avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Activitate

Activitate

Am trecut și eu prin asta. Trebuie ca prin conventie să acoperiți toate nevoile copilului, ambii părinți, Spre exemplu tu poti sa-i achizitionezi hainute, jucării, rechizite, activități educative pe langa suma de bani pe care vrei sa o plătești, iar celălat parinte restul. Interesul superior al copilului reclama in primul rand sa fie crescut și educat de ambii părinți. In momentul in care părinții se despart, nu se despart și de copilul (copii) lor. Având în vedere și art.10 din codul civil, excepțiile de la regula sunt de strictă interpretare. Oricum conventia, chiar încheiată la notar, potrivit art. 505 alin. 2) : "Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ." (adică potrivit art. 402 Cod civil), este supusă incuviintarii instanței de tutela. Asa cum am spus pensia de întreținere o stabilește doar instanța, ce este important este să ai in vedere și o parte a executării obligației de întreținere in natura, și să o executi nu numai suma de bani. La ce am pățit eu, dupa ce am facut conventia, cam la 1 an, doamna a vrut 25 la sută din venitul meu net și m-a dat in judecata. Însă instanța, a cenzurat intrebarea la interogatoriu pusă de doamna daca sunt de acord să plătesc 25% din venitul meu, judecătorul motivînd că instanța va hotări potrivit cu nevoile copilului, ca legea prevede până la 25%, nu fix 25%. Asa ca instanța a hotărât mai puțin cu 50% decât hotarasem prin conventie și doamna a renunțat fiind mai convenabil executarea obligatiei asa cum o stabilisem de comun acord. Oricum pe timpul procesului nu am adus dovada conventia, am adus dovezi doar in ceea ce priveste executarea obligației, adica am executat obligația, atât bani cat si bunuri cumpărate fetiței. Acum ne-am împăcat și formăm o familie.
Scuze art 530 alin.2 cod civil
Puteti face la notar in ceea ce priveste obligația de intretinere, însă notarul are obligația de a verifica dacă drepturile minorului nu sunt afectate. Actul trebuie încheiat potrivit art 499 alin 1 cod civil. Potrivit art. 499 alin. 4 cod civil daca părinții nu se inteleg instanța de tutela va decide cum se va executa obligația de intretinere în sarcina ambilor părinți. Deci acordul între părinți, daca nu încalca drepturile copilului este inatacabil. Poate fi schimbat doar daca ambii părinți sunt de acord. Pensia de întreținere o poate stabili doar instanța de tutela Potrivit art. 530 alin. 2 cod civil.

bugnarciprian a scris:

Buna, am un copil de 3 ani fara a fi casatorit cu mama copilului, copilul locuieste cu mama lui. Mama lui vrea sa ii platesc o suma fixa lunar pt copil pana la 18ani ca si pensie alimentara (stabilita prin intelegere amiabila). Daca facem un document la notar referitor la acest punct mi se pot cere ulterior modificari, etc (poate fi atacat in instanta) daca sa zicem respectiva persoana se trezeste ca vrea mai mult dupa un timp?
Multumesc!

Pensia de întreținere o poate stabili doar instanța, potrivit art.531 alin 2. Cod civil. Doamna vorbește de fapt de obligația de întreținere, încheiată prin acord al părintilor la notar.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Daca pensia de intretinere a fost stabilita in cota procentuala, iar cuantumul acesteia este nesocotit, va puteti adresa unui executor judecatoresc.

Initiati, asadar, procedura executarii silite, prin poprirea veniturilor salariale.


Nu aveti un motiv pentru a va adresa instantei de judecata, cata vreme cota procentuala permite incasarea pensiei din venitul net realizat.(cuantumul acesteia majorandu-se in functie de veniturile realizate).

Daca, insa, a fost stabilita o cota fixa a pensiei de intretinere, aceasta poate fi majorata.

In acest ultim caz , se impune a fi sesizata instanta de tutela, cu o actiune de majorare a pensiei de intretinere.

Competenta a transa pricina este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati.

