea ei.Luna aceasta nu a mai putut sa trimita,urmand sa trimita luna viitoare,moment in care deja s-a ajuns in situatia de fata cu amenintari ca va fi dezmostenit facandu-se deja demersuri in sensul acesta.
Stimat forumist,

În primul rând, ca principiu, în calitate de moștenitor de gradul 1 - fiică - nu puteți fi dezmoștenit total, rămânându-vă o rezervă legală.

În practică, însă, un copil poate fi dezmoștenit - sau se poate încerca acest lucru - prin vânzarea bunurilor celui care ar lăsa moștenirea în timpul vieții. În această ipoteză, lucrurile se pot complica, caz în care veți fi nevoit, inclusiv să anulați anumite contracte în instanță.

Cu stimă.

ar exista o ordonanta de urgenta prin care in cazul in care unul dintre fii nu se ocupa de mama lor poate fi dezmostenit.


Nu exista asa ceva. Interesati-va mai bine despre ce acte a facut matusa.
De ce boala sufera bunica ? Daca nu mai e constienta de sine, nu mai are discernamant, nu putea incheia acte de vanzare sau vreun testament.

Va multumesc mult pentru raspuns!dar..timp de 20 de ani am stat in casa cu ea,timp in care inevitabil am sustinut-o in orice moment,nu vreau sa pierd partea de mostenire care mi-ar revenii din partea ei,avand in vedere ca am facut eforturi si in ultimele luni ca sa o ajut financiar.Momentan sufera de alhmeizer,fapt care nu cred ca i-ar permite sa ia vreo decizie si nici sa vanda bunuri. Revin cu o intrebare : exista acea ordonanta de urgenta? in cazul in care unul dintre mostenitori nu se intereseaza de persoana care ar lasa mostenirea?

Alte discuții în legătură

Validitate act notarial oanalumi oanalumi Tata are diagnostic pus de dementa altzheimer la spitalul SF. Ioan. Dupa ce s-a pus acest dignostic, la un alt spital, sora mea a facut un act notarial, cu ... (vezi toată discuția)
Desi am grija de bunicii mei nu am drept la succesiune deia16 deia16 Eu am ajuns sa am grija de bunicii mei dupa ce matusa mea i-a tinut 2luni de zile si apoi i-a dat afara pentru ca sunt bolnavi(amandoi au alzheimer si dementa ... (vezi toată discuția)
Situatie incomoda SanduMoldovan SanduMoldovan Buna ziua . O sa relatez pe scurt problema mea. Inca de la varsta de 3 ani parintii mei au divortat.Eu si fratiorul care avea atunci un anisor am ramas ... (vezi toată discuția)