avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incotro sa o iau?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Incotro sa o iau?

Buna ziua, am o problema ce ma roade de ceva timp insa nu am gasit un raspuns clar...ce e drept nici nu am cautat foarte mult, dar poate si sper sa gasesc un raspuns aici. Am sa incerc sa fiu scurt si concis. La 17 ani(in minorat) am avut o problema cu legea, fiind condamnat la 1 an de inchisoare( din care am executat 8 luni) pt infractiunea de talharie si chiar daca practic nu a fost o talharie, teoretic fapta savarsita se incadra la acest articol. Asta se intampla in anul 1998-1999. De atunci nu am mai avut nici o problema cu legea, nici macar o amenda pt nerespectarea culorii semaforului. Totusi desi cazierul imi este curat, am inteles ca exista in arhive ca am fost condamnat iar acest lucru imi ingradeste cateva drepturi, printre care de a practica meseria de profesor, de a lucra in ministerul de interne sau al apararii nationale. E adevarat? Iar daca da ce as putea face pentru o reabilitare completa,deoarece nu este normal sa platesti pentru o prostie din minorat toata viata...parerea mea. Astept un raspuns de la voi si ce sfaturi puteti sa-mi dati. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 16:58, 16 Noiembrie 2012
Conform art. 109 al. 4 C.p., condamnările pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii nu atrag incapacităţi sau decăderi. De asemenea, potrivit art. 109 al. 3 C.p., pedepsele complementare, care atrag interdicţii, nu se aplică minorului.
Art. 18 din Legea nr. 290/24.06.2004 privind cazierul judiciar, prevede că în certificatul de cazier judiciar nu se înscriu sancţiunile penale pronunţate pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii.

Procedura de urmat pentru rectificarea menţiunii este cea prevăzută de art. 32 din Legea nr. 290/24.06.2004, text de lege potrivit căruia persoana care figurează în evidenţa cazierului judiciar poate cere rectificarea datelor înscrise sau a notărilor provizorii dacă acestea nu corespund situaţiei reale sau dacă înregistrarea lor nu s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale. Cererea de rectificare trebuie motivată şi însoţită de actele doveditoare şi se adresează unităţii de poliţie care a emis certificatul de cazier judiciar, care este obligată să verifice susţinerile petiţionarului, iar în cazul în care constată că s-a înscris o menţiune greşită, procedează la rectificarea datelor şi comunică sau eliberează un nou act în locul celui contestat. Potrivit art. 33 din actul normativ menţionat, persoana căreia i s-a respins cererea de rectificare a cazierului judiciar poate introduce contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea modului de soluţionare, la judecătoria în a cărei rază teritorială de competenţă domiciliază. Contestaţia este scutită de taxă de timbru, iar hotărârea pronunţată este definitivă şi irevocabilă.

Va apare in fisa operativa de cazier si se poate vedea de anumite organe de stat.
Nu veti putea lucra in anumite organisme ale statului din cate cunosc in mod practic.
Puteti lucra ca avocat, consilier juridic sau notar.
Nu veti putea lucra in alte functii similare celor sus indicate in domeniul dreptului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se face reabilitarea automat dupa perioada de supraveghere ? AndrasM AndrasM pe 17.11.2018 s-a incheiat perioada de supraveghere , in cazier inca mai am mentiuni desi am inteles ca se face reabilitarea automat dupa aceasta perioada. Va ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar cu mentiuni - reabilitare Andrei.1 Andrei.1 Buna ziua, Am avut o condamnare de 2 ani si 2 luni in anul 1998...eliberat conditionat in anul 1999...prin anul 2005 avocatul mi-a facut cererea de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare stefanolivia stefanolivia Buna ziua,as dori sa stiu pt un baiat care a suferit in in 1997 o condamnare de 2 ani pt talharie si a executat 1 an si 4 luni de arest,pe vremea aceea fiind ... (vezi toată discuția)