avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa tata

buna ziua.as avea nevoie de lamuriri.tata a murit in martie anul acesta.eu nu sunt in tare.cei de acasa m-au somat pentru ca trebuie sa facem succesiunea si trebuie obligatoriu bagate actele in 60 zile de la deces si ca termenul maxim pentru succesiune este 6 luni.si ca succesiunea dureaza mult chiar si 1 an.au mai spus ca e obligatoriu pentru a face succesiunea sa facem si intabularea casei si a terenurilor.eu nu ma pot deplasa momentan si nu am incredere in ei.va rog sa-mi raspundeti.va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:08, 27 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Mergeti la ambasada sau consulat si formulati o notificare de acceptare a succesiunii in termen de un an de la deces.
2. Succesiunea se poate dezbate oricand, nu exista un termen de prescriere a dreptului, doar acceptarea se poate formula expres in interval de un an.
3. Da, pentru dezbaterea unei succesiuni la notar, trebuie ca bunurile imobile sa aiba cadastru si intabulare.
4. Termenele cu 60 de zile sau 6 luni sunt inventate. Exista posibilitatea de a beneficia de ceva scutiri la anumite taxe dar termenele sunt de 2 ani.
5. Dezbaterea unei succesiuni la notar dureaza maxim 2 luni daca aveti toate actele.
6. Daca nu va intelegeti civilizat atunci solicitati ajutorul unui avocat care sa va reprezinte interesele fie la notar fie in instanta. Pentru notar trebuie o imputernicire speciala, notariala, pentru instanta este suficienta o imputernicire avocatiala.
Luati legatura cu un avocat care sa va ajute si sa-i potoleasca pe cei de acasa.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e obligatoriu nimic.
Termenul de optiune succesorala e de 1 an ( 6 luni era pe vechiul Cod civil). Adica in acest interval ar trebui sa va manifestati optiunea, in sensul acceptarii succesiunii sau renuntarii la mostenire, ambele prin declaratie notariala.
Intabularea nu poate fi facuta pana dupa dezbaterea mostenirii, pentru ca nu exista un act de proprietate.
Daca dvs sunteti in strainatate...
Daca aveti pretentii la succesiune, trimiteti o procura prin care imputerniciti o alta persoana sa va reprezinte la dezbaterea mostenirii dupa tata.
Daca nu aveti pretentii, dati declaratie de renuntare.
Declaratia /procura se intocmeste la Ambasada sau Consulat.
multumesc mult pentru raspuns
Buna ziua din nou.am o alta intrebare.cei de acasa mi-au scris acum ca au adeverinta de la primarie cu valabilitate de 6 luni conform careia daca se face succesiunea in 6 luni nu se plateste.e adevarat?va multumesc
Nu. Nu e adevarat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala pentru succesiune Dianora Dianora As dori sa ma lamuriti daca puteti in privinta unei imputerniciri.Pana in luna iulie trebuie sa fac dezbatarea mostenirii la un imobil la care sunt si eu ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog,am nevoie de o informatie. suntem patru frati ... miliuta miliuta Buna ziua Va rog,am nevoie de o informatie. Suntem patru frati dintre care 3 sunt in strainatate.Suntem in momentul inceperii succediunii dupa parinti .Nu ... (vezi toată discuția)