La plata pensiei de intretinere sunt avute in vedere veniturile ce prezinta caracter de constanta, cele sporadice, intamplatoare, fiind excluse de la calcularea acesteia.

O zi frumoasa.

Tipuri de somaj
Somajul poate fi clasificat in mai multe tipuri, in functie de o multitudine de factori cum ar fi: dupa raportul cerere-oferta sau dupa caracterul sau.
O prima clasificare ar imparti somajul in voluntar si involuntar. Somajul voluntar apare atunci cand muncitorii refuza oportunitatile de locuri de munca aparute, preferand sa ramana someri. In schimb, somajul involuntar apare atunci cand pe piata muncii sunt insuficiente locuri de munca pentru a satisface toti cei apti de munca.
In cadrul somajului voluntar se incadreaza urmatoarele categorii din populatie:
• persoanele angajate care prefera sa isi intrerupa temporar activitatea deoarece apreciaza ca ajutorul de somaj le asigura o existenta decenta
• somerii care asteapta locuri de munca mai bune si mai potrivite lor decat cele existente la un moment dat
• persoanele casnice care au hotarat sa se incadreze, dar inca ezita din cauza nivelului salariului si a conditiilor de munca existente pentru moment
In functie de natura si cauzele somajului intalnim somajul conjunctural, frictional si structural.
In functie de raportul cerere-oferta si de impactul acestui raport pe piata muncii avem urmatoarele categorii de somaj: clasic (somaj prin eficienta a productiei), ciclic (somaj prin insuficienta cererii) si sezonier.
In cele ce urmeaza sunt prezentate 3 dintre cele mai intalnite tipuri de somaj:

Somajul sezonier
Acest tip de somaj este determinat de fluctuatiile cererii fortei de munca. In marea majoritate a cazurilor aceste fluctuatii pot fi anticipate si urmeaza un model sistematic de-a lungul anilor. Domenii in care acest tip de somaj se manifesta cu precadere sunt agricultura sau constructiile, unde pe tip de iarna cererea de munca scade dramatic.

Somajul frictional
Este cea mai raspandita forma de somaj, si este determinat de persoanele care se gasesc in tranzitie intre slujbe. Apare datorita dinamicitatii pietei de munca, deoarece inerent este un interval de timp in care somerii ajung la o slujba vacanta potrivita.

Somajul structural
Somajul structural (sau de neadaptare) apare in urma unui dezechilibru intre structura ofertei si a cererii de munca. Astfel, poate surveni in urma unei nepotriviri structurale la nivelul profesiilor, a impartirii teritoriale sau demografice intre ce locuri de munca sunt oferite si ce calificari au cei care sunt apti de munca.
O categorie mai aparte de somaj o reprezinta somajul deghizat. Acesta cuprinde acele persoane inregistrate ca someri, dar care in realitate lucreaza fara contract de munca, beneficiind in acelasi timp de toate drepturile legale ale unui somer.

