Sunt profesor de liceu şi ar trebui să mă pensionez, pentru limită de vârstă, în noiembrie 2011. Am făcut cerere, adresată angajatorului, prin care solicit ieşirea la pensie începând cu 1 septembrie 2010, invocând art. 127, alin. 3, din Legea 128 pe 1997 (privind Statutul personalului didactic), care stipulează că ,, personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii". Eu am o vechime de peste 43 de ani, deci pot cere pensionarea. V-aş ruga să-mi spuneţi dacă pensionarea în aceste condiţii este considerată anticipată sau pentru limită de vârstă. Eu înclin spre a doua variantă, dar nu cunosc temeiul legal. Am fost sfătuit (de colegi, nu de jurişti) să depun dosarul la Casa de Pensii până la 1 iunie, pentru orice eventualitate.
Vă mulţumesc.
1. Pensionarea prin reducerea varstei standard in baza Legii 128/1997, art.127(3) este pensionare pentru limita de varsta.
2. Temeiul legal este dat Legea 19/2000 care pentru pensiile anticipate si anticipate partiale are alte conditii si legea si de Legea 128/1997.
3. Cand veti depune dosarul de pensionare nu veti fi intrebat de baza legala. Casa de Pensii o stie mai bine decat noi toti.
Temeiul legal este chiar art. 127 din Legea nr. 128/1997, care este prevedere cu caracter special ce deroga de la prevederile cu caracter general ale Legii nr. 19/2000 si se aplica intotdeauna cu intaietate.
Nu trebuie sa va depuneti dosarul pana la 01.06.2010, pensiile pentru limita de varsta se vor acorda in continuare. Pentru a beneficia de reducerea prevazuta la art. 127 din Legea nr. 128/1997 trebuie sa depuneti la dosar si adeverinta emisa de Inspectoratul scolar.
Pensionare
segovia_48
Sunt nascut la data de 1.05.1948 si am o vechime in invatamant de 38 ani.Vreau sa stiu daca prevederea art.127(3) din Legea 128/1997 privind Statutul ... (vezi toată discuția)