avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Activitate hellena09

Activitate hellena09

In cauza, am nevoie de anumite sentinte legalizate. Toate dosarele sunt de faliment. Eu, societate comerciala, nu am fost parte in dosar, dar pot dovedi cu contracte, confirmari de sold, facturi fiscale ca am interesul sa mi-l scot pe debitorul parat din contabilitate, fapt ce necesita sentintele legalizate. Anumite tribunale le dau fara probleme, altele nu. Exista un text de lege pe care sa il pot invoca in sustinerile mele?
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Mii de felicitari tuturor! Acum puteti sa va linistiti si sa va bucurati de succesul vostru! Bravo! =D> Deciziile teoretic se emit pe la jumatatea lui decembrie, cel putin asa a fost anul trecut (pt Bucuresti).
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
sally_01 a scris:

am sunat la INPPA pentru a intreba cand se afiseaza lista cu cei care au facut contestatii in termen si am ramas surprinsa ce mi-au spus: "Nu se afiseaza nici o lista, au inceput corectarile " si la intrebarea mea cand vom stii rezultatele recorectarilor mi s-a spus ca in 10 zile. Trage-ti voi concluziile.........transparenta 0


Nici eu nu sunt multumita de ei, si mie mi-au dat cu 2 puncte in minus la penal si cu 1 punct la oepa, dar acum pe bune, cred ca deja exagerezi... Ce te intereseaza pe tine daca se afiseaza lista cu cine a depus contestatii? Cum te ajuta aceasta informatie? Mai bine lasa lamentarile pe net si ia o carte de gramatica in mana! Vrei sa fii avocat dar nu stii sa scrii corect...
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Multa multa bafta celor ce fac contestatii! Anul trecut au trecut multi dupa contestatii, sigur o sa va mareasca si voua punctajul! :vishenka:

Eu m-am decis sa nu mai fac contestatie la penal, tocmai pentru ca nu mai am nervi sa astept rezultatele finale... Ma multumesc cu faptul ca am trecut si gata...
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
adi_09 a scris:

la penal m-au furat sugacii


Si pe mine la fel! La penal cu 2 puncte... si la oepa, dar cu mai putin... Voi faceti contestatie? Ei in art. 33 alin 5 din hot 4/2011 zic ca nu pot sa scada nota...
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Mii de felicitari celor admisi! Si eu am fost admisa, dar ma nemultumeste nota de la penal... Este cu aproape 2 puncte mai mica decat ce imi calculasem eu, si am calculat la sange... Voua cum vi s-a parut ca s-a corectat? Conform baremului sau nu?
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
Buna dimineata!
Are cineva idee cand se afiseaza rezultatele?
Discuție spete comercial
va rog mult, ajutati-ma si pe mine cu niste opinii privitoare la urmatoarele spete...

Speţa nr. 1

A (persoană fizică având calitatea de comerciant) şi B (asociaţie agricolă simplă constituită în baza Legii nr. 36/91 privind societăţile agricole şi ale forme de asociere în agricultură) au încheiat pe data de 4 noiembrie 2008 un contract de vânzare-cumpărare de erbicide. Preţul (50.000 lei) nu a fost achitat la scadenţă – 1 decembrie 2008. In această situaţie, A introduce, in octombrie 2009, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva lui B, anexând contractul în copie conformă cu originalul.

Formulaţi o apărare pentru B.

Speţa nr. 2

In anul 2009, SC A SA a încheiat 3 contracte având ca obiect acordarea de consultanţă economică, cu SC B SRL, SC C SRL şi SC BC SRL. Toate cele 3 societăţi aveau aceiaşi asociaţi, respectiv pe X şi Y. Preţul fiecărui contract era de 15.000 lei, iar scadenţa, 23 decembrie 2008. Nemulţumit de calitatea consultanţei acordate, SC A SA decide să nu plătească decât 5.000 lei/contract. Conducerea societăţii anunţă pe B şi C că nu va achita restul din preţ.

