floricernat
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Obligatia de a opta pentru functia de baza DOAR la un singur angajator (optiunea de a-l alege va apartine) are relevanta dpdv al deducerilor personale. Deducerea de baza se acorda doar la angajatorul unde este declarata functia de baza si intra in baza de calcul a impozitului pe salariu, care va fi mai mic. Daca fiecare angajor la care lucrati va cacula impozit considerand ca acolo detineti functia de baza deja vorbim de evaziune fiscala, deoarece, pentru acelasi angajat, se vor plati catre stat 2 impozite pe salarii diminuate, in conditiile in care legea permite ca doar un singur impozit pe salarii sa fie diminuat, respectiv cel de la functia de baza.
floricernat
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
Daca sunteti persoana juridica cel mai avantajos este sa faceti o sponsorizare prin intermediul unei Asociatii/Fundatii, in conformitate cu Legea 32/1994. Sponsorizarile facute in conditiile acestei legi sunt credit fiscal la plata impozitului pe profit/venit (in functie de tipul de societate), in limita a 0.75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat. Asta inseamna ca o parte din suma sponsorizata (84% in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit), va fi recuperata de la bugetul de stat la termenul de plata al impozitului pe profit. Conditia este sa aveti profit in anul in care faceti sponsorizarea pentru ca incepand din 2022 nu se mai pot reporta sumele.
In cazul contractului de donatie, aceasta va fi cheltuiala nedeductibila daca sunteti platitor de impozit pe profit, pentru ca nu reprezinta o cheltuiala efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice. In plus, dpdv juridic, ctr de donatie care depaseste o anumita suma ar trebui autentificat notarial.
Vorbiti cu contabilul dumneavoastra sa analizeze situatia.
O firma de transport a incheiat un contract de prestari servicii transport si logistica cu o alta firma prin care ii pune la dispozitie doar soferul, mijlocul de transport si cheltuielile cu autoturismul (benzina, asigurari, reparatii) sunt ale firmei beneficiare.
Credeti ca aceast contract poate fi incadrat ca leasing de personal? Firma prestatoare poate avea probleme daca nu este inregistrata ca agent de munca temporara?
Bunicului meu i-a fost gresit calculata pensia. In urma unei hotarari judecatoresti s-a stabilit sa i se recalculeze pensia si sa i se dea diferenta pe ultimii 3 ani (restul s-a prescris). Hotararea judecatoreasca a fost depusa la Casa de pensii pe 08.10.2010, dar decizia a venit in ianuarie 2011( inca odata casa de pensii ii incalca drepturile, pentru ca treb sa emita deciazia in 45 zile). Intrebarea mea este: Credeti ca la plata pensiei or sa i se opreasca 5,5% sanatate pentru diferenta de pensie pe care trebuia sa o primeasca in anii trecuti, si chiar si dupa recalculare, daca respectau termenul, tot anul trecut trebuia sa primeasca banii?
Va multumesc pentru raspuns. Sincer speram ca exista o solutie si pentru acesti oameni care nu au nicio vina ca au lucrat in conditii grele dar nu mai pot beneficia de drepturile ce rezulta din acest fapt din cauza faptului ca acea fabrica s-a inchis.
Am gasit intr-unul din paragrafele raspunsului dvs ca potrivit pct.8 din ordinul 50 perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze in locuri de mca incadrate in grupa 2, se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita. Daca conducerea societatii nu mai este, cealalta parte a articolului nu foloseste la nimic in aceasta situatie? Sau nu inteleg eu bine?
Tatal meu a lucrat in perioada dinainte de 1989 cca 15 ani la o fabrica de mobila din Alexandria Teleorman, incadrat ca tamplar, functie pentru care a beneficiat de grupa 2 de munca. Problema este ca aceasta fabrica s-a inchis si nu mai exista arhiva nicaieri( am sunat si la Casa de pensii si la ITM Alexandria), iar lichidatorul a eliberat adeverinta din care sa reiasa ca are dreptul la grupa, dar directorul de la Casa de pensii nu o accepta pe motivul ca lichidatorul nu are acum arhiva si ca adeverinta nu are temei. Trebuie sa existe o cale, nu cred ca este posibil ca un om sa piarda 6 ani( atat echivaleaza anii de grupa) doar pentru faptul ca birocratia din Romania pune piedicile acolo unde chiar nu este cazul. La Casa de Pensii se pot verifica dosarele celor care au lucrat la acea fabrica in aceeasi perioada cu tatal meu, incadrati in aceeasi functie( de catre angajatii institutiei) pentru a vedea daca au beneficiat de grupa sau nu?
Spuneti-mi va rog ce sanse are ?, Chiar asa sa nu se poata face nimic pentru niste oameni care au dreptul la acea grupa?