avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Activitate adrianavv

Activitate adrianavv

Răspuns la discuția tva achizitie intracomunitara
firma din olanda are cod valid de tva in Olanda, iar cea din Romania are cod valid de tva in Romania.
Răspuns la discuția tva achizitie intracomunitara
Buna!
Deci firma din Romania a primit 4 imprimante cu titlu gratuit de la un furnizor din SUA. Fizic, bunurile au fost transportate din Olanda. Singurele documente pt. aceste bunuri pe care le am sunt:
- o factura emisa de furnizorul din Olanda catre firma din SUA, cu data de 19.10.2010, pe care scrie "transportat catre firma din Romania" si "taxabil 19%". Furnizorul din Olanda mi-a spus ca 19% , tva-ul lor, a fost platit catre ei de firma din SUA.
- si documentul de transport CMR din 16.10.2010, pe care scrie expeditor firma din Olanda , destinatar firma din Romania.
Multumesc!
Buna ziua!
Am urmatoarea problema. Firma A din Romania inregistrata in scopuri de tva in Romania a primit cu titlul gratuit 4 imprimante de la frima B din SUA in luna octombrie 2010 . Firma B din SUA a achizitionat aceste bunuri de la firma C din Olanda. Firma C este inregistrata in scopuri de tva in Olanda. Bunurile au fost transportate de la C la A, adica din Olanda in Romania, si nu au mai parasit teritoriul UE. Firma B a platit aceste bunuri firmei C, inclusiv tva (19% tva in Olanda).Soc. A are urmatoarele documente: CMR din data de 16.10.2010 cand au ajuns bunurile la sediul firmei A; invoice primit de la firma din Olanda, pe care apare firma C ca si vanzator, firma B ca si cumparator, si transportat catre firma A, precum si mentiunea "taxabil 19%".
Intrebare: 1. Pt. acesta operatiune se face taxare inversa si declaratia recapitulativa? Daca da, in decl.recapitulativa trec codul de tva si numele firmei C din Olanda? Baza impozabila pt. tva-ul de 24% pt. taxare inversa include si tva-ul de 19% de pe factura, respectiv receptia bunurilor se face la valoarea din factura inclusiv tva-ul d e19%?
2. Avand in vedere faptul ca bunurile au fost primite in data de 16.10.2010 (data scrisa pe CMR); iar invoice-ul din care rezulta firma A din Romania ca si destinatar final al bunurilor este din data de 19.10.2010, pt. receptionarea bunurilor se foloseste cursul BNR din data de 19.10.2010 sau din 16.10.2010?
Va multumesc!
Răspuns la discuția dreptul de deducere tva import
Dar eu imi pot deduce tva-ul in luna in care are loc importul ( platit tva-ul de catre firma din Japonia si eliberata marfa), sau in luna in care returnez banii firmei din Japonia?
Multumesc!
Buna tuturor!
Intrebare: Am importat din Japonia un utilaj pt. testare. In Japonia s-a facut export temporar, in Romania import definitiv. Tva-ul in vama l-a platit furnizorul din Japonia.
Firma din Romania isi poate deduce acest tva si restitui firmei din Japonia? (Cod Fiscal art.146 alin.(1) lit.c : "Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau")
Multumesc!
Buna ziua!
O societate comerciala a primit o amenda de la Vama Romana si a platit-o. Procesul-verbal de contraventie cred ca nu a fost comunicat Directiei Fiscale (nu imi apare in fisa de platitor). Sunt 6 luni de la data p-v. Se poate anula amenda avand in vedere cele de mai sus? Daca da, care este baza legala si cum se pot recupera banii?
Multumesc!