Având în vedere situaţia prezentată, B şi C decid să introducă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva SC A SA. Astfel, la 1 mai 2010, B introduce o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. O lună mai târziu depune o cerere similară şi C. In dovedire, au fost depuse contractele de consultanţă, precizându-se faptul că preţul a fost plătit parţial. In plus, au depus la dosar o copie de pe bilanţurile societăţii SC A SA din care rezulta faptul că aceasta a încheiat atât anul 2009, cat şi anul 2008 înregistrând pierderi.

Formulaţi o apărare pentru SC A SA. Stabiliţi ce va decide instanţa


Speţa nr. 3

A este o societate comercială care are drept obiect principal de activitate activităţi de hotelărie şi turism. A a cumpărat o clădire într-o staţiune estivală pe care a transformat-o în hotel. A a dotat fiecare cameră a hotelului cu un aparat de aer condiţionat.
În acest scop, A a cumpărat de la B (distribuitor de aparate de aer condiţionat) 60 unităţi. A a plătit 30% din preţul total al aparatelor cumpărate la data la care acestea au fost livrate, restul de 70% urmând a fi plătit în termen de 4 luni de la data livrării.
Pentru a garanta plata restului de 70% A acceptă ca B să rămână proprietarul aparatelor vândute până la data plăţii integrale a preţului. Înainte ca datoria privind cei 70% din preţul total să ajungă la scadenţă, împotriva lui A se deschide procedura falimentului.
a) În ce condiţii poate fi B considerat un creditor privilegiat în cadrul procedurii falimentului?
b) În ipoteza în care B e un creditor privilegiat care are o garanţie reală asupra aparatelor vândute, în ce condiţii poate executa B garanţia reală după declanşarea procedurii falimentului?

Speţa nr. 4

Societatea comercială A a fost declarată în stare de insolvenţă şi face obiectul unei proceduri de faliment. B SRL a încheiat cu A, anterior începerii procedurii de faliment, un contract pe care părţile l-au denumit de „vânzare-cumpărare de produse şi servicii”.
Conform acestui contract, B se obligă să depoziteze în magaziile lui A o anumită cantitate de produse lunar iar A se obligă să găsească cumpărători pentru aceste produse, să încheie contracte de vânzare-cumpărare în nume propriu dar pe seama lui B şi să presteze servicii de întreţinere/reparaţii ale produselor pe perioada de garanţie (după ce au fost vândute). Pentru aceste activităţi, A urmează să primească o sumă calculată procentual, aplicată la valoarea produselor vândute lunar, respectiv la valoarea produselor care fac obiectul lunar al serviciilor de garanţie.
Are B dreptul să ceară lichidatorului restituirea produselor aflate în magaziile lui A la data deschiderii procedurii de faliment?

Speţa nr. 5

Pe data de 5.03.1997, societatea comercială A încheie cu societatea comercială B un contract de cumpărare a unui utilaj. Plata preţului acestui utilaj se face în 12 rate lunare egale, un avans de 20% din preţul total fiind plătit la data încheierii contractului.
Ca o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiei de plată a celor 12 rate lunare, A constituie în favoarea lui B, prin încheierea unui act în formă autentică, un gaj comercial asupra utilajului. Utilajul rămâne în folosinţa lui A, fiind utilizat de acesta în activitatea sa de producţie. În ciuda somaţiilor repetate ale lui B, A nu plăteşte nici una din ratele lunare. Pe data de 6.06.1997, A introduce o cerere privind declanşarea procedurii insolventei.
În baza dispoziţiilor legii 85/2006 privind procedura insolventei, este B un creditor privilegiat? (presupuneti ca in 1997 s-ar fi aplicat Legea 85/2006)

Speţa nr.6

Societatea comercială A SRL face obiectul unei proceduri de lichidare. A SRL are trei asociaţi, fiecare fiind în acelaşi timp şi salariat al acesteia. Societatea A datorează fiecărui salariat (inclusiv celor 3 asociaţi) salariile pe ultimele 8 luni anterioare începerii procedurii (varianta B: anterior introducerii cererii de constatare a încetării de plăţi-cerere introductivă privind declanşarea procedurii reorganizării/lichidării judiciare).
Pornind de la dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, ce rang ocupă în tabloul creditorilor care participă la distribuirea sumelor realizate în urma lichidării salariaţii care sunt şi asociaţi?

