ibr_suhaib a scris:
Noi venim iar în România acuma de craciun,și în caz ca se va repeta acest interogatoriu,rugămintea mea către dvs. Este sa îmi spuneți daca Exista un articol(din Constituție, sau alte legi )care precizează dreptul cetățeanului roman la intrarea în România,și ce as putea sa fac sa evit acel timp de așteptare, în caz ca e nevoie încă o data de precizarea naționalității, pe care eu o văd doar un abuz de funcție, sau mai bine spus discriminare pe baza naționalității.
Buna ziua,
Ce povestiti pare un abuz dar acolo, pe loc, nu prea aveti ce face decat sa le spuneti ca dvs. va considerati incalcat dreptul la libera circulatie stabilit prin art. 2 al Legii 248/2005
ART. 2
(1) Cetatenilor romani care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege le este garantat dreptul de a calatori in strainatate, de a emigra si de a reveni oricand in tara. Nici o autoritate romana nu ii poate interzice, in nicio situatie, unui cetatean roman sa se reintoarca pe teritoriul Romaniei.
[ link extern ]
si ca veti sesiza conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontieră.
De asemenea, aveti dreptul sa ii cereti politistului sa se prezinte, ca sa puteti completa sesizarea:
Art. 30. - (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul de frontieră este obligat în prealabil să îşi decline calitatea şi să prezinte insigna de poliţist şi legitimaţia de serviciu, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul acţiunii este periclitat.
[ link extern ]
Daca va simtiti in stare, ati mai putea sa-i aduceti aminte de Codul de etica si deontologie al politistului (aplicabil si politistilor de frontiera) care ii obliga sa nu tina cont de nationalitatea persoanelor:
ART. 6
Principiile care guverneaza conduita profesionala a politistului sunt urmatoarele:
...
b) egalitatea, impartialitatea si nediscriminarea - in indeplinirea atributiilor profesionale politistul aplica tratamente egale tuturor persoanelor, luand aceleasi masuri pentru situatii similare de incalcare a normelor protejate de lege, fara a fi influentat de considerente etnice, de nationalitate, rasa, religie, opinie politica sau de orice alta opinie, varsta, sex, orientare sexuala, avere, origine nationala, sociala sau decurgand din orice alta situatie;
[ link extern ]
Daca chiar se intampla din nou, puteti sesiza incidentul completand acest formular:
[ link extern ]
E sper sa nu aveti nevoie de nimic din ce am scris :)