avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCHEIEREA C.I.M. CU ART.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCHEIEREA C.I.M. CU ART.65

Buna ziua, de cateva zile am fost anuntat de catre conducerea firmei ca, contractul meu de munca se incheie dupa preavizul de 20 de zile conform articolului 65. Firma respectiva face parte din ramura comert, alimentatie publica iar numarul de angajati declarat(nu si cel real....) este de 12 persoane. Inteleg ca nu poate fi vorba de contract colectiv de munca, acesta necesitand 21 de angajati. Asadar nu beneficiez de salariul compensatoriu din cate stiu. Sunt angajat la aceasta societate de 1 an, fara sa fi beneficiat in acest timp de nici o zi de concediu de odihna platit, insa cand am spus de plata concediului de odihna, prima data am primit raspunsul ca pe acest an am dreptul la 10,5 zile. Cu zilele de anul trecut ce se intampla? Mai pot beneficia de ele? In al-2 lea rand sunt in preaviz, poate sa imi dea concediul de odihna in preaviz, din cauza ca nu vor sa plateasca si zilele lucrate si concediul?Este legal conform codului muncii? As vrea sa-mi depun actele pentru ajutorul de somaj insa aici contractul meu de munca a fost de jumatate de norma, respectiv 4 ore. Am dreptul la somaj? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laurentiu81 , utilizator 19:51, 18 Iunie 2010
Aveti dreptul la soaj. Concediul neefectuat trebuie sa vi-l plateasca ca si perioada de preaviz. Beneficiati de un salariu compensatiooiu potrivit CCMUN
1. Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
Prin urmare, pe perioada de preaviz se poate lua CO

2. Pentru somaj, trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii cererii. Acest stagiu se refera la o durata normala de munca - 8 ore/zi.

Daca ati avut numai timp partial de munca (4 ore/zi)... atunci trebuie sa aveti lucrate 24 de luni ca sa faceti stagiu minim de cotizare.

3. Care a fost timpul de munca pe care l-ati avut in ultimele 24 de luni? ... pentru a ne da seama ce stagiu de cotizare aveti.
Beneficiati de 2 salarii compensatorii conform CCM ramura Comert, negocierea colectiva este obligatorie la societatile cu peste 21 de angajati.
Contract colectiv de munca la nivelul Ramurii Comert pe anul 2010
Inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu nr. 42/01/11.02.2010

PARTILE CONTRACTANTE
Contractul colectiv de munca la nivelul ramurii comert pe anul 2010 a fost incheiat intre:

1. patronii1), reprezentati in conformitate cu articolul 14, lit. a, alin. 2, din Legea nr. 130/1996, republicata, de FEDERATIA PATRONATELOR DE COMERT DIN ROMANIA, afiliata la UGIR 1903;

si

2. salariatii, reprezentati in conformitate cu articolul 14, lit. b, alin. 2, din Legea nr. 130/1996, republicata, de FEDERATIA SINDICATELOR DIN COMERT, afiliata la CNSLR-Fratia.

___________

1) In sensul Legii nr. 130/1996, art. 1, alin. 2, prin termenul de patron se intelege persoana fizica si persoana juridica, ce angajeaza salariati prin incheierea unui contract individual de munca .



Art. 76. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Va multumesc pentru lamuririle legate de somaj si concediul de odihna, insa nu am inteles problemele legate de salariile compensatorii. Asadar firma are doar 10-12 angajati. Se incadreaza in prevederile CCMUN sau la cel pe ramura comert? Va multumesc.
Daca face parte din ramura de comert (asa cum precizat in mesajul initial) atunci sunt aplicabile prevederile CCM la nivel de ramura comert.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)
Concediere dutzu dutzu buna ziua! am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)
Contract munca nivel national si salariu compensatoru mon_maria mon_maria Buna ziua. O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? ... (vezi toată discuția)