Speţa nr. 7

Societatea comercială X SRL a fost înmatriculată în anul 1996. În anul 1998 este declanşată împotriva ei procedura falimentului. X SRL are trei asociaţi, fiecare fiind în acelaşi timp şi salariat al acesteia. Asociatul majoritar A (56% din capitalul social) a împrumutat societatea cu 3 miliarde lei, împrumutul fiind garantat cu un imobil contribuit sub condiţie rezolutorie la capitalul social de către asociatul B (conform acestei condiţii, proprietatea asupra imobilului va reveni asociatului B dacă societatea se dizolvă în decurs de 3 ani de la constituire).
Societatea X datorează fiecărui salariat (inclusiv celor 3 asociaţi) salariile pe ultimele 8 luni anterioare introducerii cererii de constatare a încetării de plăţi (cerere introductivă privind declanşarea procedurii reorganizării judiciare/falimentului).
Pornind de la dispoziţiile Legii nr. 85/2006 (presupunand ca s-ar fi aplicat in acea perioada) privind procedura insolventei, ce rang ocupă în tabloul creditorilor cei trei asociaţi şi cum vor putea fi îndestulate creanţele fiecăruia?
(varianta B: care ar fi situatia daca in contractul de imprumut se prevedea o clauza de reziliere a contractului (si accelerare a scadentei imprumutului) daca imprumutatul intra in insolventa?)
Discuție spete comercial
va rog mult, ajutati-ma si pe mine cu niste opinii privitoare la urmatoarele spete...

Speţa nr. 1

A (persoană fizică având calitatea de comerciant) şi B (asociaţie agricolă simplă constituită în baza Legii nr. 36/91 privind societăţile agricole şi ale forme de asociere în agricultură) au încheiat pe data de 4 noiembrie 2008 un contract de vânzare-cumpărare de erbicide. Preţul (50.000 lei) nu a fost achitat la scadenţă – 1 decembrie 2008. In această situaţie, A introduce, in octombrie 2009, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva lui B, anexând contractul în copie conformă cu originalul.

Formulaţi o apărare pentru B.

Speţa nr. 2

In anul 2009, SC A SA a încheiat 3 contracte având ca obiect acordarea de consultanţă economică, cu SC B SRL, SC C SRL şi SC BC SRL. Toate cele 3 societăţi aveau aceiaşi asociaţi, respectiv pe X şi Y. Preţul fiecărui contract era de 15.000 lei, iar scadenţa, 23 decembrie 2008. Nemulţumit de calitatea consultanţei acordate, SC A SA decide să nu plătească decât 5.000 lei/contract. Conducerea societăţii anunţă pe B şi C că nu va achita restul din preţ.

Având în vedere situaţia prezentată, B şi C decid să introducă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva SC A SA. Astfel, la 1 mai 2010, B introduce o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. O lună mai târziu depune o cerere similară şi C. In dovedire, au fost depuse contractele de consultanţă, precizându-se faptul că preţul a fost plătit parţial. In plus, au depus la dosar o copie de pe bilanţurile societăţii SC A SA din care rezulta faptul că aceasta a încheiat atât anul 2009, cat şi anul 2008 înregistrând pierderi.

Formulaţi o apărare pentru SC A SA. Stabiliţi ce va decide instanţa


Speţa nr. 3

A este o societate comercială care are drept obiect principal de activitate activităţi de hotelărie şi turism. A a cumpărat o clădire într-o staţiune estivală pe care a transformat-o în hotel. A a dotat fiecare cameră a hotelului cu un aparat de aer condiţionat.
În acest scop, A a cumpărat de la B (distribuitor de aparate de aer condiţionat) 60 unităţi. A a plătit 30% din preţul total al aparatelor cumpărate la data la care acestea au fost livrate, restul de 70% urmând a fi plătit în termen de 4 luni de la data livrării.
Pentru a garanta plata restului de 70% A acceptă ca B să rămână proprietarul aparatelor vândute până la data plăţii integrale a preţului. Înainte ca datoria privind cei 70% din preţul total să ajungă la scadenţă, împotriva lui A se deschide procedura falimentului.
a) În ce condiţii poate fi B considerat un creditor privilegiat în cadrul procedurii falimentului?
b) În ipoteza în care B e un creditor privilegiat care are o garanţie reală asupra aparatelor vândute, în ce condiţii poate executa B garanţia reală după declanşarea procedurii falimentului?

