Buna ziua!
Doresc sa va prezint o situatie bizara - cel putin pentru mine - si anume, am semnat un contract de angajare pe perioada determinata (de 4 luni) care a fost incetat, in Ianuarie 2013, cu demisia mea - din motive personale - cu toate ca la acea data nu eram nici macar in tara, nicidecum sa scriu si sa depun eu demisia. Spun asta pentru ca la data de 08.01.2013 am suferit un accident la ski, in Italia, unde am fost operat pe coloana vertebrala si stabilizat in decursul a 3 saptamani - scrisoarea medicala din Italia fiind documentul cu care pot proba data falsei demisii - revenind in tara, la inceputul lunii Februarie 2013.
Am aflat telefonic de demisie - la vreo doua saptamani si ceva - cand am solicitat o adeverinta de salariat. Aceasta nu mi-a fost trimisa nici pana la data acestei interventii - desi imi trebuia pentru spitalizare - cu toate ca am explicat ca imi este necesara la internare in tara, caci afara am avut o asigurare privata.
Dupa ce am sesizat ITM si am explicat ce si cum, am primit un raspuns in care mi se spune ca s-au verificat si sanctionat abaterile in cadrul acestei societati si ca eu figurez cu demisie din motive personale si ca trebuie sa initiez o actiune penala prin care sa probez falsul demisiei.
Rugamintile mele sunt:
- Impotriva cui trebuie formulata plangerea: a administratorului, a societatii?;
- Cui trebuie adresata?
- Cum anume as putea sa introduc si faptul ca NU mi s-a pus la dispozitie adeverinta de salariat - nici macar in termenul legal de 15 zile (deoarece am trimis o cerere cu confirmare de primire la data de 18.02.2013) - caci am inteles ca aceasta infractiune este de natura contraventionala?!
- Cand pot cere despagubiri, pentru ca toate cheltuielile efectuate de mine pentru catetere, pampers, carje, etc puteau fi suportate de CNAS cu adeverinta de salariat?!
In speranta unui raspuns prompt, va multumesc anticipat!
Si vis-a-vis de initiativa angajatorului de a mi se imputa o suma mai mare decat valoarea daunelor, cum credeti ca ar trebui sa se procedeze? Mentionez ca e vb de un autoturism de servici care a fost primit pe proces verbal...in conformitate cu legislatia in vigoare, dar la care predarea s-a efectuat fortat. Adica administratorul mi-a spus sa il dau...lui cutarica. Ma gandesc la tot felul de tertipuri la care ar putea sa se apeleze. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Popovici Nicusor
Va multumesc din suflet ca ati ales sa imi raspundeti la intrebari si vreau sa va spun ca sunteti indreptatit sa intrebati daca nu ar fi etic, moral sa achit contravaloarea reparatiilor... Consider ca "bonificatiile" si salariile micsorate depasesc cu mult valoarea prejudiciului. As putea spune ca daca vb de o "gentleman agreement", atunci nici una din parti nu se tine de intelegere. Nu imi doresc sa imi imaginez ce se poate intampla unui angajat oarecare, daca mie mi se fac "demersurile" acestea. Daca demisia a fost data cu preaviz de 15 zile si nu mi s-a acordat concediul de odihna aferent anului in curs, zilele de concediu se pot acorda din cele ramase din perioada de preaviz? Am depus o cerere in acest sens la secretariat, unde a fost inregistrata...
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri!
Cu stima,
Popovici Nicusor
Buna! Ma numesc Popovici Nicusor si lucrez ca Sef de Santier, la o firma de constructii. Problema mea incepe in urma cu ceva timp, cand sistematic, nu am mai primit "bonificatii" pentru lucrarile bine executate, dupa cum ma intelesesem cu angajatorul. Bineinteles ca toate aceste bonusuri se desfasurau in alt cadru decat cel legislativ sau fiscal, sumele de bani nefiind fiscalizate, nu era trecut nimic pe cartea de munca, totul fiind facut la negru. Dupa ce s-a repetat povestea, timp in care am primit asigurari ca imi voi recupera banii, am inteles ca lucrurile nu vor mai fi ok. Am fost trecut la salariu de 75%, in somaj tehnic, fara sa imi dau acordul...am observat asta la vreo 2 saptamani dupa ce a fost emisa decizia - pe care am refuzat atunci sa o semnez, pe motiv ca nu am fost anuntat, in prealabil. Dupa trecerea iernii, lucrurile s-au precipitat, astfel ca luna trecuta in loc de salariu am primit jumatate din el, pe motiv ca ATAT am muncit. Munca mea presupune atat executia lucrarilor pe santier, cat si munca de birou, intalniri protocolare semnare de documente, decontari, facturari, planificari, telefoane, etc. Pe santier, intr-adevar lucrasem doar o jumatate de luna - asta pentru ca pe data de 15 mi-au fost aduse plansele necesare demararii lucrarilor. Am comunicat faptul ca vreau sa plec din firma, pentru ca nu se mai potriveste cu ce era, ca banii sunt putini, etc. Raspunsul a venit prompt: nu se poate sa iti dam atatia bani (cu toate ca nu se discutase vreodata de renegocieri, micsorari, etc). Mi-am inaintat demisia si apoi am inteles ce aiurea o sa fie. Mi s-a intocmit un referat de blocare a salariului - propunandu-se imputarea unei sume de bani provenite din reparatia unei masini, pe care am folosit-o si am avariat-o in trecut (nu e vb de accident ci de o derapare usoara) ... dar despre care nu s-a discutat NIMIC pana la demisia mea. Un coleg, directorul economic, mi-a spus ca i s-a spus sa aduca o factura mult mai mare decat cea reala de la firma care a executat reparatiile, pentru ca se doreste sa mi se impute o suma mai mare, pentru a fi dat exemplu ... caci am avut "tupeul" sa declar ca daca o sa mi se blocheze salariul o sa ripostez, facand sesizari despre ilegalitatea deciziei de a mi se imputa suma. Spuneti-mi si mie daca e corect ce mi se intampla...si ce anume imi ramane de facut... Se poate sa imi impute o suma de bani, daca nu a existat in trecut o decizie/conventie pe care sa o semnez in sensul asta? Se poate sa se emita decizii retroactiv, pentru a se "corecta" unele greseli/omisiuni? Ce sanse as avea daca as inainta in justitie ilegalitatea deciziei de imputare?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!
Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cu stima, Popovici Nicusor