Stiu ca nu sunt obligata sa dezbat mostenirea in termen de 6 luni,dar am vazut ca este nevoie sa fac in termenul acesta declaratia de acceptare a mostenirii.Credeam ca daca fac procura speciala pentru succesiune nu mai este nevoie sa trimit si declaratia de acceptare a mostenirii.Va multumesc pentru raspuns.
As dori sa ma lamuriti daca puteti in privinta unei imputerniciri.Pana in luna iulie trebuie sa fac dezbatarea mostenirii la un imobil la care sunt si eu mostenitoare.Fiindca locuiesc in Spania si nu pot ajunge in Romania decat in concediu in luna august am vazut ca se poate face la ambasada o procura speciala pentru succesiune prin care persoana de incredere la care o trimit este imputernicita sa ma reprezinte la dezbatarea mostenirii,ridicarea certificatului de mostenitor,etc.As vrea ca dezbatarea sa se faca in luna iunie sau iulie pentru ca sa nu depasim termenul de 6 luni de la deces.Daca fac la cineva din tara procura speciala pentru succesiune mai este nevoie sa fac la ambasada si declaratia de acceptare a mostenirii?
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile dumneavoastra care ma vor ajuta mult in rezolvarea problemei mele.Am sa ma consult cu sotul meu si cred ca cea mai sigura solutie ar fi sa contractam un avocat asa scapand si de eventualele probleme care ar putea sa apara cu matusa mea.
Va multumesc mult pentru raspuns.Inteleg ca fara procura matusa mea nu poate sa depuna declaratia la notariat nu?Trebuie sa faca si ea declaratie de acceptare a mostenirii?V-as mai ruga daca puteti sa imi ziceti cam in cat timp de la dezbaterea succesiunii se elibereaza certificatul de mostenitor?Banuiesc ca numai eu pot sa il ridic de la notariat asta implicand inca un drum din Spania pana in Romania.In momentul depunerii declaratiei de acceptare se plateste ceva la notariat?Procura o pot face la ambasada?Imi cer scuze ca pun atatea intrebari dar fiind in strainatate nu am unde sa ma interesez de aceasta procedura.
As dori sa ma ajute cineva cu un raspuns legat de procedura de dezbatare a unei succesiuni.In urma decesului bunicii mele in luna ianuarie 2010 sunt mostenitoare impreuna cu matusa mea la o garsionera.Bunica nu a lasat testament si stiu ca trebuie sa facem dezbaterea succesiuni in termen de 6 luni de la decesul bunicii,altfel se plateste o taxa suplimentara de 2% din valoarea imobilului.Problema este ca locuiesc in Spania si nu pot ajunge decat in luna august in Romania,ceea ce inseamna ca se depaseste termenul limita.Matusa a intrebat la notariat cum putem amana dezbaterea succesiunii si i s-a spus ca pot face eu la ambasada o declaratie de acceptare a mostenirii.Intrebarea este daca am nevoie si de o procura sau imputernicire pentru ca matusa mea sau altcineva sa depuna declaratia la notariat?In momentul depunerii declaratiei de acceptare se plateste o taxa la notariat?Daca depunem declaratiile de acceptare a mostenirii si dezbatem succesiunea in luna august mai platim taxa de 2% din valoarea imobilului?Va multumesc anticipat pentru raspuns.