avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Activitate bajanmona

Activitate bajanmona

Răspuns la discuția Plata impozit venit din asigurari
PE TEMA VENITURI DIN ASIGURARI va intrb si eu:
pe langa inregistrarea la Finante si retinerea impozitului de 16% pentru care am optat, ce alte contributii mai datorez .Mentionez ca nu mai am un lat loc de munca.
In aceasta situatie cum pot sa ma asigur la sanatate, somaj?.La pensii ce obligatii am?

Multumesc anticipat
Astazi am intrebat la AJOFM dac eu calculez lunar si achit somaj 0,5 % voi putea beneficia dupa cel putin 12 lun de cotizare de ajutor de somaj?. Ei mi-au raspuns ca pe baza contractului de mandat (in asigurari)nu pot beneficia , va trebui sa ma autorizez sa deschid un PFA pe numele meu si sa inchei o conventie cu ei. Am explicat ca eu nu voi obtine caeste venituri pe PFA. Mi s-a spus ca in cazul acesta nu voi beneficia de somaj chiar daca calcules si achit lunar 0,5% saupra veniturilor castigate conform contractului de mandat. Ce ma sfatuiti sa fac ?Care este adevarul? La fel este si la CAS?

Multumesc mult
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca inchei o conventie civila (contract de mandat)in sigurari, ce obligatii am referitoe la :
- plata CAS
-ajutor somaj
- sunt obligata sa ma asigur si la pensii?
NU AM UN ALT LOC DE MUNCA.
IAm inteles ca angajatorul retine si vireaza impozitul la sta de 16%
Lunar primim o adeverinta cu venitul realizat iar eu am obligatia sa achit CAS 5,5% si somaj0,5%. In aceasta situatie voi beneficia de asigurare si somaj indiferent de venitul lunar realizat sau va trebui sa inchei contracte separat cu Casa de sanatate Si AJOFM?
Dar referitor la pensii ce obligatii am in acest caz?

Multumesc,
Eu sunt somera si am patit la fel cu ei. dar cunoscand legea m-am dus cu certificatul medical la ei si nu au avut ce sami faca.Nu au vrut sa-mi primesca cerificatul medical.Mi-am dat seama ca au dispozitii verbale. Au incercat sa ma convinga sa nu il depun.Mi-au spus ca ei nu primesc decat de la 90 de zile si doar daca vreu sa ma pensionez..?!
Este legal. perioada de somaj se prelungeste. Dar trebuie sa-i anuntai in scris acum de intrare in incapacitate de munca, numele medicului si locatia acestuia. Va trebui sa mai depuneti o cerere prin care sa solicitati suspendarea platii indemnizatiei pe perioada CM .La intoarcere din concediu medical a trebuit sa duc adeverinta medicala din care sa rezulte ca sunt apta de munca.
Răspuns la discuția concediu medical in somaj?
Sustin in totalitate punctul de vedere. Sun cam in aceeiasi situatie.,
Am ajuns sa ma cert cu cei de la AJOFM pt. ca refuzau sa -mi primesca certificatul medical. A trebuit sa merg cu el la Agentia Judeteana , deoarece cei de la Agentia teritoriala nu au vrut sa-l primesca .Am facut cateva drumuri distanta de 50 Km pan am reust sa-l depun la serviciul contabilitate al AJOFM. Am apelat la jurist., si asta pentru niste lucruri prevazute lege!!! Cei de la AJOFM au incercat sa ma convinga in fel si chip sa nu depun certificatul , mi-au vorbit foarte urat si m-au amenintat ca-mi vor da repatitie duparepartitie si ca imi vor taia indemnizatia de somaj.
Am cotizat sume semnificative timp de peste 25 de ani , sa ma lupt pentru niste drepturi legale si sa ma simt umilita....? tocami de cei care ar trebui sa te consilieze.....