Bună seara,
Am și eu o mica nelămurire în aceasta privința. Și sper ca am postat în aria corecta.
Sunt cetățean român ,de naționalitate araba, cetățenia este dobândită din nastere (mama este româncă ),și sunt stabilit în Germania,împreună cu sotia (românca),și 2 fetițe.
Anul trecut în Dec. Veneam în vizita de craciun, iar la vama Borș, deși era deja trecut de ora 2 noaptea,aglomerația nu lipsea.Am ajuns cu mașina în dreptul acelui ghișeu unde stăteau vameșii sa verifice actele celor ce doreau sa intre în România.
În clipa în care am ajuns noi la ghișeu, ne-au luat buletinele, pașapoartele copiilor și actele masinii,s-au uitat la nume,și ne-au tras pe dreapta.După aproape 20 min, am mers sa îi întreb care este problema, mi-au spus sa aștept în mașină. .. Si-au amintit de noi abia la ora 3 și 20(după o ora Bună de așteptare, Noroc fetitele dormeau),când a venit un domn sa mă invite la ghișeu sa vorbesc cu domnul ce stătea liniștit pe scaun.
Domnul din ghișeu voia sa stie exact ce naționalitate am,i-am răspuns clar ca sunt Roman,și de aici au început discuțiile, si sa îmi explice domnul vames diferența dintre cetățenie și naționalitate (ceea ce o știu foarte clar),și dacă nu îi spun ,mă va tine în parcare,și nu mă lasă să intru pe teritoriul Romaniei (deși parcarea unde era mașină noastră, era deja în Romania)
Problema s-a lungit,am fost invitat de mai multe ori sa mă duc la mașină, și chemat înapoi la "interogatoriu",și pentru ca eram încăpățânat și îi răspundeam ca nu este importanta naționalitatea, și ca sunt roman, pana la urma vameșul a renuntat.ăsta era deja la 6 și 40 (4 ore și 20 de min de la intrarea în vama).
Știu, și eu m-am încăpățânat,dar totuși art.16.1 si 16.2 din Constituția Romaniei precizeaza:
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Deci nu văd unde ar avea ei dreptul sa imi interzică dreptul de a intra în România, doar ca refuz sa îmi expun naționalitatea. Obligațiile mele le cunosc foarte bine,nu transportam nimic ilegal,aveam actele în regula, și tot timpul am vorbit politicos.
Noi venim iar în România acuma de craciun,și în caz ca se va repeta acest interogatoriu,rugămintea mea către dvs. Este sa îmi spuneți daca Exista un articol(din Constituție, sau alte legi )care precizează dreptul cetățeanului roman la intrarea în România,și ce as putea sa fac sa evit acel timp de așteptare, în caz ca e nevoie încă o data de precizarea naționalității, pe care eu o văd doar un abuz de funcție, sau mai bine spus discriminare pe baza naționalității.
Va mulțumesc anticipat.
Iti multumim domnu martonze pentru ajutorul acordat!
chiar ieri ne-a venit o foaie de la autoritatea germana in care se specifica ca plateste suma toata pe perioada ianuarie 2011-decembrie 2011,dar scade din suma lunara 9,63 euro(echivalentul alocatiei de stat din romania 42 lei/luna).dar tot e bine!
chiar au specificat in scrisoare de o lege asemanatoare cu aceea ce ne-ai spus,este vorba de EU-VO 884/2004.
multumesc fruumos inca o data!
Referitor la Regulamentul 1408/1971, daca autoritatea din Germania cunoaste aceasta lege nu inteleg de ce ei continua sa traga de timp, ne cer tot felul de acte, care nu au nici o legatura cu acesti bani si nici nu dau un raspuns concret. Pana in prezent ne-au cerut tot felul de clarificari, ne-au trimis la tot felul de institutii de aici, ne-au pus sa completam aceleasi formulare de nenumarate ori. In acest caz noi ce ar trebui sa facem? Pentru ca ei nu fac altceva decat sa ingreuneze situatia. Autoritatile din Romania, nici ei nu coopereaza prea mult iar noi sa ne deplasam acum in tara pentru a rezolva aceasta problema, ne este imposibil.In aceste conditii noua nu ne ramane decat sa stam si sa asteptam?
Buna ziua,
O intrebare cu care cred ca multi romani care sunt plecati in strainatate se confrunta in ziua de azi:
Sunt plecat in Germania din septembrie 2010,dupa care la sfarsit de noiembrie m-au urmat sotia si fetita (pe acea vreme avea 2 ani jumate).Inainte de a pleca sotia din Romania,la sfarsit de octombie,a fost la cei cu alocatia pentru copii Cluj-Napoca(observ ca e interzis sa specific exact care parte )si a depus o cerere pentru suspendarea viramentului bancar al alocatiei,si bineinteles oprirea alocatiei pentru fetita.
