avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara- recalculare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara- recalculare

Buna ziua. In urma unui divort in anul 2005, tatal meu a fost obligat la pensie alimentara in cuantum de 25 % din salariu. In anul 2012, cand am implinit varsta de 18 ani, a fost obligat la plata sumei de 400 de lei pe timpul studiilor, neprecizand nimic de 25%, doar o suma fixa (atunci reprezentand 25 % din venituri). De atunci salariul i s-a triplat.
Intrebarea este daca pot cere bani din urma, in cuantum de 25 %, avand in vedere ca salariul lui a crescut constant? Sau doar de acum inainte pot cere recalculare la 25% din venituri?
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 16:40, 3 Septembrie 2018
Va puteti adresa instantei de judecata, in sensul de a fi stabilita pensia in functie de veniturile nete efective, in cota procentuala.

Puteti solicita aceasta modificare si retroactiv.

Instanta poate dispune modificarea pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii civile.


Pensia de intretinere este reprezentata de 25 % din veniturile nete efective.

Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Avand in vedere ca, incepand cu anul 2012, pensia de intretinere este stabilita intr-o suma fixa, nu se mai poate pune problema vreunei recalculari procentuale a pensiei. Totusi, s-ar putea solicita instantei marirea cuantumului pensiei in raport de schimbarea in ceea ce priveste mijloacele materiale ale tatalui, tinandu-se seama si de nevoile invocate in prezent.
Ex tunc nu va dispune instanța, decât de la data introducerii acțiunii!
Formulați acțiune, invocând art 531 Cod Civil drept temei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara pentru copil juliaeva juliaeva Buna ziua In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Iulia_19_79 Iulia_19_79 Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei ... (vezi toată discuția)