avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare numar membri comitet executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare numar membri comitet executiv

Buna ziua,

Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari.
Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in acordul de asociere, ci doar in procesul verbal de constituire.
Pentru modificarea numarului membrilor comitetului executiv de la 5 la 3 avem nevoie de acordul a cel putin 2/3 din numarul membrilor asociatiei sau de 50+1%?
Modificarea numarului membrilor comitetului executiv trebuie intregistrata la instanta de judecata sau nu?

Cu multumiri,
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:38, 13 Ianuarie 2016
LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Actualizata 2015

Articolul 6
(1) Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.
Articolul 8

Deci trebuie sa aveti si Statut, si Acord de asociere si PV AG constituire

(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.

Modificarea - 2/3 din nr. membrii.
Buna seara si va multumesc frumos pentru raspuns.

Avand in vedere ca asociatia de proprietari a dobandit deja personalitate juridica, este de la sine inteles ca la dosarul inregistrat pe rolul instantei au fost depuse si un statut, un acord de asociere si un proces verbal de constituire.

Intrebarile mele erau, daca numarul de membri ai comitetului executiv a fost mentionat doar in procesul verbal de constituire a asociatiei de proprietari, nu si in statut / acord de asociere
1. micsorarea numarului de membri ai comitetului de la 5 la 3 trebuie facuta cu votul a 2/3 din membrii Asociatiei, sau cu majoritate simpla?
2. modificarea care vizeaza micsorarea numarului de membri ai comitetului executiv si componenta nominala a acestuia, in ipoteza prezentata mai sus, trebuie sau nu inregistrata la judecatorie?


Din articolul 8 din Legea nr. 230/2007 eu inteleg ca doar modificarile privind completarea / modificarea statutului si acordului de asociere se fac cu votul a cel putin 2/3 din membrii asociatiei de proprietari si trebuie inregistrate la judecatorie.

Prin urmare, cu titlu de exemplu,
- numirea unei alte persoane in functia de presedinte,
- micsoararea sau marirea numarului de membri ai comitetului executiv sau comisiei de cenzori,
- modificarea componentei nominale a acestora,
- modificarea mandatelor presedintelui, membrilor comitetului executiv ori a cenzorilor,
cat timp aceste informatii apar doar in cuprinsul procesului verbal de constituire, nu si in cuprinsul statutului / acordului de asociere, pot fi modificate cu majoritate simpla si nu trebuie inregistrate la judecatoria care a emis incheierea de dobandire a personalitatii juridice de catre asociatia de proprietari.

Astept opinii pe aceasta problema, mai ales din partea unor persoane care au intalnit situatii similare.
Opinie: sa nu confundam o asociatie de proprietari cu o asociatie sau fundatie.
Fundatiile se conduc dupa alta lege si acolo trebuie sa mergi mereu la judecatorie.
In cazul unui bloc de proprietari e suficient sa aveti registrele bine tinute.
emilia160189 a scris:
Modificarea numarului membrilor comitetului executiv trebuie intregistrata la instanta de judecata sau nu?

In instanta mergeti daca vreti sa modificati ceva in statut sau acord.
Depinde ce ati prevazut in acestea. Noi, de exemplu, am prevazut in statut ca "adunarea generala alege un numar impar de membri in comitet, cu respectarea legislatiei" si ca ädunarea generala stabileste durata mandatelor celor alesi". Atat! Fara cifre, fara complicatii.
Asa putem la fiecare adunare generala sa alegem 3-5-7... membri in comitet fara a fi nevoie sa modificam statutul.
De asemenea in statut nu trebuie prevazut numele presedintelui sau ale membrilor comitetului ori comisiei de cenzori pentru ca acest lucru va duce an de an in instanta si modificarea se face prin hotaraea luata de minim 2/3...

Asadar, daca nu ati prevazut in statut numarul de membri, puteti sa alegeti la adunarea generala 3-5-7... membri cu votul a 50%+1 sau cu votul celor prezenti la reconvocare.

Va multumesc pentru raspuns. Ne este de foarte mare ajutor!

Din nefericire in statutul nostru se foloseste in mod repetat sintagma `adunarea generala de constituire stabileste numarul membrilor comitetului executiv si durata mandatului acestora`, aceasta fiind sursa incertitudinilor / problemelor noastre.

Statutul si acordul de asociere nu prevad insa in continutul lor numarul de membri ai comitetului executiv, durata mandatului sau numele lor, acestea fiind stabilite doar prin procesul verbal al adunarii de constituire.

Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere, procesul verbal al adunarii generale de constituire nu este parte integranta nici din statut, nici din acordul de asociere, ci ramane in esenta o hotarare a unei adunari generale, care poate fi modificata printr-o hotarare ulterioara, in temeiul art. 27 lit. b) din Legea nr. 230/2007 (cu votul a 50% + 1 din proprietarii membri, cat timp statutul nu prevede altfel).

In alta ordine de idei mai aduc in discutie necesitatea inregistrarii la instanta sau la primarie a noii componente nominale a comitetului executiv sau a persoanei care a dobandit calitatea de presedinte.

Observ ca Legea nr. 230/2007 si HG nr. 1588/2007 prevad doar obligatia inregistrarii la instanta a modificarilor / completarilor aduse statutului / acordului de asociere, ori daca numele membrilor comitetului executiv si al presedintelui nu figureaza in aceste acte, modificarea componentei nominale a comitetului si, prin urmare, numele presedintelui nu trebuie inregistrate nici la primarie, nici la instanta.

As dori sa stiu daca dvs cunoasteti alte norme care reglementeaza aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Modificare nr. membri comitet executiv conjoint conjoint In Adunarea Constitutiva a asociatiei de proprietari au fost alesi 5 membri ai com. ex.In A.G-ale.care au urmat a fost pastrat acest numar al membrilor com. ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie proprietari- cati membri? ce functii au? Randadan Randadan Ce trebuie sa inteleg din legea 230/2007 cu privire la comitetul executiv? [i][u]Art. 21 (1) La adunarea generala de constituire a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Componenta comitetului executiv 6655 6655 Legea 230 / 2007 , art. 21 este neclara in ceea ce priveste componenta Comitetului executiv al Asociatiei. Se poate o explicatie a componentei acestuia ? (vezi toată discuția)