avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate ascgmg

Activitate ascgmg

Buna ziua,

Ma intereseaza care este din punct de vedere juridic cea mai corecta si echitabila varianta pentru situatia mea.
In 2008 am luat un credit in franci elvetieni echivalentul a circa 58000 de euro impreuna cu prietena mea de atunci, eu titular, ea si sora ei codebitor/fidejusor, credit de nevoi personale cu ipoteca, ipotecat fiind apartamentul parintilor mei. Cu el am achitat vreo 3000 de euro niste credite comune mai vechi (de nevoi personale), am achizitionat un apartament de 31900 euro, o parcare de 1500 euro si o masina de 8450 de euro, am acoperit pentru vreun an de zile faptul ca aveam de platit simultan si rata, si chirie, un plus la cheltuieli de circa 3300 de euro din credit. Am cheltuit impreuna diferenta de circa 11000 de euro.
Precizez ca atat ratele au fost platite 50/50, cat si toate bunurile au fost cumparate 50/50.
Situatia actuala este urmatoarea:
- suntem despartiti de mai multi ani
- soldul creditului, dupa 7 ani, este de circa 80000 de euro (dinamica francilor)
- apartamentul valoreaza vreo 20000 - 25000 de euro
- masina valoreaza circa 3500 de euro.
- nu locuieste nimeni in apartament si niciunul nu tinem sa ramanem cu el
- masina o folosesc eu, dar nu ma cramponez de ea, e vandabila daca se pune problema.
Vrem sa gasim o solutie echitabila pentru amandoi, dar suntem in impas.
Fara sa prezint acum variantele pe care le-am discutat si pentru care initial ne-am inteles, dar ulterior am dat inapoi unul sau celalalt, ma intereseaza cum se face o imparteala de genul asta cat mai corect si din punctul de vedere al unui jurist.
Sunt multe variabile, perioada platita - 7 ani, perioada ramasa din credit - 23 de ani, faptul ca creditul este mult mai mare decat bunurile valorificabile...
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Parcare privata
Buna seara,

N-am mai reusit sa intru in ultimele zile pe forum, vad ca ati continuat dezbaterea.
Terenul pentru parcari a fost parcelat, iar eu detin in proprietate o parcela de 12 m2 (ca si ceilati vecini care si-au cumparat o parcare). Intr-adevar in vecinatate sunt blocuri unde s-au amenajat parcari "comune" asa incat vecinii respectivi nu reusesc sa se inteleaga care unde sa se parcheze....
Ca sa clarific si mai bine dupa ce am citit tot ce ati scris, am numar cadastral, fiecare parcare are. Ce am luat eu de la OPCI e schema pe ortofotoplan, nu schema de care spuneti dumneavoastra (cu coordonate si masuratori) in care sunt individualizate parcarea pe care o detin si blocul.
Ei sunt constituiti in asociatie de proprietari.
Deci se pare ca din ce imi spuneti, trebuie sa platesc aceasta taxa, oricum suma este simbolica si mi s-a parut singura cale de atac fara implicatii negative asupra asociatiei. In momentul infiintarii nu era interesul nostru, si nici al meu, sa se intarzie cu formalitatile (adica sa ma apuc sa contest la judecatorie - sa fac recurs etc).
Sa va si spun ce s-a intamplat daca tot am deschis subiectul.
S-a facut o singura sedinta anuntata, afisata, pentru infiintare. La sedinta respectiva nu a fost cvorum, nici eu nu am putut sa particip. Legea spune ca trebuie sa se intruneasca de inca 2 ori, abia a 3-a oara se pot lua decizii si in minoritate.
In schimb, cei prezenti, au luat decizii, au ales presedinte, au ales firma de administrare, au decis fondul de rulment etc. Ulterior, la sediul firmei de administratie, toata lumea era incurajata sa se inscrie in asociatie pentru a se intruni numarul de membri pentru a se putea merge la judecatorie pentru infiintare.
Dar acest lucru semnand si asumandu-ne deciziile luate de o minoritate. Situatie in care am refuzat sa ma mai inscriu si sa platesc aceasta taxa simbolica. NU am timp din pacate sa ma implic activ, sa vin la sedinte, sa explic lumii ca unele lucruri nu sunt corecte. Din pacate, de cele mai multe ori, chiar daca ai dreptatea ta, degeaba te pui impotriva curentului.
Răspuns la discuția Parcare privata
Legat de postul anterior in care mi-ati combatut afirmatiile, intr-adevar poate n-am folosit cele mai fericite expresii.
Ce vroiam sa intreb si sa dezbatem este daca putem si trebuie obligat constructorul sa faca acele marcaje. Si din ce-mi spuneti este posibil sa nu fie obligat atata timp cat nu exista ceva scris in acest sens.
Ce vroiam sa spun in continuare ca raspuns la postul domnului era daca n-am inteles gresit ce vroia sa spuna ca putem considera parcarile un mare spatiu comun (de drept intr-adevar o suma de proprietati individuale) si astfel sa se implice asociatia in aceste marcaje, solutie pe care de fapt nu o imbratisez din motivele expuse anterior.
Daca puteti sa-mi dati un raspuns final, ce ar trebui sa fac pentru marcarea corecta si cine trebuie sa o faca?
Răspuns la discuția Parcare privata
Nu avem un astfel de regulament.

