avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia ...

În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia alimentare pentru minor, aceasta va rămâne în același cuantum pana la majoratul minorului?...parintele plătitor refuzând o majorare, actualizata salariului actual. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 11:18, 11 August 2020
Buna ziua,

Daca pensia de intretinere a fost stabilita in cota procentuala, iar cuantumul acesteia este nesocotit, va puteti adresa unui executor judecatoresc.

Initiati, asadar, procedura executarii silite, prin poprirea veniturilor salariale.

Nu aveti un motiv pentru a va adresa instantei de judecata, cata vreme cota procentuala permite incasarea pensiei din venitul net realizat.(cuantumul acesteia majorandu-se in functie de veniturile realizate).

Daca, insa, a fost stabilita o cota fixa a pensiei de intretinere, aceasta poate fi majorata.

In acest ultim caz , se impune a fi sesizata instanta de tutela, cu o actiune de majorare a pensiei de intretinere.

Competenta a transa pricina este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati.

La plata pensiei de intretinere sunt avute in vedere veniturile ce prezinta caracter de constanta, cele sporadice, intamplatoare, fiind excluse de la calcularea acesteia.

O zi frumoasa.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
ati divortat amiabil, unde la notar sau in instanta? acum cat timp ? v-ati inteles la o suma fixa ?
Am divorțat la notar, s-a stabilit suma fixa, doar asa ar fi fost de acord. Acum 3 ani.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2020
Turturica Liliana, utilizator
Pensia de întreținere o poate stabili doar instanța, potrivit art.531 alin 2. Cod civil. Doamna vorbește de fapt de obligația de întreținere, încheiată prin acord al părintilor la notar.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Daca pensia de intretinere a fost stabilita in cota procentuala, iar cuantumul acesteia este nesocotit, va puteti adresa unui executor judecatoresc.

Initiati, asadar, procedura executarii silite, prin poprirea veniturilor salariale.

Nu aveti un motiv pentru a va adresa instantei de judecata, cata vreme cota procentuala permite incasarea pensiei din venitul net realizat.(cuantumul acesteia majorandu-se in functie de veniturile realizate).

Daca, insa, a fost stabilita o cota fixa a pensiei de intretinere, aceasta poate fi majorata.

In acest ultim caz , se impune a fi sesizata instanta de tutela, cu o actiune de majorare a pensiei de intretinere.

Competenta a transa pricina este judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati.

La plata pensiei de intretinere sunt avute in vedere veniturile ce prezinta caracter de constanta, cele sporadice, intamplatoare, fiind excluse de la calcularea acesteia.

O zi frumoasa.

ce puteti face dvs, e sa cereti in instanta ca aceasta sa stabileasca o pensie in raport de 1/4 fata de salariul tatalui si veti motiva in cerere ca desi v-ati inteles in urma cu 3 ani pt o suma fixa, acum aceasta nu mai acopera nevoile actiuale ale copilului si tatal , desi poate contribui cu mai mult pt ca i s-a marit salariul, nu vrea sa o faca.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- recalculare nicolae.adrian nicolae.adrian Buna ziua. In urma unui divort in anul 2005, tatal meu a fost obligat la pensie alimentara in cuantum de 25 % din salariu. In anul 2012, cand am implinit ... (vezi toată discuția)
Înțelegere amiabil - plata pensiei alimentare bugnarciprian bugnarciprian Buna, am un copil de 3 ani fara a fi casatorit cu mama copilului, copilul locuieste cu mama lui. Mama lui vrea sa ii platesc o suma fixa lunar pt copil pana la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! primesc pensie alimentara de la tatal meu pana la ... DenisaS98 DenisaS98 Buna ziua ! Primesc pensie alimentara de la tatal meu pana la varsta de 26 de ani daca continui studiile iar in momentul de fata am 23 de ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)