avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Înțelegere amiabil - plata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Înțelegere amiabil - plata pensiei alimentare

Buna, am un copil de 3 ani fara a fi casatorit cu mama copilului, copilul locuieste cu mama lui. Mama lui vrea sa ii platesc o suma fixa lunar pt copil pana la 18ani ca si pensie alimentara (stabilita prin intelegere amiabila). Daca facem un document la notar referitor la acest punct mi se pot cere ulterior modificari, etc (poate fi atacat in instanta) daca sa zicem respectiva persoana se trezeste ca vrea mai mult dupa un timp?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:35, 4 August 2020
se poate trezi ca vrea mai multi bani, insa poate cere pt viitor.
Creditorul obligatiei legale de intretinere se poate adresa instantei de judecata, in vederea majorarii cuantumului pensiei de intretinere.

Asadar, din cota fixa, poate fi stabilita cota procentuala .( instanta de tutela poate stabili o pensie de intretinere in cuantum de 25 %din veniturile nete obtinute ).

De asemenea, instanta poate majora pensia stabilita tot in cota fixa.

Pensia de intretinere se stabileste in functie de posibilitatile efective ale debitorului, insa si in functie de nevoile minorului.

Instanta de judecata poate dispune avansarea unei sume globale, pentru o perioada determinata.


Puteti face la notar in ceea ce priveste obligația de intretinere, însă notarul are obligația de a verifica dacă drepturile minorului nu sunt afectate. Actul trebuie încheiat potrivit art 499 alin 1 cod civil. Potrivit art. 499 alin. 4 cod civil daca părinții nu se inteleg instanța de tutela va decide cum se va executa obligația de intretinere în sarcina ambilor părinți. Deci acordul între părinți, daca nu încalca drepturile copilului este inatacabil. Poate fi schimbat doar daca ambii părinți sunt de acord. Pensia de întreținere o poate stabili doar instanța de tutela Potrivit art. 530 alin. 2 cod civil.

bugnarciprian a scris:

Buna, am un copil de 3 ani fara a fi casatorit cu mama copilului, copilul locuieste cu mama lui. Mama lui vrea sa ii platesc o suma fixa lunar pt copil pana la 18ani ca si pensie alimentara (stabilita prin intelegere amiabila). Daca facem un document la notar referitor la acest punct mi se pot cere ulterior modificari, etc (poate fi atacat in instanta) daca sa zicem respectiva persoana se trezeste ca vrea mai mult dupa un timp?
Multumesc!

Ultima modificare: Luni, 3 August 2020
,
Chiar dacă faceti o înțelegere la notar în viitor pot exista neînțelegeri, pot sa cresca veniturile dvs ,nevoile copilului și atunci în mod evident daca nu va înțelegeți, dna se poate adresa instanței.Tot la fel de bine pot sa scadă veniturile dvs.si atunci puteti solicita dvs în instanta diminuarea pensiei .
Am trecut și eu prin asta. Trebuie ca prin conventie să acoperiți toate nevoile copilului, ambii părinți, Spre exemplu tu poti sa-i achizitionezi hainute, jucării, rechizite, activități educative pe langa suma de bani pe care vrei sa o plătești, iar celălat parinte restul. Interesul superior al copilului reclama in primul rand sa fie crescut și educat de ambii părinți. In momentul in care părinții se despart, nu se despart și de copilul (copii) lor. Având în vedere și art.10 din codul civil, excepțiile de la regula sunt de strictă interpretare. Oricum conventia, chiar încheiată la notar, potrivit art. 505 alin. 2) : "Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ." (adică potrivit art. 402 Cod civil), este supusă incuviintarii instanței de tutela. Asa cum am spus pensia de întreținere o stabilește doar instanța, ce este important este să ai in vedere și o parte a executării obligației de întreținere in natura, și să o executi nu numai suma de bani. La ce am pățit eu, dupa ce am facut conventia, cam la 1 an, doamna a vrut 25 la sută din venitul meu net și m-a dat in judecata. Însă instanța, a cenzurat intrebarea la interogatoriu pusă de doamna daca sunt de acord să plătesc 25% din venitul meu, judecătorul motivînd că instanța va hotări potrivit cu nevoile copilului, ca legea prevede până la 25%, nu fix 25%. Asa ca instanța a hotărât mai puțin cu 50% decât hotarasem prin conventie și doamna a renunțat fiind mai convenabil executarea obligatiei asa cum o stabilisem de comun acord. Oricum pe timpul procesului nu am adus dovada conventia, am adus dovezi doar in ceea ce priveste executarea obligației, adica am executat obligația, atât bani cat si bunuri cumpărate fetiței. Acum ne-am împăcat și formăm o familie.

Alte discuții în legătură

În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia ... Turturica Liliana Turturica Liliana În cazul unui divorț amiabil, în carea a fost stabilita pensia alimentare pentru minor, aceasta va rămâne în același cuantum pana la majoratul ... (vezi toată discuția)
Conventie incheiata in procedura divortului cu copii minori la notar vioricamunteanu vioricamunteanu Buna ziua, va rog din suflet sa ma lamuriti cat mai repede. La 1 iulie am divortat la notar si am hotarat urmatoarele: - -autoritatea parinteasca a minorilor ... (vezi toată discuția)
Divort-custodie comuna-pensie de intretinere AAA+ AAA+ Buna ziua, pe 25 sept 2012 urmeaza sa avem prima infatisare pentru \"divort cu copii\" . Avem un singur copil de 14 ani impliniti. In urma discutiilor comune ... (vezi toată discuția)