Legat de infractiune este vorba de interpretare. Ce vroiam eu sa spun este ca in absenta unei reclamatii, investigari de catre organele care au aceasta autoritate si cel mai important, condamnari definitive, cel care savarseste acea fapta este considerat nevinovat. Infractor este doar dupa condamnare. Da, putem spune intr-adevar, ca zilnic se petrec 100 de infractiuni in acea parare, dar de drept nu avem niciun infractor.

[Va rog sa nu postati mesaje consecutive, puteti edita]
Răspuns la discuția Parcare privata
Acum vad ca am ratat un rand din primul post.
Sincer sa spun nu stiu ce este acela regulament de proprietate asumat la vanzare.
Ce pot sa spun legat de parcare e ca cei care si-au cumparat din timp (cum am fost eu) ne-am ales exact locul dorit dupa o schema (si macheta). Dupa aceea ne-am dat seama ca a fost o greseala ca nu avem nimic scris in acest sens. Dar am obtinut ulterior schema actualizata de la constructor in care locurile de parcare erau numerotate si pe fiecare loc era scris numarul de parcela si numarul CF. Cu actele in mana am fost si la cadastru unde am obtinut schita cadastrala (daca nu gresesc denumirea) in care este desenat locul de parcare si blocul si pot spune ca corespund 100% schema de la constructor cu schita de la cadastru si cu locul ales initial.
Răspuns la discuția Parcare privata
Nu ma asteptam la atatea raspunsuri in timp asa de scurt.
Sunt vandute toate aproape toate apartamentele, complexul este locuit de circa jumatate de an sau chiar ceva mai mult si exista asociatii de proprietari (sunt 6 blocuri a cate 100 de apartamente).
Sunt constient ca marcajul nu are nicio relevanta din punct de vedere juridic. Dar lumea fiind foarte comoda si necunoscandu-si atat drepturile cat si obligatiile (cum ar fi evitarea tulburarii de posesie), accepta foarte usor faptul ca locul lor s-a "mutat" pentru ca este intr-adevar necesar acel spatiu aferent aleii spre curtea interioara. Eu oricum mi-am rezolvat partial problema, incapatanat fiind si cu legea si actele in mana, am gasit un vecin cu care ne "calcam pe picioare" caruia nu-i pasa unde isi lasa masina, asa incat mi-a lasat locul lui dupa numerotare si el sta pe locul meu dupa numerotare. Astfel locul pe care stau acum este aproape de amplasamentul real si corect. Dar pe mine ma intereseaza sa pun in miscare o institutie care sa oblige pe cine trebuie sa faca marcajele corecte.
Nu stiu in ce masura se baga autoritatea locala (primaria in speta) la o astfel de problema fiind vorba de niste litigii intre proprietari pe proprietati private. Daca cei de la urbanism sunt cei care ar putea sa-i forteze pe constructori, atunci voi apela la ei.
Ca sa raspund urmatorului post, nu ma intereseaza sa ma "cert" cu vecinii pentru tulburare de posesie (i-am amenintat destul cu asta si pana la urma stau aproape pe locul meu), ci vreau sa fie obligati constructorii sa marcheze locurile si asta corect. Am schita de la cadastru stampilata si am schema cu coordonate si dimensiuni, nu exista dubiu care e locul meu si toti sunt constienti ca nu stau pe locul lor, dar e greu sa misti 100 de oameni si fiecare sa se certe cu fiecare ca sa stam toti pe amplasamentul corect.
Ca o paranteza, nu exista trotuar. Off topic, este voie sa faci ansamblu redizential in anul 2009 si sa faci doar sosea fara trotuar? Exista si pentru acestu lucru cai de constrangere pentru constructor?
Daca din ultimul post sugerati ca parcarile fiind proprietati individuale si in acelasi timp toata parcarea poate fi considerata spatiu comun, atunci intr-adevar asociatia ar trebui sa organizeze aceasta (re)marcare. Din pacate nu este o solutie pentru rezolvarea marcajelor pentru ca dupa cum v-am spus, vecinilor nu prea le pasa ca in fapt toti sunt niste potentiali infractori (de tulburare de posesie). Spun potentiali pentru ca in absenta reclamatiei, nu exista infractiune.
Discuție Parcare privata
Buna ziua,


