Eu nu spun sa il oblige judecatorul pe sot sa platesca bancii creditul ci sa oblige sa plateasca doamnei valoarea creditului sotului dinnaintea casatoriei refinantat prin creditul in sold. Eu stiu ca este posibil. Nu e similar cu a decide instanta ca unul din soti trebuie sa plateasca o sulta celuilalt? (cu exceptia faptului ca nu vorbim de sulta pentru un imobil...ci o situatie similara)
Oricum, clar trebuie sa se discute cu un avocat
Deci pana la urma am doua variante:
1. Solicit deschiderea procesului de partaj, unde ma voi prezenta numai eu cu avocatul meu, prezint hotararea de divort unde este expusa pozitia sotului privind bunurile si ...... ramane sa sper intr-o solutionare rapida
2. Il chem pe sot, incerc sa vorbesc cu el si sa il conving sa facem o tranzactie cu care ma prezint din nou la tribunal pentru a deschide procesul de partaj (ceea ce nu ma avantajeaza pentru ca s-ar putea sa isi schimbe pozitia)
Corect?
Eu cred ca da, insa ca si tine, nu sunt avocat ci caut sfaturi juridice. Lucrez insa in banca si iti pot reconfirma ca el nefiind titular, coimprumutat sau girant al creditului nu poate fi tras la raspundere pentru neplata creditului si ca daca nu platiti ratele riscati sa ajungeti la executarea ipotecii.
Cred ca ar trebui sa mergeti la un avocat sa va sfatuiti care sunt v ariantele legale de a fi tras la raspundere pentru partea lui de credit. Eu cred ca sunt sanse foarte mari sa aveti castig de cauza, dar inca odata, nu sunt avocat....
Imi puteti spune exact pasii... m-ar interesa daca am vreo sansa sa obtin casa si masina in baza hotararii de divort mergand doar eu la proces, el fiind plecat din tara.
Da, s-a disjuns divortul de partaj.
Ce inseamna sa repunem partajul pe rol?
Este adevarat ca banca nu tine cont de alte aspecte decat de cele existente in actele semnate in dosarul de credit.
Insa, o solutie cred ca ar fi sa obti in judecarea divortului sentinta ca el sa iti plateasca o parte din credit. Eu cred ca daca poti sustine cu documente ca el si-a achitat creditul din cel luat de tine pt care ai ipotecat casa parintilor judecatorul il va obliga sa achite MINIM partea sa de credit.
Am fost inainte de divort la notar si ne-a explicat ca trebuie facuta dupa divort, dar daca este amiabila despartirea divortul se va judeca cu tot cu partaj.
Intrebarea este, daca acum fac tranzactie, rezolv situatia?
desigur. Iar lucrurile sunt foarte simple daca nici el nu mai vrea sa ramana casatorit cu tine. Mergeti de manauta la tribunal, unde nu aveti nevoie nici de avocat, spuneti ca vreti sa divortati (daca aveti vechime peste 5 ani nici nu va intreaba de ce). Si apoi dupa 30 de zile veti primi si hotararea.
eu asa am facut doar ca am primit hotararea in 2 zile. :)
Buna Ziua!
Am nevoie de un sfat juridic: anul trecut am divortat pe cale amiabila. Initial eu si sotul meu nu doream sa nedespartim insa, la un timp dupa divort am decis sa nu mai ramanem impreuna.
In timpul casatoriei am achizitionat un imobil si un autoturism ambele platite in proportie de 85% de catre mine si parintii mei (lucru pe care nu il pot insa dovedi prin ordin de plata, extras de cont etc).
La divort, sotul meu a fost deacord sa imi lase mie toate bunurile achizitionate in timpul casatoriei, fapt mentionat in hotararea de divort, insa decizia curtii in privinta partajului a fost de a separa actiune de divort de cea de partaj si stabilind o data de judecare a partajului ulterioara.
Neinteresandu-ne acest aspect nici nu am sesizat la acel moment (nici eu nici sotul meu) acest lucru considerand ca si partajul a fost decis (o lipsa de educatie juridica grava!). Din acest motiv niciunul nu s-a prezentat la data judecarii partajului si am descoperit ca partajul nu era finalizat cand am primit citatia acasa. Deorece la acel moment sotul meu nu mai locuia cu mine, el nu a aflat inca acest lucru si considera in continuare partajul definitiv, cu toate bunurile in drpturile mele.
Ma intereseaza, ce pot face acum pentru a definitiva partajul si pentru a intra legal in posesia apartamentului si a masinii, deoarece, imi este teama ca dupa despartirea definitiva sotul meu va dori jumatate din bunuri ceea ce nu este drept ele fiind cumparate de catre mine.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.
Multumesc