avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

As dori sa ma ajute cineva cu un raspuns legat de procedura de dezbatare a unei succesiuni.In urma decesului bunicii mele in luna ianuarie 2010 sunt mostenitoare impreuna cu matusa mea la o garsionera.Bunica nu a lasat testament si stiu ca trebuie sa facem dezbaterea succesiuni in termen de 6 luni de la decesul bunicii,altfel se plateste o taxa suplimentara de 2% din valoarea imobilului.Problema este ca locuiesc in Spania si nu pot ajunge decat in luna august in Romania,ceea ce inseamna ca se depaseste termenul limita.Matusa a intrebat la notariat cum putem amana dezbaterea succesiunii si i s-a spus ca pot face eu la ambasada o declaratie de acceptare a mostenirii.Intrebarea este daca am nevoie si de o procura sau imputernicire pentru ca matusa mea sau altcineva sa depuna declaratia la notariat?In momentul depunerii declaratiei de acceptare se plateste o taxa la notariat?Daca depunem declaratiile de acceptare a mostenirii si dezbatem succesiunea in luna august mai platim taxa de 2% din valoarea imobilului?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dianora , utilizator 11:04, 5 Mai 2010
buna ziua .
declaratie de acceptare/renuntare la succesiune s epoate da la consulat . tot astfel, puteti face o procura pt. matusa dvs. pt. a depune aceasta declaratie la notar .
sau puteti mandata un alt tert/avocat in acest sens .
impozitul de 1% din valoarea masei succesorale se plateste daca succesiunea nu se dezbate in termen de doi ani de la decesul defunctului .

daca veti trimite acea declaratie, in august nu va fi tarziu sa procedati la dezbatrea succesiunii .
Va multumesc mult pentru raspuns.Inteleg ca fara procura matusa mea nu poate sa depuna declaratia la notariat nu?Trebuie sa faca si ea declaratie de acceptare a mostenirii?V-as mai ruga daca puteti sa imi ziceti cam in cat timp de la dezbaterea succesiunii se elibereaza certificatul de mostenitor?Banuiesc ca numai eu pot sa il ridic de la notariat asta implicand inca un drum din Spania pana in Romania.In momentul depunerii declaratiei de acceptare se plateste ceva la notariat?Procura o pot face la ambasada?Imi cer scuze ca pun atatea intrebari dar fiind in strainatate nu am unde sa ma interesez de aceasta procedura.
o puteti mandata pe matusa dvs. sa depuna declaratia de acceptare a succesiunii in numele dvs.
certificatul de mostenitor se emite pe loc .
si dansa in calitate de succesoare va trebui sa dea o declaratie ( daca doreste ) de acceptare a succesiunii .
asa cum v-am raspuns si pe celalalt forum juridic unde ati postat aceeasi intrebare, e cel mai bine sa dati o imputernicire unui avocat care se ocupa de tot ce presupune interesele dvs contra unui onorariu..in acest fel impuscati mai muti iepuri dintr o data si aveti siguranta ca interesele dvs sunt bine protejate.. daca dati procura matusii, aceasta, in calitate de mostenitor va poate face o figura urata si atunci va fi destulde dificil si mult mai scump sa intoarceti situatia in favoarea dvs.. va rezolva si problema ridicarii certificatuluide mostenitor, va rezolva tot ce e legat de succesiune respectivul avocat.. multa bafta
Va multumesc inca o data pentru raspunsurile dumneavoastra care ma vor ajuta mult in rezolvarea problemei mele.Am sa ma consult cu sotul meu si cred ca cea mai sigura solutie ar fi sa contractam un avocat asa scapand si de eventualele probleme care ar putea sa apara cu matusa mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala pentru succesiune Dianora Dianora As dori sa ma lamuriti daca puteti in privinta unei imputerniciri.Pana in luna iulie trebuie sa fac dezbatarea mostenirii la un imobil la care sunt si eu ... (vezi toată discuția)
Procura data la consulat maria1956 maria1956 Buna seara.Am nevoie ca sora mea sa ma reprezinte la notar pentru succesiunea de pe urma unei matusii.D-l notar imi cere procura .Eu locuiesc in Spania ,sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata gexu gexu buna ziua.as avea nevoie de lamuriri.tata a murit in martie anul acesta.eu nu sunt in tare.cei de acasa m-au somat pentru ca trebuie sa facem succesiunea si ... (vezi toată discuția)