As avea nevoie de un pdv ref la urmatoarea situatie:
1. sora mea este casatorita in Spania din anul 2010 cu un alt cetatean roman. casatoria a avut loc in Spania. nu au transcris certificatul de casatorie in Romania
2. in anul 2011 sotul sorei vine in Romania si cumpara un apartament, folosind si o parte din banii surorii mele. nu ii spune exact ce vrea sa faca, doar ca face o investitie. din cate stim nu declara la cumparare ca este casatorit (asa ne-a spus cel care a vandut, nu a vrut sa ne dea si contractul)
3. in anul 2013 vinde apartamentul cumparat in 2011. cumparatorul achizitioneaza apartamentul partial printr-un credit ipotecar. Nici la vanzarea la notariat nu declara ca este casatorit. Cumparatorul este un apropiat de-al sotului.
Problema este ca nu a returnat surorii mele suma pe care a folosit-o la cumpararea apartamentului (suma nu este foarte mare, dar conteaza pe criza). In al doilea rand dupa vanzare s-a separat de sora mea si nu a mai dat nici un semn - nu mai poate fi contactat, fiind probabil plecat din Spania in alta tara. De cca 3 luni de zile ea s-a interesat peste tot si a aflat detaliile de mai sus; probabil urmeaza si alte surprize de genul datorii catre altii neplatite.
Sora mea nu are vreun act cum ca i-a dat o suma pentru achizitia apartamentului in 2011.
Intrebare:
1. Exista vreo posibilitate pentru ea sa isi recupereze banii
2. Intrucat suspecteaza un aranjament la vanzarea apartamentului (pret deliberat scazut) doar pentru a instraina bunul, poate contesta/anula actul de vanzare cumparare si evantual sa revendice o cota-parte din apartament (cf sumei pe care i-a dat-o ar fi 25% din apartament)
impreuna cu familia (eu, mama, tata, frate) detinem un imobil cumparat de la stat in 1991. pe contractul de v/c figuram toti 4.
in 2001 eu si fratele am incheiat un act sub semnatura privata in care donam partea noastra mamei.
acum dorim sa dam o forma legala. am inteles ca trebuie mers la notar pentru un act autentificat. in acest act autentificat se poate face referire si la promisiunea noastra din anul 2001?
mai as avea o ultima nelamurire. dupa ce facem cartea funciara (deci vom aparea toti 4, asa cum este in contractul de v/c) si ne ducem la notar pentru actul de donatie, in acel act de donatie poate fi mentionata promisiunea de donatie din actul sub semnatura privata din 2002? ar fi important pentru noi sa apara intrucat avem de mult timp discutii pe aceasta tema cu alte rude.
va multumesc tuturor pentru raspunsurile foarte complete si relevante!
deci fara carte funciara nu se poate. am inteles.
mai am intrebare. exista un inscris sub semnatura privata, din anul 2002, in care eu si fratele donam mamei partea noastra. in cazul in care se face cartea funciara se tine cont de acest inscris? putem solicita sa fie luat in considerare, astfel incat in cartea funciara sa fie trecuti doar parintii nostri?
in anul 1991 parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiau, de la stat. pe contractul de vanzare cumparare, alaturi de parinti, am fost inclus eu si fratele meu, la data respectiva fiind minori. deci pe act figuram 4 persoane.
din diferite motive eu si fratele vrem sa donam proprietatea noastra mamei. am fost la notar si ni s-a cerut sa facem carte funciara, ceea ce nu dorim sa facem deocamdata. ni s-a spus ca notarul lucreaza exclusiv pe carte funciara, dar daca dorim sa avem doar un act, in familie, putem sa mergem la un avocat care sa dea data certa pe un astfel de act de donatie.
intrebare:
poate avocatul sa faca autentifice astfel de documente? se poate da o data certa pe un asemea act? ne poate ajuta un avocat cu asa ceva sau cu ceva echivalent? precizez ca nu dorim sa facem carte funciara.