avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizii abuzive si amenintari...una dupa alta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizii abuzive si amenintari...una dupa alta

Buna! Ma numesc Popovici Nicusor si lucrez ca Sef de Santier, la o firma de constructii. Problema mea incepe in urma cu ceva timp, cand sistematic, nu am mai primit "bonificatii" pentru lucrarile bine executate, dupa cum ma intelesesem cu angajatorul. Bineinteles ca toate aceste bonusuri se desfasurau in alt cadru decat cel legislativ sau fiscal, sumele de bani nefiind fiscalizate, nu era trecut nimic pe cartea de munca, totul fiind facut la negru. Dupa ce s-a repetat povestea, timp in care am primit asigurari ca imi voi recupera banii, am inteles ca lucrurile nu vor mai fi ok. Am fost trecut la salariu de 75%, in somaj tehnic, fara sa imi dau acordul...am observat asta la vreo 2 saptamani dupa ce a fost emisa decizia - pe care am refuzat atunci sa o semnez, pe motiv ca nu am fost anuntat, in prealabil. Dupa trecerea iernii, lucrurile s-au precipitat, astfel ca luna trecuta in loc de salariu am primit jumatate din el, pe motiv ca ATAT am muncit. Munca mea presupune atat executia lucrarilor pe santier, cat si munca de birou, intalniri protocolare semnare de documente, decontari, facturari, planificari, telefoane, etc. Pe santier, intr-adevar lucrasem doar o jumatate de luna - asta pentru ca pe data de 15 mi-au fost aduse plansele necesare demararii lucrarilor. Am comunicat faptul ca vreau sa plec din firma, pentru ca nu se mai potriveste cu ce era, ca banii sunt putini, etc. Raspunsul a venit prompt: nu se poate sa iti dam atatia bani (cu toate ca nu se discutase vreodata de renegocieri, micsorari, etc). Mi-am inaintat demisia si apoi am inteles ce aiurea o sa fie. Mi s-a intocmit un referat de blocare a salariului - propunandu-se imputarea unei sume de bani provenite din reparatia unei masini, pe care am folosit-o si am avariat-o in trecut (nu e vb de accident ci de o derapare usoara) ... dar despre care nu s-a discutat NIMIC pana la demisia mea. Un coleg, directorul economic, mi-a spus ca i s-a spus sa aduca o factura mult mai mare decat cea reala de la firma care a executat reparatiile, pentru ca se doreste sa mi se impute o suma mai mare, pentru a fi dat exemplu ... caci am avut "tupeul" sa declar ca daca o sa mi se blocheze salariul o sa ripostez, facand sesizari despre ilegalitatea deciziei de a mi se imputa suma. Spuneti-mi si mie daca e corect ce mi se intampla...si ce anume imi ramane de facut... Se poate sa imi impute o suma de bani, daca nu a existat in trecut o decizie/conventie pe care sa o semnez in sensul asta? Se poate sa se emita decizii retroactiv, pentru a se "corecta" unele greseli/omisiuni? Ce sanse as avea daca as inainta in justitie ilegalitatea deciziei de imputare?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!
Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cu stima, Popovici Nicusor
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:07, 2 Mai 2010
Problema ca nu vi s-au acordat bonificatiile trebuie sa o uitati. Nu aveti asa cum ati afirmat nici o conventie, act aditional la CM.
Faptul ca vor sa va impute o reparatie a unui autoturism al societatii - hmmm, fara hotarare judecatoreasca Nu pot sa varetina sumele datorate cu titlu de salariu conf CIM inregistrat la ITM.
Nu trebuie sa semnati vreun document (decizie/conventie) pentru reparatie, insa daca era autoturismul proprietate personala cine suporta costul reparatiei?
Puteti sa adresati o plingere la ITM ca nu va este achitat salariul restant in suma de ... dar atat
Codul muncii Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţ iilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr -o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Asadar, nu au dreptul sa va retina sume din salariu drept despagubiri decat prin hotarae judecatoreasca.
Contestati in instanta o eventuala decizia de imputare sau daca suma v-a fost oprita fara decizie.
Va multumesc din suflet ca ati ales sa imi raspundeti la intrebari si vreau sa va spun ca sunteti indreptatit sa intrebati daca nu ar fi etic, moral sa achit contravaloarea reparatiilor... Consider ca "bonificatiile" si salariile micsorate depasesc cu mult valoarea prejudiciului. As putea spune ca daca vb de o "gentleman agreement", atunci nici una din parti nu se tine de intelegere. Nu imi doresc sa imi imaginez ce se poate intampla unui angajat oarecare, daca mie mi se fac "demersurile" acestea. Daca demisia a fost data cu preaviz de 15 zile si nu mi s-a acordat concediul de odihna aferent anului in curs, zilele de concediu se pot acorda din cele ramase din perioada de preaviz? Am depus o cerere in acest sens la secretariat, unde a fost inregistrata...
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri!
Cu stima,
Popovici Nicusor
In perioada de preaviz acordata angajatorului de 15 zile aveti obligatia sa va indepliniti sarcinile de serviciu, daca insa vi se aproba concediul de odihna atunci nu mai primiti c/val acestuia in bani.
Si vis-a-vis de initiativa angajatorului de a mi se imputa o suma mai mare decat valoarea daunelor, cum credeti ca ar trebui sa se procedeze? Mentionez ca e vb de un autoturism de servici care a fost primit pe proces verbal...in conformitate cu legislatia in vigoare, dar la care predarea s-a efectuat fortat. Adica administratorul mi-a spus sa il dau...lui cutarica. Ma gandesc la tot felul de tertipuri la care ar putea sa se apeleze. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Popovici Nicusor

Alte discuții în legătură

Paguba adusa firmei Andrei Gica Andrei Gica Un utilajist a lovit in timpul programului de lucru autoturismul unui trecator. In urma reparatiei, service-ul ce s-a ocupat de autoturismul respectiv a emis ... (vezi toată discuția)
Imputare reparatii auto razwy13 razwy13 Buna ziua, In primul rand doresc sa imi cer scuze in cazul in care a mai fost tratata acesta speta, si nu am gasit inca topicul. In alta ordine de idei as ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate recupera cheltuielile reparatiei facute din culpa angajatului de la acesta, daca autoturismu era asigurat casco dar asiguratorul nu plateste? daous daous Buna ziua, Pe scurt, am facut un accident de care am fost vinovat, cu autoturismul de serviciu. La momentul accidentului autoturismul era asigurat ... (vezi toată discuția)