avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte infiintare asociatie de proprietari

Buna ziua,


As dori sa aflu o informatie, sper ca este cineva in masura sa ma lamureasca.
Din cauza ca modalitatea de infiintare a asociatiei de locatari din blocul in care locuiesc este una incorecta, ilegala chiar (nu intru in detalii), am decis sa nu fac parte din aceasta, am acest drept si in acelasi timp am obligatia la cheltuieli comune privitoare la apartamentul pe care il detin si la partile de proprietate comuna.
Firma care administreaza blocul a impartit taxele de infiintare ale asociatiei la toate apartamentele netinand cont cine este membru in asociatie si cine nu, aceasta taxa (simbolica ca valoare) fiindu-mi restanta la intretinere de foarte multe luni.
Parerea mea este ca desi trebuie sa particip prin cota parte la orice cheltuiala comuna, singura taxa la care nu pot fi obligat este tocmai acest cost de infiintare, pentru ca infiintarea unei asociatii este raspunderea membrilor ei chiar daca dupa aceasta asociatia ma serveste si pe mine.
Daca am dreptate si nu trebuie sa platesc aceasta taxa, care este modalitatea sa oblig administratia sa imi scoata de la restante aceasta suma? Care sunt pasii de urmat? Daca prin absurd pentru o suma infima voi fi actionat in instanta, voi castiga fara niciun dubiu?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:59, 14 Mai 2010
1-Sunteti organizat ca si asociatie de locatari sau de proprietari?
2-Calitatea de memebru ala sociatiei are relevanta strict inh raporturile legale de drepturile de a va depune candidatiura ,de a fi ales in functii in cadrul asociatiei
3-In raport de cele mentionate,actionarea dvs in instanta ,poate fi materializata printr-o hotarare favorabila asociatiei
ascgmg a scris:

Parerea mea este ca desi trebuie sa particip prin cota parte la orice cheltuiala comuna, singura taxa la care nu pot fi obligat este tocmai acest cost de infiintare, pentru ca infiintarea unei asociatii este raspunderea membrilor ei chiar daca dupa aceasta asociatia ma serveste si pe mine..........................


V-ati raspuns fix la intrebare. Interpretarea Dv. este subiectiva deoarece rostul infiintarii asociatiei de proprietari este administrarea proprietatii comune, deci si a partii care va revine. Platiti aceasta taxa ca asociatia sa existe si sa-si indeplineasca menirea ei, nu platiti pentru modul in care s-a infiintat.
Daca e discutabil acest mod de infiintare aveati la indemana posibilitatea de a face recurs sau de a sesiza autoritatile responsabile (primarie, judecatorie).
In plus de asta in lege nu exista niciun fel de exceptie de la regulile de impartire a cheltuielilor asociatiei, ca sunteti sau nu membru al ei.

Ei sunt constituiti in asociatie de proprietari.
Deci se pare ca din ce imi spuneti, trebuie sa platesc aceasta taxa, oricum suma este simbolica si mi s-a parut singura cale de atac fara implicatii negative asupra asociatiei. In momentul infiintarii nu era interesul nostru, si nici al meu, sa se intarzie cu formalitatile (adica sa ma apuc sa contest la judecatorie - sa fac recurs etc).
Sa va si spun ce s-a intamplat daca tot am deschis subiectul.
S-a facut o singura sedinta anuntata, afisata, pentru infiintare. La sedinta respectiva nu a fost cvorum, nici eu nu am putut sa particip. Legea spune ca trebuie sa se intruneasca de inca 2 ori, abia a 3-a oara se pot lua decizii si in minoritate.
In schimb, cei prezenti, au luat decizii, au ales presedinte, au ales firma de administrare, au decis fondul de rulment etc. Ulterior, la sediul firmei de administratie, toata lumea era incurajata sa se inscrie in asociatie pentru a se intruni numarul de membri pentru a se putea merge la judecatorie pentru infiintare.
Dar acest lucru semnand si asumandu-ne deciziile luate de o minoritate. Situatie in care am refuzat sa ma mai inscriu si sa platesc aceasta taxa simbolica. NU am timp din pacate sa ma implic activ, sa vin la sedinte, sa explic lumii ca unele lucruri nu sunt corecte. Din pacate, de cele mai multe ori, chiar daca ai dreptatea ta, degeaba te pui impotriva curentului.
Acum, fie vorba intre noi, ca tot spuneti ca nu aveti timp sa va implicati....
- asociatia trebuia infiintata
- faptul ca au ales presedintele si firma de administrare cu o minoritate, credeti ca la a 2-a sau a 3-a reconvocare s-ar fi facut un cvorum mai mare?
- fondul de rulment trebuia constituit, indiferent de ce spune o minoritate sau o majoritate.

Poate ca aveti dreptate ca s-a procedat neconform cu legea, dar si daca se proceda conform....practic tot aia era numai ca mai tarziu cu o luna, poate.
Acesta nu e un motiv serios sa refuzati sa faceti parte din asociatie. Din afara ei nu veti putea combate, din interior, da.
Dar, ma rog, este alegerea Dv.!
Aveti posibilitatea sa schimbati multe in asociatie daca participati la urmatoarele adunari generale. La fiecare adunare generala se poate alege alt presedinte, alti membri ai comitetului, cenzori. La fiecare adunare generala puteti lua hotararicu privire la fondurile asociatiei, la regulile dupa care sa se desfasoare conducerea si administrarea, in conformitate cu legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de stabilire a majoritatii de jumatate plus unu pentru o asociatie de proprietari si responsabilitatea presedintelui comisiei de cenzori asupra stabilirii deciziei corecte privind cvorumul de participare paleinad paleinad Pentru o asociatie de proprietari constituita prin incheiere in sedinta din camera de consiliu, care are un numar de 70 de imobile dar din care numai un numar ... (vezi toată discuția)
Proces castigat. Vasy52 Vasy52 Buna ziua. Am cistigat un proces impotriva asociatiei de proprietari. Speta fiind anulare P.V. adunare generala din 2013, primul capat al cererii. Al doilea ... (vezi toată discuția)
Demisia unui membru din comitet cfelicia cfelicia Va rog sa-mi spuneti daca s-a procedat corect: Vicepresedintele asociatiei de proprietari si-a dat demisia Comitetul executiv a desemnat in locul acestuia un ... (vezi toată discuția)