avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... data certa (avocat) act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

data certa (avocat) act donatie

buna ziua

in anul 1991 parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiau, de la stat. pe contractul de vanzare cumparare, alaturi de parinti, am fost inclus eu si fratele meu, la data respectiva fiind minori. deci pe act figuram 4 persoane.

din diferite motive eu si fratele vrem sa donam proprietatea noastra mamei. am fost la notar si ni s-a cerut sa facem carte funciara, ceea ce nu dorim sa facem deocamdata. ni s-a spus ca notarul lucreaza exclusiv pe carte funciara, dar daca dorim sa avem doar un act, in familie, putem sa mergem la un avocat care sa dea data certa pe un astfel de act de donatie.

intrebare:
poate avocatul sa faca autentifice astfel de documente? se poate da o data certa pe un asemea act? ne poate ajuta un avocat cu asa ceva sau cu ceva echivalent? precizez ca nu dorim sa facem carte funciara.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: proion , utilizator 20:35, 9 Mai 2010
Donatia este prin natura ei un act autentic.
Donatia se poate incheia numai la notar.
Doar notarul poate autentifica un act, din pacate.
este absolut normal ca notarul si avocatul sa lucreze numai pe CF, deoarece este cea mai sigura metoda de a constata cine este proprietarul de drept al apartamentului.Da, daca doriti sa faceti doar un act intre voi ( de familie) puteti apela la un avocat, dar in acest caz il puteti face si singuri, sub semnatura privata.
Donatia este un act autentic pe care, noi avoatii, nu il putem face! Referitor la cartea afunciara... nu musca! Este un lucru foarte bun sa veti o carte funciara a imobilului!
In situatia instrainarii imobilului ,este necesar CF pentru a proba situatia inexistentei de datorii aferente acestuia
va multumesc tuturor pentru raspunsurile foarte complete si relevante!

deci fara carte funciara nu se poate. am inteles.

mai am intrebare. exista un inscris sub semnatura privata, din anul 2002, in care eu si fratele donam mamei partea noastra. in cazul in care se face cartea funciara se tine cont de acest inscris? putem solicita sa fie luat in considerare, astfel incat in cartea funciara sa fie trecuti doar parintii nostri?

multumesc!

Alte discuții în legătură

Act de donatie tomaioan tomaioan Buna ziua.A-si dori sa stiu daca un contract de donatie a unui teren intabulat in Romania a fost incheiat in Ungaria de un avocat in limba maghiara , dupa ... (vezi toată discuția)
Inscr semn privata mentionat in act donatie proion proion buna ziua impreuna cu familia (eu, mama, tata, frate) detinem un imobil cumparat de la stat in 1991. pe contractul de v/c figuram toti 4. in 2001 eu si ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)