avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modul de stabilire a majoritatii de jumatate plus unu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modul de stabilire a majoritatii de jumatate plus unu pentru o asociatie de proprietari si responsabilitatea presedintelui comisiei de cenzori asupra stabilirii deciziei corecte privind cvorumul de participare

Pentru o asociatie de proprietari constituita prin incheiere in sedinta din camera de consiliu, care are un numar de 70 de imobile dar din care numai un numar de 40 sunt inscrise in acordul de asociere, care ar fi cvorumul necesar pentru sedinte. Fac completarea ca ulterior nu mai exista nici o cerere validata de comisia de cenzori pentru inscrierea in cadrul asociatiei de proprietari. Presedintele comisiei de cenzori sustine ca cvorumul necesar asigurarii legalitatii sedintelor si a altor acte oficiale este format de jumatate plus unu din numarul membrilor inscrisi la judecatorie in acordul de asociere - adica 21 din numarul de 40 de proprietari, presedintele asociaitiei de proprietari sustine ca numarul necesar asigurarii cvorumului este de jumatate plus unu din numarul total de proprietari - adica 36 din numarul de 70 de proprietari. De asemenea presedintele comisiei de cenzori sustine ca orice proprietar care nu este incris la judecatorie si in acordul de asociere poate participa la adunarea generala, votul lui fiind cuantificat si considerat chiar la constituirea cvorumului de 21 din 40 de proprietari, chiar daca nu este inscris prin cerere ulterioara validata de presedintele comisie de cenzori - probabil ca legal ar fi sa facem o comunicare si la judecatorie asupra modificarii numarului de membri ai asociatiei de proprietari. Stim ca daca la prima adunare nu se intruneste cvorumul a doua sedinta este legala indiferent de numarul de proprietari participanti.
De asemenea cred ca este important de precizat ca asociaitia conform acordului de asociere are in administrare doar partile comune: reprezentate de strada, iluminat public, apa curenta, canalizare, portile de acces in complexul asociatiei conform ortofotoplanului de la OCPCI. Din aceasta asociere nu face parte trotuarul, fiecare proprietar avand obligatia ingrijirii si curatarii acestuia. Deci aici nu este ca la bloc unde partile comune sunt mult mai numeroase si constituite de acoperis, holuri, terase, subsol, ghena, suprafata pe care este construit, etc
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
paleinad, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:12, 23 Noiembrie 2012
1-Normele in vigoare nu prevad competenta in favoarea comisiei de cenzori pentru inscrierea in cadrul asociatiei de proprietari.
2-Initial faceti precizarea numar de 70 de imobile ,ulterior reveniti cu precizarea jumatate plus unu din numarul membrilor inscrisi la judecatorie in acordul de asociere - adica 21 din numarul de 40 de proprietar
Concret cele 70 de imobile din cati proprietari sunt constituite ?
3-Daca aici nu este ca la bloc ,pe cale de consecinta nu se pot aplica normele in vigoare care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
4-
Stim ca daca la prima adunare nu se intruneste cvorumul a doua sedinta este legala indiferent de numarul de proprietari participanti.

Prevederea mentionata de dvs,opereaza numai,
daca exista dovada ca toti membri asociatiei de proprietari au fost convocati
,in temeiul disp art 24 al 3 din L nr 230/2007


Numarul de 70 de imobile au 70 de proprietari, fiecare cu casa lui. Am precizat ca decizia judecatoreasca cuprinde un numar de 40 de proprietari, adica 40 de imobile din cele 70. Daca nu exista prevedere legala de inscriere in asociatie, care este modalitatea de inscriere si cum se inregistreaza aceasta?
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
paleinad, utilizator
@paleinad

Din descrierea dvs. inteleg ca e vorba de un complex de case deoarece spuneti ca proprietatea comuna e "reprezentata de strada, iluminat public, apa curenta, canalizare, portile de acces in complexul asociatiei".
Inteleg ca fiecare casa (cladire) are un singur proprietar. In acest caz nu stiu daca va ghidati dupa legea 230/2007 (care se refera la cladiri cu minim 3 proprietari). Dvs. v-ati asociat doar pt. administrarea in comun a retelei de distributie utilitatilor, nu a cladirilor.

In cazul legii 230/2007 in adunarea generala a asociatiei cvorumul e reprezentat de 50%+1 din numarul membrilor asociatiei (in cazul dvs ar fi 21 membri). De asemenea, pot vota doar membrii, nu si proprietarii care nu sunt membri (acestia, cel mult, pot participa la sedinta dar nu au drept de vot). Hotaririle luate in adunarea generala sunt valabile pt. toata lumea, inclusiv pt. proprietarii care nu sunt membri.


Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
petschovschi, utilizator
paleinad a scris:


care este modalitatea de inscriere si cum se inregistreaza aceasta?

1-Care este calitatea dvs?
2-
Art 7 din L nr 230/2007 Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarior care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora,fara alte formalitati

Deci trebuie sa existe o cerere scrisa care sa fie inregistrata in cadrul asociatiei si vizata de cineva, vazuta de cineva care sa aduca si la cunostinta comisiei de cenzori si a adunarii generale

Alte discuții în legătură

Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)