Avem urmatoarea problema: intr-un ansamblu imobiliar nou, langa blocuri s-au vandut parcela cu parcela si locuri de parcare (fara niciun spatiu intre ele). Dandu-si seama constructorul de faptul ca vanzand tot nu a lasat nici macar o cale de acces catre curtile interioare, s-a apucat sa marcheze locurile de parcare din ce in ce mai decalat pentru a-si corecta eroarea si a lasa spatiu in dreptul aleilor spre curte. Dar ne izbim aici de o problema de drept, odata proprietari, nimeni in tara asta nu mai poate sa te mute niciun centimetru de pe terenul tau, eventual doar prin expropriere in cazul unor utilitati publice de interens national, dar nu este cazul aici. Eu imi stiu exact amplasamentul, am atat schema initiala de la constructor actualizata cu numar de CF, cat si schita de la cadastru si este decalat fata de marcajele lor cu circa 2 locuri si jumatate..
Care este institutia la care trebuie sa apelez impotriva constructorului pentru refacerea marcajelor? Sau tin cumva marcajele si delimitarea parcelelor de proprietari?

Multumesc.
Buna ziua,


As dori sa aflu o informatie, sper ca este cineva in masura sa ma lamureasca.
Din cauza ca modalitatea de infiintare a asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc este una incorecta, ilegala chiar (nu intru in detalii), am decis sa nu fac parte din aceasta, am acest drept si in acelasi timp am obligatia la cheltuieli comune privitoare la apartamentul pe care il detin si la partile de proprietate comuna.
Firma care administreaza blocul a impartit taxele de infiintare ale asociatiei la toate apartamentele netinand cont cine este membru in asociatie si cine nu, aceasta taxa (simbolica ca valoare) fiindu-mi restanta la intretinere de foarte multe luni.
Parerea mea este ca desi trebuie sa particip prin cota parte la orice cheltuiala comuna, singura taxa la care nu pot fi obligat este tocmai acest cost de infiintare, pentru ca infiintarea unei asociatii este raspunderea membrilor ei chiar daca dupa aceasta asociatia ma serveste si pe mine.
Daca am dreptate si nu trebuie sa platesc aceasta taxa, care este modalitatea sa oblig administratia sa imi scoata de la restante aceasta suma? Care sunt pasii de urmat? Daca prin absurd pentru o suma infima voi fi actionat in instanta, voi castiga fara niciun dubiu?

Multumesc mult.