In concluzie, somajul reprezinta un fenomen social, o urmare a unui dezechilibru existent pe
piata muncii, intre cererea si oferta de munca.
Faptul ca o categorie de someri primeste somaj si o alta nu inseamna DISCRIMINARE.
Se pare ca nu ati inteles clar ce inseamna somaj. Maine voi reveni si cu suportul legislativ in concret, intrucat dreptul comunitar face parte din dreptul nostru national si este prioritar normelor noastre.nationale.
Totodata, din moment ce creeaza direct drepturi si obligatii de care persoanele particulare se pot prevala in fata instantelor nationale, iar acestea din urma trebuie sa le protejeze, conform normelor comunitare. DECI nu se ocoleste legislatia romaneasca, pt ca dreptul comunitar e componenta a dretului nostru national.
.
1. Din acel buget nu se platesc numai indemnizatiile de somaj. Din banii aferenti celor ce ar trebui sa primeasca indemnizatia se platesc alte servicii si subventii. Ca nu cumva statul sa foloseasca bani din bugetul de stat.
2. Legislatia noastra incalca destul de des drepturile omului. Sunt multi carora li se incalca drepturi si libertati si habar nu au de acest lucru. Au modificat codul muncii in 2002 tocmai pt. faptul ca Cedo le-a impus ca admitere in Uniunea europeana. Din vechiul cod au fost abrogate multe articole ca fiind necostitutionale. Au modificat numai acolo unde cedo le-a impus si in locurile unde le-a fost lor favorabil.
Nu stiu daca stiti, exista un cod penal elaborat inca din 2004. Urma sa intre in vigoare odata cu un Cod de procedura penala ce urma sa fie elaborat ulterior.
Intre timp au elaborat un alt cod penal ce va urma sa intre in vigoare cu noul cod de procedura din 2011. Deci vor fi 2 coduri penale si un cod de procedura penala.
Nu cunosc sa existe vreo lege prin care sa abrogi un cod care nu a intrat in vigoare, pentru a nu exista in momentul intrarii in vigoare a codului de procedura penala doua coduri penale. NUMAI la noi se poate intampla asta.
Inca un atuu ca legile nu sunt gandite aprofundat.
Daca ai cotizat 5 ani la fondul de somaj, poti spune ca nu ai facut nimic pentru a lua somaj?
Inca o data ma repet, prin demisie nu beneficiezi de nimic timp de 3 luni. Pentru ca statul "considera" ca ai plecat pentru alt loc de munca. Deci si fara ajutor social.
Inainte de a intra in sesiune am fost plecat la Viena. Acolo am stat de vorba cu un avocat specialist in drepturile omului. Nu are niciun proces pierdut cu statul austriac. I-am prezentat cazul. Altfel vede un european situatia asta decat un roman. Se vede de la o posta diferenta de mentalitate si cum ar trebui sa decurga lucrurile in fapt. Mi-a indicat sa dea statul roman in judecata, pentru plata indemnizatiei de somaj pe care ar fi trebuit sa o primeasca, respectiv 4 luni, pentru ca l-am adus la firma la care lucrez si eu. Iar daca hotararea judecatoreasca, nu-i va fi favorabila, sa-l contactez pe el. Va ataca Hotarerea la CEDO.
Oricum, eu il voi sfatui sa dea statul in judecata si-l voi sustine din toate punctele de vedere, inclusiv finaciar.
Daca va pierde, il voi sustine sa atace hotararea judecatoreasca la CEDO.
Sunt convins 100% ca acolo va castiga.
Spuneti ca nimeni nu va obliga sa lucrati la acelasi angajat, inca o data repet, daca iti dai demisia pierzi dreptul la somaj. Esti legat prin asta sa lucrezi la acelasi angajator.
Nu poti sa lucrezi o luna si sa beneficiezi de somaj de 3 luni,6,9,12, asta e normal.
In functie de anii cotizati primesti somaj. El a cotizat 5 ani, nu o luna.


