avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Activitate miro478

Activitate miro478

Fiica mea s-a stabilit de mai multi ani in SUA si este acum cetatean american, fara sa fi renuntat la cetatenia romana. Fiind casatorita, pe pasaportul american are alt nume decat cel de pe cartea de identitate din Romania, document pe baza caruia si-a deschis, inainte de a pleca din tara, un cont bancar. Aceasta carte de identitate expira peste un an, iar intrebarea este daca fiica mea va avea atunci dreptul la o noua carte de identitate. Pun aceasta intrebare, deoarece bancile cer clientilor sa se legitimeze cu acte de identitate valabile, nu expirate. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Vreau sa scot din tara un tablou al unui pictor in viata, cumparat direct de la autor, iar legea ma obliga sa prezint la vama ,,declaratia creatorului, in forma autentica, in cazul obiectelor instrainate fara intermedierea unui comerciant" (HG 518/2004). Ce inseamna ,,in forma autentica"? Trebuie cumva sa merg la notar? Sper ca nu. Declaratia va fi scrisa de mana sau altfel? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Sunt profesor si imi pregatesc dosarul de pensionare. Am lucrat la unitati scolare din doua judete invecinate. In ultimele luni am solicitat si mi s-au eliberat adeverinte de sporuri si salarii. Adeverintele dintr-un judet au toate o coloana cu orele suplimentare, acestea fiind incluse in totalul de venituri, iar adeverintele din celalalt judet nu evidentiaza orele suplimentare, ca si cum n-ar exista, desi ele au fost impozitate. Intrebarea fireasca este daca orele suplimentare trebuie sau nu sa intre in calcul la stabilirea pensiei. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Sunt profesor de liceu şi ar trebui să mă pensionez, pentru limită de vârstă, în noiembrie 2011. Am făcut cerere, adresată angajatorului, prin care solicit ieşirea la pensie începând cu 1 septembrie 2010, invocând art. 127, alin. 3, din Legea 128 pe 1997 (privind Statutul personalului didactic), care stipulează că ,, personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii". Eu am o vechime de peste 43 de ani, deci pot cere pensionarea. V-aş ruga să-mi spuneţi dacă pensionarea în aceste condiţii este considerată anticipată sau pentru limită de vârstă. Eu înclin spre a doua variantă, dar nu cunosc temeiul legal. Am fost sfătuit (de colegi, nu de jurişti) să depun dosarul la Casa de Pensii până la 1 iunie, pentru orice eventualitate.
Vă mulţumesc.