avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa 2 pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa 2 pensionare

Buna ziua,

Tatal meu a lucrat in perioada dinainte de 1989 cca 15 ani la o fabrica de mobila din Alexandria Teleorman, incadrat ca tamplar, functie pentru care a beneficiat de grupa 2 de munca. Problema este ca aceasta fabrica s-a inchis si nu mai exista arhiva nicaieri( am sunat si la Casa de pensii si la ITM Alexandria), iar lichidatorul a eliberat adeverinta din care sa reiasa ca are dreptul la grupa, dar directorul de la Casa de pensii nu o accepta pe motivul ca lichidatorul nu are acum arhiva si ca adeverinta nu are temei. Trebuie sa existe o cale, nu cred ca este posibil ca un om sa piarda 6 ani( atat echivaleaza anii de grupa) doar pentru faptul ca birocratia din Romania pune piedicile acolo unde chiar nu este cazul. La Casa de Pensii se pot verifica dosarele celor care au lucrat la acea fabrica in aceeasi perioada cu tatal meu, incadrati in aceeasi functie( de catre angajatii institutiei) pentru a vedea daca au beneficiat de grupa sau nu?
Spuneti-mi va rog ce sanse are ?, Chiar asa sa nu se poata face nimic pentru niste oameni care au dreptul la acea grupa?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:53, 11 Mai 2010
Cei de la casa teritorială de pensii au procedat foarte corect!

Pentru a înţelege dumneavoastră anumite aspecte, îmi permit să fac următoarele precizări, cu privire la eliberarea documentelor care să ateste încadrarea într-o grupă superiaoră de muncă:

In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirii Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii, nominalizarea persoanelor care se încadrau in grupele I si a II-a de munca se făcea de către conducerile unitatilor împreuna cu sindicatele libere din unitati, ţinându-se seama de condiţiile concrete in care si-au desfăşurat activitatea persoanele respective.

Potrivit prevederilor alineatului al doilea al punctului 15 din ordinul menţionat, unităţile aveau obligaţia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobării ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situaţia încadrării personalului in grupele I si a II-a de munca începând cu 18.03.1969.

Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de către conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atribuţiile de serviciu ce reveneau fiecărei persoane in raport cu funcţia îndeplinita.

Rezulta ca încadrarea activităţilor sau a locurilor de munca in grupe superioare de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze, in momentul apariţiei fiecărui act normativ care reglementa aceasta, iar nominalizarea persoanelor sa poată fi aprobata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.

Atrag atenţia asupra faptului ca actele normative care reglementau încadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrării in vigoare a Legii nr. 19/2000( art. 198 din lege).

După aceasta data nu mai exista baza legala pentru încadrarea locurilor de munca, activităţilor si categoriile profesionale cu condiţii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverinţelor privind atestarea faptului ca in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfăşurat activitatea in locuri de munca încadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a făcut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor întocmite in acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorului sau detinatorilor de arhive( proces-verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie si a sindicatului, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrărilor in subteran etc.).

Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atât mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a încadra activitati desfăşurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001 – prin adeverinţe sau înscrieri in carnetul de munca, potrivit Decretului 92/1976.

Un ultim aspect ce se impune a fi EVIDENTIAT este ca in conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului Ministrului Muncii nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, păstrare si evidenta a carnetului de munca, înregistrarea in carnetul de munca a activităţilor desfăşurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.

O zi bună vă doresc!
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
florisiris, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Sincer speram ca exista o solutie si pentru acesti oameni care nu au nicio vina ca au lucrat in conditii grele dar nu mai pot beneficia de drepturile ce rezulta din acest fapt din cauza faptului ca acea fabrica s-a inchis.
Am gasit intr-unul din paragrafele raspunsului dvs ca potrivit pct.8 din ordinul 50 perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze in locuri de mca incadrate in grupa 2, se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita. Daca conducerea societatii nu mai este, cealalta parte a articolului nu foloseste la nimic in aceasta situatie? Sau nu inteleg eu bine?

Multumesc
Incercati la Agentia de Prestatii Sociale (fosta Directie de munca si protectie sociala) a judetului in care domiciliati. Ei au atributii in a stabili vechimea in munca in asemenea situatii si poate va ajuta si cu grupa de munca. macar sa va spuna unde se poate gasi arhiva (ca nu poate sa dispara asa, dintr-o data).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa munca ion io ion io Mama mea a lucrat ca inginer chimist intre anii 1972-1975 la Combinatul de Exploatare si Industrializare a Lemnului Sebes, jud Alba.Cum putem afla daca a ... (vezi toată discuția)
Ce pot face pentru recunoasterea grupei a ii-a de munca? floryn2203 floryn2203 buna ziua!ce se poate face pentru recunoasterea grupei a II-a de munca in cazul in care firma angajatoare este falimentata si nu exista arhiva nici macara la ... (vezi toată discuția)
Incadrare grupa de munca cfr dorin27a dorin27a Tatal meu a lucrat patru ani la CFR in perioada 1991-1995 ajungand aproape de varsta de pensionare a verificat adeverintele si documentele pe care le ... (vezi toată discuția)