Speţa nr. 4

Societatea comercială A a fost declarată în stare de insolvenţă şi face obiectul unei proceduri de faliment. B SRL a încheiat cu A, anterior începerii procedurii de faliment, un contract pe care părţile l-au denumit de „vânzare-cumpărare de produse şi servicii”.
Conform acestui contract, B se obligă să depoziteze în magaziile lui A o anumită cantitate de produse lunar iar A se obligă să găsească cumpărători pentru aceste produse, să încheie contracte de vânzare-cumpărare în nume propriu dar pe seama lui B şi să presteze servicii de întreţinere/reparaţii ale produselor pe perioada de garanţie (după ce au fost vândute). Pentru aceste activităţi, A urmează să primească o sumă calculată procentual, aplicată la valoarea produselor vândute lunar, respectiv la valoarea produselor care fac obiectul lunar al serviciilor de garanţie.
Are B dreptul să ceară lichidatorului restituirea produselor aflate în magaziile lui A la data deschiderii procedurii de faliment?

Speţa nr. 5

Pe data de 5.03.1997, societatea comercială A încheie cu societatea comercială B un contract de cumpărare a unui utilaj. Plata preţului acestui utilaj se face în 12 rate lunare egale, un avans de 20% din preţul total fiind plătit la data încheierii contractului.
Ca o garanţie pentru îndeplinirea obligaţiei de plată a celor 12 rate lunare, A constituie în favoarea lui B, prin încheierea unui act în formă autentică, un gaj comercial asupra utilajului. Utilajul rămâne în folosinţa lui A, fiind utilizat de acesta în activitatea sa de producţie. În ciuda somaţiilor repetate ale lui B, A nu plăteşte nici una din ratele lunare. Pe data de 6.06.1997, A introduce o cerere privind declanşarea procedurii insolventei.
În baza dispoziţiilor legii 85/2006 privind procedura insolventei, este B un creditor privilegiat? (presupuneti ca in 1997 s-ar fi aplicat Legea 85/2006)

Speţa nr.6

Societatea comercială A SRL face obiectul unei proceduri de lichidare. A SRL are trei asociaţi, fiecare fiind în acelaşi timp şi salariat al acesteia. Societatea A datorează fiecărui salariat (inclusiv celor 3 asociaţi) salariile pe ultimele 8 luni anterioare începerii procedurii (varianta B: anterior introducerii cererii de constatare a încetării de plăţi-cerere introductivă privind declanşarea procedurii reorganizării/lichidării judiciare).
Pornind de la dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, ce rang ocupă în tabloul creditorilor care participă la distribuirea sumelor realizate în urma lichidării salariaţii care sunt şi asociaţi?

Speţa nr. 7

Societatea comercială X SRL a fost înmatriculată în anul 1996. În anul 1998 este declanşată împotriva ei procedura falimentului. X SRL are trei asociaţi, fiecare fiind în acelaşi timp şi salariat al acesteia. Asociatul majoritar A (56% din capitalul social) a împrumutat societatea cu 3 miliarde lei, împrumutul fiind garantat cu un imobil contribuit sub condiţie rezolutorie la capitalul social de către asociatul B (conform acestei condiţii, proprietatea asupra imobilului va reveni asociatului B dacă societatea se dizolvă în decurs de 3 ani de la constituire).
Societatea X datorează fiecărui salariat (inclusiv celor 3 asociaţi) salariile pe ultimele 8 luni anterioare introducerii cererii de constatare a încetării de plăţi (cerere introductivă privind declanşarea procedurii reorganizării judiciare/falimentului).
Pornind de la dispoziţiile Legii nr. 85/2006 (presupunand ca s-ar fi aplicat in acea perioada) privind procedura insolventei, ce rang ocupă în tabloul creditorilor cei trei asociaţi şi cum vor putea fi îndestulate creanţele fiecăruia?
(varianta B: care ar fi situatia daca in contractul de imprumut se prevedea o clauza de reziliere a contractului (si accelerare a scadentei imprumutului) daca imprumutatul intra in insolventa?)