avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ce pot face pentru recunoasterea grupei a II-a de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ce pot face pentru recunoasterea grupei a II-a de munca?

buna ziua!ce se poate face pentru recunoasterea grupei a II-a de munca in cazul in care firma angajatoare este falimentata si nu exista arhiva nici macara la arhivele statului....nu exista posibilitatea de a se elibera adeverinta doveditoare?
Cel mai recent răspuns: floryn2203 , utilizator 23:55, 22 Iunie 2010
Bună ziua,
Este foarte delicată problema dumneavoastră!

Întradevăr, eliberarea unei adeverinţe care să ateste că o anumită perioadă din alcătuirea stagiului dumneavoastră de cotizare se încadrează în grupă superioară de muncă se poate face numai în baza documentelor aflate fie în arhiva unităţii angajatoare, fie predate la arhivele statului.

Din cele postate de dumneavoastră rezultă că firma angajatoare este lichidată/sau în curs de lichidare. În mod normal arhiva unităţii se află la dispoziţia lichidatorului, iar în situaţia în care procedura s-a încheiat acesta a predat-o arhivelor statului.

Din păcate, dacă nu identificaţi arhiva vă va fi aproape imposibil să procuraţi o adeverinţă care să ateste încadrarea în grupă superioară de muncă.

Pentru a înţelege dumneavoastră anumite aspecte, îmi permit să fac următoarele precizări, cu privire la eliberarea documentelor care să ateste încadrarea într-o grupă superioară de muncă:

În conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirii Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii, nominalizarea persoanelor care se încadrau în grupele I şi a II-a de muncă se făcea de către conducerile unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, ţinându-se seama de condiţiile concrete în care si-au desfăşurat activitatea persoanele respective.

Potrivit prevederilor alineatului al doilea al punctului 15 din ordinul menţionat, unităţile aveau obligaţia să analizeze şi să precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării ordinului, pe baza documentelor existente în unitate, situaţia încadrării personalului în grupele I si a II-a de munca începând cu 18.03.1969.

Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp în care o persoană a avut sarcina să lucreze integral sau o parte din programul de muncă în astfel de locuri se stabilea de către conducerea unităţii sau prin prevederile legale care reglementau atribuţiile de serviciu ce reveneau fiecărei persoane în raport cu funcţia îndeplinită.

Rezultă că încadrarea activităţilor sau a locurilor de muncă în grupe superioare de muncă s-a efectuat sau trebuia să se efectueze, în momentul apariţiei fiecărui act normativ care reglementa aceasta, iar nominalizarea persoanelor să poată fi aprobată cu documente verificabile, existente în cadrul unităţilor angajatoare.

Atrag atenţia asupra faptului ca actele normative care reglementau încadrarea în fostele grupe I şi a II-a de muncă au fost abrogate la data intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000( art. 198 din lege).

După aceasta data nu mai exista baza legala pentru încadrarea locurilor de munca, activităţilor si categoriile profesionale cu condiţii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverinţelor privind atestarea faptului ca in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfăşurat activitatea in locuri de munca încadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a făcut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor întocmite in acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorului sau detinatorilor de arhive( proces-verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie si a sindicatului, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrărilor in subteran etc.).

Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atât mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a încadra activitati desfăşurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001 – prin adeverinţe sau înscrieri in carnetul de munca, potrivit Decretului 92/1976.

Un ultim aspect ce se impune a fi EVIDENTIAT este ca in conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului Ministrului Muncii nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, păstrare si evidenta a carnetului de munca, înregistrarea in carnetul de munca a activităţilor desfăşurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.

O zi bună vă doresc!

va multumesc pentru raspuns! trebuie sa precizez ca este vorba despre tatal meu.......se pare ca nu mai are nicio sansa sa i-se reduca varsta in baza grupei a II-a
am inteles ca ar exista pe langa fiecare consiliu judetean o comisie de restituirea vechimii in munca pe baza unor acte care sa adevereasca faptul ca nu mai exista arhivele ......se poate sa-l ajute aceasta comisie?
Nu am auzit de existenţa unei asemenea comisii.

Chiar dacă, prin absurd, altcineva decât deţinătorul arhivelor - documentelor verificabile şi-ar permite să elibereze un astfel de înscris, mai mult ca sigur şi justificat, prin prisma celor postate anterior, casa teritorială de pensii ar refuza valorificarea lui la determinarea punctajului mediu anul.

Privitor la documentele ce nu se regăsesc în nici o arhivă, nu ne-aţi comunicat ce vi s-a spus. A ars, a fost inundată....a dispărut pur şi simplu_
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
florisiris, utilizator
Incercati la Agentia de Prestatii Sociale (fosta Directie de Munca si Protectie Sociala).
despre arhiva se spune ca a fost pusa pe foc de femeia de serviciu pentru a se incalzi pe timp de iarna.......sa nu credeti ca glumesc .....asta a fost raspunsul primit.......am incercat la tribunal si am intrebat despre acea firma .....este finalizata procedura de faliment si ne exista arhiva.....cat despre acea comisie....am cautat pe net si exista "comisia de reconstituire a vechimii in munca"dar nu stiu daca ne poate ajuta si in aceasta problema
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
floryn2203, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa munca ion io ion io Mama mea a lucrat ca inginer chimist intre anii 1972-1975 la Combinatul de Exploatare si Industrializare a Lemnului Sebes, jud Alba.Cum putem afla daca a ... (vezi toată discuția)
Ordinul nr. 50/1990 FRatilaVioleta FRatilaVioleta as vrea sa stiu daca la 1 februarie 90 nu eram in activitate beneficiez de calcularea grupei 2 la pensie? si as mai vrea sa stiu daca ordinul 50/90 a fost ... (vezi toată discuția)
Lege pentru grupa popescuelena77 popescuelena77 Din 1975 am fost incadrata la D.C.S Centrul de calcul ca operator perforator, (1975-1977).Din 1977 am fost transferata in interes de serviciu la Ministerul ... (vezi toată discuția)