Atat pt userul @florin72, cat si pentru userul mihai:
Daca vei cotiza 2-3 luni nu primesti somaj. minim 12 luni in ultimele 24.
Stiti cumva cate condamnari are statul roman la Curtea europeana pt. drepturile omului?
Credeti ca daca vor da in judecata statul roman si nu vor castiga in justitia romaneasca, nu vor avea sansa sa castige la CEDO. CEDO nu priveste lucrurile asa cum le priveste statul roman, inclusiv curtea constitutionala in interes propriu, ci in interes general!
Eu nu vad lucrurile aplicand sinceritatea, incerc sa le vad asa cum sunt ele de fapt si de drept. Sinceritatea altereaza adevarul. Le vezi din prisma ta, nu asa cum sunt ele de fapt. Nu am zis ca nu ar trebui sa fie obligatorie contributia la fondul de somaj, daca nu ar fi defavorizata o anumita categorie de angajati.
Cei pe care i-am indrumat sa faca acest lucru, sa dea statul roman in judecata, nu au curajul sa-l faca.
Eu am de 2 ani salariul de 2.800 ron/luna. Nu am de ce sa ma plang. Dar cei ce au 700-900 de lei? si stau si lucreaza pt ca, daca vor pleca sa-si caute loc de munca mai bine platit, vor pierde indemnizatia de somaj. Pt ca patronul le spune ca nu are de unde sa le mareasca salariul. Ce negociere indivuduala sau colectiva sa se mai ceara. Cand patronul are leasing de 3000 de euro/luna la masina mercedes , cand are rate la banci pentru vilele de vacanta facute in diverse locuri turistice?
Va dau un caz. Un prieten si-a gasit de lucru in alta parte cu un salariu mai mare. A bagat preaviz de 15 zile calendaristice. In momentul in care s-a implinit termenul si s-a dus sa se angajeze la celalalt loc de munca, locul fusese deja ocupat, de alta persoana. A ramas fara loc de munca. A ramas fara somaj. S-a dus la anofm sa se inregistreze si i s-a spus ca 3 luni de zile nu poate sa faca nimic, nu-i poate cauta loc de munca pt ca a plecat cu demisie.
Spuneti ca prin asta nu esti obligat sa lucrezi la acelasi angajator. Sanctiunea ca pleci, ca in cazul aratat mai sus: si ramai fara serviciu, fara somaj si 3 luni nu te iau astia in evidenta pt a-ti gasi loc de munca?
Nu se face o discriminare?
Omul acela de ce a platit cotizatia la fondul de somaj? si nu numai el, ci si angajatorul.
In anul universitar ce urmeaza voi studia dreptul muncii, atunci voi fi mult mai bine pregatit si voi reveni.


Incetarea contractului individual de munca
Art. 55.
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Nu inteleg de ce nu primeste somaj prin incetarea contractului de munca prin ACORDUL PARTILOR sau prin DEMISIE.
1. Contributia la fondul de somaj este obligatorie, nu facultativa!
2. Exista posibilitatea (intalnita destul de des) ca angajatorul sa nu-ti mareasca salariul, stiind ca daca pleci, nu vei beneficia de SOMAJ. Asa vei lucra in continuare la el. El va avea un aservit printr-o lege data de statul roman.
Iti va spune: nu am cum sa-ti maresc salariul, daca nu-ti convine poti sa pleci, eu nu te dau afara.
Nu cumva se incalca art. 4 alin.2 din Conventia europeana pentru drpturile omului?
Nu cumva se incalca art. 14 din Conventia europeana pentru drepturile omului?
Nu cumva se incalca prevederile art. 1 din protocolul aditional nr.12 la aceeasi conventie?
Trebuie tinut cont si de faptul ca aceste articole din conventie sunt prioritare normelor nationale, conform art.20 din Constitutie.
Nu cumva se incalca prevederile art. 41 din Constitutie alin 1.?
Ce spun aceste articole?
Art.4 alin. 2 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului
"Nimeni nu poate fi constrans sa execute o munca fortata sau obligatorie."
Esti obligat sa lucrezi la acelasi angajator, chiar daca remuneratia nu este pe masura sub sanctiunea ramanerii fara protectie sociala.
Art.14 din CEDO:
Interzicerea discriminării
Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.
Protocolul nr.12 la CEDO in art 1 paragraful 1 are acelasi continut ca si art.14 din conventie, numai ca este intarit de paragraful nr.2 care are urmat. continut:
2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1.
Art.41 din Constitutia Romaniei:
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.

De ce mai plateste asigurarea de somaj? Sunt persoane care au cotizat si 10 ani.
Cunosc un caz in care au plecat 50 de angajati, fara sa primeasca niciun fel de ajutor. Unul singur a ramas, si pe acela a binevoit angajatorul sa-l dea in somaj, ca nu mai avea cu cine sa lucreze.
Eu sunt doar student la facultatea de drept, mai am pana voi termina.
Nu pot sa stau, nu mai am rabdare cand imi povestesc prieteni si cunostinte ce li se intampla.
Se creaza o discriminare la nivel de angajat. Toti sunt obligati la plata cotizatiei pt. somaj si doar o parte beneficiaza de acesta!
Intrebarea mea este: se poate ridica exceptia de neconstitutionalitate?