Buna ziua, am o problema ce ma roade de ceva timp insa nu am gasit un raspuns clar...ce e drept nici nu am cautat foarte mult, dar poate si sper sa gasesc un raspuns aici. Am sa incerc sa fiu scurt si concis. La 17 ani(in minorat) am avut o problema cu legea, fiind condamnat la 1 an de inchisoare( din care am executat 8 luni) pt infractiunea de talharie si chiar daca practic nu a fost o talharie, teoretic fapta savarsita se incadra la acest articol. Asta se intampla in anul 1998-1999. De atunci nu am mai avut nici o problema cu legea, nici macar o amenda pt nerespectarea culorii semaforului. Totusi desi cazierul imi este curat, am inteles ca exista in arhive ca am fost condamnat iar acest lucru imi ingradeste cateva drepturi, printre care de a practica meseria de profesor, de a lucra in ministerul de interne sau al apararii nationale. E adevarat? Iar daca da ce as putea face pentru o reabilitare completa,deoarece nu este normal sa platesti pentru o prostie din minorat toata viata...parerea mea. Astept un raspuns de la voi si ce sfaturi puteti sa-mi dati. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Asa cum am spus, revin cu rezultatul dupa intalnirea cu conducerea. Multumita voua am fost informat si le-am taiat toate motivatiile insa raspunsul lor final a fost....jenant. Mi-au spus ca nu-mi acorda salariul compensatoriu deoarece este o lege tampita din Romania si nu au de gand sa o respecte iar cand le-am spus ca e lege, nu tocmeala au spus ca e lege pt cine vrea sa o respecte. Asadar mi-au oferit plata concediului cu salariul care scrie ce CM, nu e real( cand l-am semnat chiar nu am avut de ales...)si e aprox 50% din cel real si dreptrile salariale restante la zi. Asta inseamna undeva la 50% din cat trebuia sa primesc. Acum sunt in dilema.....sa accept aceasta suma sau sa invoc litigiu de munca si sa actionez in tribunal. Precizez ca in ultimele 6 sau 7 luni ei nu pot face dovada platii salariilor, adica nu am semnat statele de plata. Mi-au spus sa-mi iau concediul in preaviz, eu am fost de acord dar nu scris, asa ca daca ma hotarasc sa actionez in instanta pot sa pun problema in felul urmator: 1. nu mi-am primit salariul de 6 sau 7 luni(bineinteles cel de pe contractul de munca) 2. Mi-au refuzat dreptul de a veni la munca in perioada preavizului 3. Refuza sa-mi plateasca concediul de odihna neefectuat de 11 luni 4. Salariul compensatoriu conform art 78 ccmnn. Precizez ca este o firma cu foarte multe neregularitati( muli angajati fara forme legale, marfa neinregistrata, etc). Ce ma sfatuiti sa fac si daca ajung in instanta cat timp ar dura si ce daune pot cere. Va multumesc
Va multumesc pentru tote informatiile, mi-am pregatit ,,pledoaria,, pentru intalnirea de maine cu conducerea societatii. Sper ca maine sa pot posta vesti bune, in cazul in care nu-mi acorda toate drepturile sunt hotarat sa merg mai departe, pana la proces daca e nevoie. Desi salariul inregistrat este jumatate din cel real eu nu am semnat state de plata de cateva luni, asa ca nu pot face dovada ca mi-am primit salariile pe ultimele 5, 6 luni. Oricum nu vreau certuri, sper sa-si dea seama ca sunt informat si sa cedeze, chiar daca ii doare buzunarul. Multe multumiri inca odata
Am inteles, asadar voi putea emite pretentii pt unul sau doua salarii compensatorii. Ei mi-au spus cand le-am formulat cererea ca nu se aplica pt ei deoarece nu sunt inclusi in nici un sindicat sau ceva de genul. Va multumesc mult de tot....avem noroc cu internetul ca ne putem informa si cere pareri.
Imi cer scuze, am facut in primul mesaj o gresala. Firma respectiva nu face parte di ccm la nivel de ramura comert. Totusi urmarind pe internet subiectul am gasit la d-voastra pe site urmatoarele:Data post: Luni, 30 Noiembrie 2009, 17:37
mentionez ca suntem o societate cu mai putin de 20 de angajati,. din cate stiu eu nu se aplica Contractul colectiv de munca unic la nivel national sau gresesc. Iar raspunsul:1. Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
2. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Asadar...la o societate cu 10-12 angajati care nu face parte din cate stiu din nici o organizatie(din cate stiu) se aplica contractul colectiv de munca la nivel national sau nu? Maine am intalnirea cu conducerea firmei....si trebuie sa stiu ce drepturi am pt a beneficia de ele pt ca deja au incercat sa nu le respecte....Va multumesc
Va multumesc pentru lamuririle legate de somaj si concediul de odihna, insa nu am inteles problemele legate de salariile compensatorii. Asadar firma are doar 10-12 angajati. Se incadreaza in prevederile CCMUN sau la cel pe ramura comert? Va multumesc.
Buna ziua, de cateva zile am fost anuntat de catre conducerea firmei ca, contractul meu de munca se incheie dupa preavizul de 20 de zile conform articolului 65. Firma respectiva face parte din ramura comert, alimentatie publica iar numarul de angajati declarat(nu si cel real....) este de 12 persoane. Inteleg ca nu poate fi vorba de contract colectiv de munca, acesta necesitand 21 de angajati. Asadar nu beneficiez de salariul compensatoriu din cate stiu. Sunt angajat la aceasta societate de 1 an, fara sa fi beneficiat in acest timp de nici o zi de concediu de odihna platit, insa cand am spus de plata concediului de odihna, prima data am primit raspunsul ca pe acest an am dreptul la 10,5 zile. Cu zilele de anul trecut ce se intampla? Mai pot beneficia de ele? In al-2 lea rand sunt in preaviz, poate sa imi dea concediul de odihna in preaviz, din cauza ca nu vor sa plateasca si zilele lucrate si concediul?Este legal conform codului muncii? As vrea sa-mi depun actele pentru ajutorul de somaj insa aici contractul meu de munca a fost de jumatate de norma, respectiv 4 ore. Am dreptul la somaj? Va multumesc.