Am aflat tarziu in Germania(multumita unor prieteni de familie romani,care sunt de mult timp aici ),ca si noi ca cetateni romani care locuim aici avem dreptul la alocatie pentru copil.Am depus actele in iunie 2011 si la fiecare 2-3 saptamani trimeteau inapoi scrisori ca le mai trebuiau o foaie sau alta.Totul a decurs perfect pana in ianuarie 2012 cand deja nu mai aveam raspuns din partea autoritatilor din statul Hesse(unde locuim) de vreo o luna jumate.I-am sunat si mi-au comunicat faptul ca,din decembrie 2011 a fost trimis un formular catre autoritatile din Romania pentru a verifica daca mi-am suspendat alocatia din Romania.Am uitat sa precizam caci in cererea de alocatie germana am scris ca noi am suspendat alocatia in Romania din noiembrie 2010(deci ultima luna am luat alocatie a fost octombrie 2010).Am stat linistiti,caci stiam ca alocatia este suspendata,si am asteptat raspunsul autoritatilor din Romania care din pacate a sosit numai in martie 2012,si care surpriza a fost ca ni s-a virat alocatia in cont normal pana in ianuarie 2012.In acest caz,am iesit fata de autoritatile din Germania ca fiind mincinosi,si din aceasta cauza cei de la Alocatii refuza sa mai plateasca sumele retroactive din noiembrie 2010 pana in ziua de azi.Am cerut explicatii pe E-mail si ne-a venit urmatorul rapuns,transcriu ceea ne-au scris:"Referitor la e-mailul prin care solicitati clarificari in legatura cu alocatia de stat acordata fetitei dvs. va comunicam urmatoarele:
La data cand s-a primit formularul european F 001 de la autoritatea competenta din Germania referitor la beneficiile de asistenta sociala de care ati beneficiat in Romania, alocatia de stat acordata fetitei dvs. nu era suspendata. Astfel ca in formularul european F 002 care s- a completat de aceasta institutie s-a specificat faptul ca alocatia de stat a fost platita pana la data de 01.01.2012.
Conform fisei platilor suma reprezentand alocatia de stat pentru copii s-a virat in contul bancar existent la dosar.
Mentionam ca in cazul in care autoritatea competenta din Germania considera ca este necesar, pentru perioada 11.2010(data de cand nu mai lucrati in Romania) 01.01.2012, vi se va creea debit".Acest raspuns a sosit dupa aproximativ o luna dupa ce am scris noi e-mail.Am incercat sa ii contactam telefonic luni,9 Aprilie 2012,dar nu a raspuns nimeni la numerele de telefon afisate pe site-ul lor.
Intrebarea mea este acuma cum as putea proceda,incat sa imi "spal fata" si sa fiu curat in fata autoritatilor germane,adica cum va trebui sa procedez in acest caz,caci vreau sa dau bani inapoi,si nu vreau sa iau.
Va multumesc frumos.
Cu stima Ibrahim.
buna seara,
am si eu o problema mai complexa...ma numesc I.M.Sohaib din cluj.in vara anului trecut doream si eu sa ma duc cu 4 prieteni la zilele orasului campia-turzii.intrand in acea localitate era o coloana de 2-3 masini si vazand ca este linie continua le-am spus prietenilor ca nu pot depasi ca este linie continua si de obicei sta politia.cand s-a terminat linia continua am semnalizat stanga,m-am asigurat si in clipa in care am dorit sa depasesc fara sa trec de marcajul longtitudinal al drumului(precizez ca era discontinuu)am auzit un scrasnet de frane si am intors capul am vazut o masina marca germana din 2008,care depasea acea linie continua pe care am evitat-o, derapand si intrand intr-o duba parcata pe partea cealalta a drumului,ricosand apoi la aproape 100-150 de metri si oprinduse intr-un stalp de metal,rupandul.am oprit masina in mijlocul drumului si m-am dat jos sa ma duc sa il ajut.am sunat intre timp la 112,crezand ca este ceva grav,in clipa in care a iesit din masina m-a agresat dupa ce a aflat ca eu eram soferul acelei masini.a sosit un echipaj de politie si unul de ambulanta,ultimul plecand pt ca a refuzat internarea.am stat la fata locului pentru a vedea pagubele masinilor,dar cand a aflat politistul ca eu aveam martori in masina a refuzat sa le ia declaratiile,pe cand desi el era singur in masina(apoi a venit sotia lui) a mai acceptat marturiile altor martori din partea lui.am plecat la sectia de politie dupa aproximativ o ora si jumatate pt declaratii.in clipa in care am fost in sectia mi s-a impus sa scriu si sa desenez schita accidentului,spunandu-mi ca aceasta sanctiune v-a fi fara suspendarea permisului,numai ca sa ma ajute.in clipa aceea fiind in stare de soc,nu m-am gandit la nimic si am scris exact cum mi se dicta.intr-o clipa in care mi s-a spus spus ca eu am trecut de linia discontinua,intrand in fata domnului respectiv,am comentat zicand ca nu,am fost agresat din nou in fata agentului de politie fara ca acesta sa intervina.dupa acea a mi s-a citit procesul verbal de contraventie spunandumi ca nu am decat amenda,l-am semnat si apoi mi-a spus sa il mai las ca trebuie sa scrie si acea foaie pentru reparatiii.ne-a invitat afara spunandumi ca ne va chema inapoi.cand ne-a chemat inapoi mia dat actele dar fara permisul de conducere pt ca acela a fost suspendat pe termen de 60 zile pt depasire.precizez ca pentru toata aceasta chestie am stat aproximativ 6 ore(constatarea accidentului+la sectie).am depus contestatie la judecatoria turda si am deschis o actiune civila,care din pacate am pierdut-o pe motive care nu le stiu ca inca nu mi-a venit inca sentinta(am avut ultimul proces pe data de 20 mai),desi politia a depus o intampinare si a fost acel sofer chemat ca intervient fortat si chemat la interogatoriu nu s-a prezentat.am avut 2 martori din cei patru care erau in masina.procesele au durat din 2 octombrie pana in 20 mai.am avut avocat si tot parea sa fie ok.am uitat sa va spun ca masina mea nu a fost avariata si in locul meu putea fi oricine.v-as ruga frumos sa imi spuneti doar daca as putea sa fac recurs la acea sentinta?adica nu degeaba ci sa castig,si apoi la recurs se mai plateste avocatul odata sau ramane aceeasi suma la intalegere.va multumesc si ma scuzati pentru ca am scris toata povestea